Bu yıl 16.'sı düzenlenen Türkiye'de İnternet Konferansı İzmir'de gerçekleştirildi. 30 Kasım - 2 Aralık 2011 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakülte Binası'nda düzenlenen 100'ü aşkın etkinliğin ana konusu sosyal ağlar ve yeni medya idi. İnternet kullanıcıları, teknoloji geliştiricileri, akademisyen ve öğrencilerin katıldığı konferansa ilgi büyüktü. İlk gün ufak bir yangın kazası atlattık ama İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül'ün önderliğinde hızla yeniden planlanan konferans, 3 gün boyunca dolu dolu geçti. Konferansta bu yıl " "Mobil Yaşam", "Sosyal Ağlar", "Yeni Medya", "Fikri Haklar", Mahremiyet, "İnternet ve Demokrasi", "İnternet Yasakları", "Fatih Projesi", "Medya/Bilgi Okuryazarlığı" gibi konular tartışıldı. Toplam 56 oturumda 13 panel, 15 seminer ve 27 bildiri oturumu yapıldı. Sosyal medya ile ilgili hazırlanmış akademik çalışmaların ve kurumlara yönelik sosyal medya pazarlama stratejileri ile ilgili gelişmelerin aktarıldığı bildiri, seminer ve paneller oldukça ilgi çekiciydi.
Dünya'da ve Türkiye'de İnternet Kullanım Oranları
Bugün dünyada 2.2 milyara yakın insan internet kullanıcısı var. İnternete kayıtlı 850 milyon bilgisayar bulunuyor ve 525 milyon civarında ise internet sitesi var. Blog ve videolar hakkında net rakam verilmese de yüz milyonlar ölçüsünde olduğunu biliyoruz. Mustafa Akgül'e göre Google artık sayfa sayısı vermiyor, ama 2008 de 1 trilyon URL'e ulaştığını açıkladı. Dünyada sosyal ağların kullanımı ise şu şekilde:
Facebook'a kayıtlı üye sayısı 800 milyon,
Twitter'ın üye sayısı 200 milyon,
Linkedin'in üye sayısı 100 milyon civarında,
Wordpress'e kayıtlı 35 milyon blog var.
Türkiye’ye ise internet kullanım oranı 16-74 yaş grubunda %45'lere ulaşıyor. Bu rakam kırsal kesimde kadınlar için %25'e düşüyor. Ülkemizde internete kayıtlı bilgisayar 4 milyon olarak rapor edildi. Türkiye'de 275 bin alan adı var. Bu rakam yurt dışında da 1.1 milyon civarında var. İş dünyasında internet kullanım oranı e-devletin çeşitli zorlamaları nedeniyle %92'ye ulaşmış durumda.
İzmir'de Sosyal Medya Semineri
İnternet sosyalleştikçe ve tüketicilerin sosyal medyada geçirdikleri zaman arttıkça firmalar da pazarlama stratejilerine sosyal medyayı dahil etmeye başladılar. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen işletme sahipleri ve bireysel markasını yaratmak isteyen katılımcıların sosyal medya stratejileri ile ilgili oturumlara katılımları yoğundu. 30 Kasım tarihinde AdresGezgini'ni temsilen davetli konuşmacı olarak yer aldığım oturumda "Sosyal İnternet Çağında Üreten Tüketici ve İşletmeler" konulu bir konuşma yaptım. Öğleden sonra ise Taylan Demirkaya'nın yöneticiliğinde Sosyal Medya panelinde panelist olarak yer aldım. Panelde sunum yapan diğer konuşmacılar ise Univera Bilgisayar Sistemleri'nden Çiğdem Tanker, İdal Patent'den Murat İdal ve Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden Rıza Cenk Erdur oldu.
İnternet Sansürü ve Filtre
Aslında 3 gün boyunca konuşulan konuların dönüp dolaşıp geldiği konu internet sansürü idi. Yine de enine boyuna tartışıldığı gün konferansın son gününe denk geldi. Son panelde İnternet Yasakları ve Filtresi başlığı ile Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi ve SansürerSansür kurucularından Ebru Baranseli'nin moderatörlüğünde internet sansürü ve yeni yasal düzenlemeler tartışıldı. Oturuma Alternatif Bilişim Derneği'nden Ali Rıza Keleş, SansüreSansür'den Deniz Tan ve Netdaş Hareketi'nden Erdem Dilbaz katıldı.
Önümüzdeki yıl Eskişehir'de 17. Türkiye'de İnternet Konferansı adı altında düzenlenecek konferansın tüm bildirilerine şuradan erişebilirsiniz. Organizasyonla ilgili çalışmaları yürüten herkese, tüm konuşmacılara ve emek veren herkese AdresGezgini olarak teşekkür ederiz.