Anasayfa | Sosyal Medya


AdresGezgini Sosyal Medya Ekibi

AdresGezgini Sosyal Medya Ekibi

13-02-2013

Kaç Paraya Sosyal Medya Uzmanı Olunur?

Bundan 3-4 sene önce, AdresGezgini'nde "Sosyal Medya Uzmanı" olarak işe başladığımda birçok kişi tarafından eleştirilmiş, sert okların hedefinde kalmıştım. Hiç önemli değildi, çünkü ben bu titrin içini elimden geldiğince doldurmaya çalıştım ve hala çalışıyorum.

Biliyorum, sosyal medya uzmanı olunmaz, sosyal medyayı kullanan bir iletişim uzmanı, pazarlama uzmanı vs. olursunuz. Ama bu kavram yaratıldı, meslekler sözlüğüne girdi; böyle biliniyor, birçok ajans tarafından iş ilanları ile yeterliliğe sahip kişiler aranıyor, büyük firmalar sosyal medya ekibi kuruyor.  Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde talep var, yeterli yetişmiş eleman yok. Hal böyle olunca da başta özel üniversiteler olmak üzere birçok eğitim kurumu "sosyal medya uzmanlığı sertifika programı" düzenliyor.  Hem kendi blogumdan hem de sosyal ağlardan bana en çok sorulan soru şu: "Sosyal medya uzmanı olmak istiyorum sizce X kursuna gitsem faydalı olur mu?"

Bugüne kadarki eğitim hayatımda tecrübe ettiklerimle sabit ki gittiğiniz kursların, aldığınız eğitimlerin tek başına size ya da kimseye bir faydası yok. Kendinizi geliştirmezseniz derslerde öğrendikleriniz anlamsızlaşacak, üstüne bir de cebinizden tonlarca lira para harcamış olacaksınız.

Bu aynı, tiyatro kursuna gidip tiyatro oyuncusu olacağını sanmak gibi.

Yıllar önce Bornova’da Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde tiyatro kursuna gitmiştim. Orada devlet tiyatrosundan bir tiyatro sanatçısı bize oyunculuk dersi veriyordu. Şöyle demişti: “Bu kursa gelen herkes oyuncu olmayacak, kendini geliştirenler, tiyatro ile yatıp kalkanlar belki oyuncu olacak ama diğerleri çok iyi birer tiyatro izleyicisi olacak.” Sosyal medya kurslarını da böyle düşünebilirsiniz. Her kursa giden belki sosyal medya uzmanı olmayacak ama kendi işinde sosyal medyayı iyi şekilde kullanacak, iyi birer sosyal internet kullanıcısı olacaktır. Kursun bitiminden sonra bu yetenekleri kullanmaya devam ederse kendini geliştirecek, eğer kullanmazsa da körelecek, eğitime verilen zaman ve para boşa gidecektir.

Türkiye’de sosyal medya uzmanı ilanları

Sosyoloji eğitimi alırken mezun olduğumda bilinçli işsizlerden olacağımı biliyordum. Türkiye’de sosyal-bilimcilere sağlanan istihdam apaçık ortada. 2012 itibariyle ülkemizde 168 adet üniversite bulunuyor, bu üniversiteler her yıl binlerce öğrenci mezun ediyor ama diplomasını eline alan her genç iş bulamıyor, daha doğrusu alanı ile ilgili iş bulamıyor. Çünkü üniversiteler her öğrencisine, mezun olduklarında akademisyen olacaklarmış gibi davrandığından, onları gerçek çalışma hayatına dair bilgiden mahrum bırakıyorlar. Sonuçta öğrenilen akademik bilgi ile karanlık bir sokakta yapayalnız kalmış, nereye gideceğini bilmeyen T cetvelli, ürkek bakışlı yeni mezunlar yaratılmış oluyor.

Neyse ki Türkiye’de, birçok konuda geri kalmış olmamızın aksine internet teknolojilerini anlık olarak takip etmemiz yeni meslekler ve iş alanları doğuruyor. E-ticaret yöneticiliği, içerik editörlüğü, web tasarımcı… gibi meslekler uzun zamandır bildiklerimizden. Bilmediğimiz ise yeni yeni kariyer sitelerine düşen “sosyal medya uzmanı”.

Belki bu yazıyı okuyanlar biliyor ama, işverenlerin birçoğunun bu pozisyonun anlamını bilmediği çok açık.

Türkiye’nin en büyük kariyer sitelerinden birinde “sosyal medya uzmanı” anahtar kelimesinde arama yapınca 50’si İstanbul’da olmak üzere toplamda 56 ilan çıkıyor karşıma. Birkaç ilana rastgele göz gezdirdiğimde görüyorum ki işverenler “sosyal medya uzmanı” adı altında yeterlilik düzeyi farklı olan, bambaşka birini arıyorlar. Google AdWords ve SEO konusunda deneyim sahibi, iyi derecede Photoshop, İllüstratör bilen, mobil uygulama yazabilen, Facebook, Twitter gibi kanallarda proje üretebilecek, blog yazarlığı yapabilecek, basın ilişkilerini yürütebilecek bir süper kahraman.

Bütün bu niteliklerin sosyal medya uzmanını tanımladığını düşünmüyorum. Geçtiğimiz günlerde Serdar Kuzuloğlu da kendi blogunda paylaştığı “Nasıl Sosyal Medya Uzmanı olunur?” yazısında belirtmiş, sosyal medyanın uzmanı değil iletişimin uzmanı olur. Eğer sosyal medya uzmanı olarak bir işe başvuracaksanız ya da iş ilanı verecekseniz yapılan işin temelde marka ve müşteri arasındaki iletişim kurma çabası olduğunu bilmelisiniz.

