Günümüzde sosyal medya araçları denilince ilk olarak akla Facebook, Twitter ve YouTube siteleri gelse de bugünkü sosyal medya araçlarının ataları olarak kabul edilebilecek ve günümüzde ise artık pek de tercih edilmeyen birçok sosyal medya araçları mevcut.
Bu yazımızda 90’ların sonu, 2000’lerin başında en çok kullanılan sosyal medya araçlarından bahsederek, sizlere sosyal medya araçları nostaljisi yaşatacağız.
Chat programlarının atası olarak kabul edilen mIRC, 2000’li yılların başlarında en popüler sosyal medya araçlarının arasında yer alıyordu. İnternetin evlerde kullanımının çok fazla yaygın olmadığı yıllarda, internet kafelerde bulunan bilgisayarların masaüstünde bulunan demirbaş niteliğinde bir sohbet programıydı. Herkesin gerçek isimleri yerine rumuzlarıyla yer aldığı mIRC programının en akılda kalan sohbet odası ise “zurna” idi.
Günümüzde mIRC web sitesinde, mIRC v7.22 versiyonunu ücretsiz olarak indirilebilme imkanı sunsa da günümüz sohbet programlarına kıyasla tercih edilmemektedir.
ICQ, 90’lı yılların sonu, 2000’li yılların başlarında kullanımı en yaygın olan ve çıktığı dönem için devrim niteliğinde sayılabilecek mesajlaşma programlarından biriydi. ICQ’nun bu kadar çok tercih edilme sebebi ise, mIRC’in diğer sohbet programlarından farklı olarak kişilere sadece programa ekledikleri arkadaşları ile sohbet imkanı vermesiydi. Bugün ICQ kendi web sitesinden indirilebilmektedir.
Günümüzde ise Windows Live Messenger, Facebook Chat, Skype yazışma programları kullanım kolaylığı açısından ICQ’dan daha fazla tercih edilmektedir. ICQ’nun ise eski popülerliği kalmamıştır. Programa dair diğer akılda kalanlar ise, toplu chat saatleri, kameralı görüşme imkanı, programda yer alan oyunlar, logoda yer alan çiçeğin renklerinin değişmesi ve mesaj geldiğinde ise kapı vurulma sesinin duyulmasıdır.
Özellikleri açısından günümüzdeki sosyal medya programlarına benzeyen Yonja, 2003-2009 yılları arası en fazla popüler olan sosyal medya araçlarından birisiydi. Günümüzde Facebook, Twitter’ın kullanımının daha da artmasıyla Yonja'ya ilgi azalmıştır.
Yonja, kişilere kendi profil sayfası oluşturmalarına imkan vererek, sayfasında kişisel bilgilerini, profil fotoğraflarını, blog yazılarını paylaşmasına ve arkadaş listesi oluşturmasını imkan tanıyan sosyal medya araçlarından biridir. Ayrıca Yonja, diğer sosyal medya araçlarından farklı olarak sunduğu “Gold Üyelik” adı verilen paralı üyelik sistemi ile de 2000’li yılların başında en çok tercih edilen sosyal medya araçlarından biri olmuştur.
Hi5 Facebook’un ilkel hali olarak nitelendirilebilir. 2000’lerin başlarında en çok kullanılan sosyal medya araçlarından biri olan Hi5, kişilere yeni arkadaşlıklar kurma, arkadaş listesi ve profil sayfası oluşturma ve bilgi ve fotoğraflarını profil sayfasında paylaşma imkanı vermekteydi.
Hi5, 2000’lerin başlarında en popüler sosyal medya araçlarının arasında yer alsa da bugün zamana uyum sağlayamayarak Facebook karşısında yenik düşmüştür.
Yonja ve Hi5 dışında diğer popüler sosyal medya araçlarından biri ise MySpace’ti.
MySpace diğer sosyal medya araçlarından farklı olarak, arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla tanışabildiğiniz ve ilgi alanlarınıza göre gruplar da oluşturabileceğiniz sosyal medya aracıdır. Ayrıca MySpace size yazılarınızı ve ilgi alanlarınızı arkadaş çevrenizle paylaşabilme imkanı da sunmaktadır. Günümüzde ise müzik grupları ve müzisyenler dışında MySpace sitesi çok fazla tercih edilmemektedir.
Bugün Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçları ilgiyi üzerinde toplarken her geçen gün yaptıkları yeniliklerle de en fazla kullanıcıyı ellerinde tutmayı başarabiliyorlar. Yeniliğe ayak uyduramayan ICQ, mIRC,Yonja,Hi5 ve MySpace gibi sosyal medya araçları ise popülerliklerini yitirerek eski sosyal medya alışkanlıklarımız olarak aklımızın bir köşesinde kalmayı sürdürüyorlar.