Kaç paraya sosyal medya uzmanı olurum?

Başta da belirttiğim gibi, ben eğitimin tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Eğer sizin çabalarınız, uykusuz geceleriniz, okumalarınız, yazmalarınız olmazsa sertifika programları havada kalır. Fakat diyelim ki çok okuyorsunuz, uzun süredir devam eden başarılı bir blogunuz var, sosyal ağlarda aktifsiniz, sosyal medyanın görgü kurallarına hakimsiniz ve tek eksiğiniz sosyal medya uzmanı sertifikası, o zaman özellikle son birkaç yıldır Türkiye’nin birçok şehrinde düzenlenen sosyal medya uzmanlığı sertifika programlarından sizin için uygun olan birini seçebilirsiniz.

İlk olarak Kadir Has Üniversitesi ile başlayan “sosyal medya uzmanlığı sertifika programları”, İşKur’un “iş garantili” sosyal medya uzmanlığı programları ile devam ediyor. Kursların ücretleri de sürelerine ve düzenleyen kurumlara bağlı olarak farklılık gösteriyor.

Örneğin, 2011 yılından bu yana eğitim programını sürdüren Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programı’nın 6. Dönemi 2 Şubat’ta başladı. 84 saatlik bir eğitim karşılığı 2.800 TL’lik bir ücrete tabii.

Türkiye’nin en çok okunan sosyal medya sitelerinden Sosyalmedya.co’nun da geçtiğimiz yıldan bu yana düzenlediği sosyal medya sertifika programı bulunuyor. #sosyalakademi hashtagi ile Twitter’dan da takip edebileceğiniz sosyal medya akademi 3. Dönem eğitimine Business Management Institute işbirliği ile 16 Martta başlıyor. 72 saatlik programın toplam fiyatı 2.250 TL.

Sosyalmedya.co ile aynı saat toplamında eğitim sunan bir diğer sosyal medya sertifika programı ise Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin Istanbul Institute ile ortak hazırlanıyor. 23 Şubat’ta başlayacak olan bu programa katılmak için en az lise mezunu olmanız gerekiyor. % 70 devam koşulu sağlayan ve program sonunda yapılan sınavda en az %70 baraj notunun üzerinde puan alan katılımcılar sertifika ile ödüllendiriliyor, diğer eğitimlerde olduğu gibi. Bu programın ücreti de 2.360 TL.

İzmir’liler için ise Yaşar Üniversitesi’nin sosyal medya uzmanı sertifika programını önerebiliriz. Bu yıl ikinci dönemi düzenlenen program geçtiğimiz yıla nazaran daha sektör dostu. Markalardan gelen briefler ile atölye çalışmalarının da düzenleneceği program toplamda 60 saat sürecek ve 1080 TL.

Bu programların ücretleri benim bütçemi aşıyor derseniz İŞKUR'un düzenlediği ücretsiz, iş garantili sosyal medya uzmanlığı sertifika programlarına başvurabilirsiniz. En az lise mezunu 17-29 yaş arasındaysanız ve sosyal medya alanında kariyer hedefliyorsanız 600 saatlik bu ücretsiz programlara kayıt olabiliyorsunuz.

Kariyer hedeflerinize uygun çalışmalar yapın

Son birkaç yılda hem yazılı ve görsel basında hem de internet mecralarında sıkça adından söz edilen sosyal medya, markaların ilgisini çekiyor. Önce birkaç ajansla başlayan bu mecraların profesyonel kullanımı şimdi geleneksel PR ajanslarından reklam ajanslarına, büyük bütçeli markalardan küçük işletmelere yayılmış durumda. Bu taleplere karşılık vermek isterseniz yukarıda belirttiğim eğitimlere katılabilirsiniz. Eğitimlerin fiyatları saatine ve yerine göre değişkenlik gösteriyor. Tüm eğitmenler de alanında uzman kişiler ve onlardan çok şey öğrenebilirsiniz.

Ama yine de tekrar etmekte fayda görüyorum; eğitime kaydolduğunuzda uzman olarak istihdam edilmeyi beklemeyin. Uzmanlık verilen değil kazanılan bir şeydir. Çok çalışmalı, işinizi sevmeli ve bol bol okumalısınız.

YORUMLAR

YORUM YAZIN

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

14-02-2019

Pazarlama Araçlarınıza Google Trendleri Ekleyin...

Google Trends kullanıcıların Google arama motoru üzerinde yaptığı sorgulamaların ne sıklıkla yapıldığı,...

Pazarlama Araçlarınıza Google Trendleri Ekleyin

19-09-2023

Z KUŞAĞI İŞ HAYATINDAN NE BEKLİYOR?...

Z kuşağı gençler artık üniversiteden mezun oldular ve iş hayatına adım attılar. Hatta bir çoğu mesleki...

Z KUŞAĞI İŞ HAYATINDAN NE BEKLİYOR?

04-01-2013

İnternetin Gelecek 5000 Günü Üzerine [Ted Konuşması]...

Her ne kadar Kevin Kelly'nin 2007 yılında yaptığı bu konuşmanın üzerinden yaklaşık 6 yıl geçmiş olsa da...

İnternetin Gelecek 5000 Günü Üzerine [Ted Konuşması]