Yeni başlayan girişimcilerin genel sorunu ilk 6 aylık dönemi sorunsuz bir şekilde atlatıp atlatamayacaklarıdır. Bu dönemi atlatamamalarının temel sebebi markalarının çok yeni ve henüz tanınmamış olmasıdır. Bu da potansiyel müşterilerinin markalarından ve hizmetlerinden haberdar olmaması demektir.
Start-up girişimcilerin ürünlerini tanıtabilmeleri ve hizmet verdikleri sektörde kendilerine bir yer edinebilmeleri için ilk ve en önemli adım internetteki varlıklarıdır. Bir diğer önemli şey ise marka bilinirliği ve marka imajının kombinasyonundan oluşur. İnsanlar gözleriyle satın alırlar. Marka imajı ve bilinirliğini yaratmak için de öncelikle insanların göz zevklerine hitap etmek önemli görevlerden biridir. Güzel bir kurumsal kimlik tasarımı webdeki varlığınızı göz doldurucu bir hale getirir ve ilerideki müşterileriniz için kapıları şimdiden açar.
Dijitalleşen dünyada web üzerinde milyonlarca site oluşturulmuş ancak foksiyonalitesi konusunda maalesef pek yol katedilmemiş görünüyor. Sizin webdeki varlığınızı diğerlerinden farklı kılan öncelikle görselliğiniz ve size ulaşabilmelerini kolaylaştırmak adına websayfanızın fonksiyonalitesi olmalıdır. Bir start-up’ın websitesinde olması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
1.Kim olduğunuzu açıkça belirtin
Websitenizin anasayfası ne iş yaptığınızı açıkça ifade etmelidir. Mutlaka “Hakkımızda” ve “Ürün ve Hizmetlerimiz” sayfalarına linkler olmalıdır. Hiçbir müşteriniz sizin ne iş yaptığınızı bilmekle yükümlü değildir. Bu yüzden, sizin bu bilgiyi onların görebileceği ve anlayabileceği bir şekilde sunmanız beklenir. Sizi ve işinizi tanımlayan net ve akılda kalıcı bir ifade müşterilerinizin websitenizde uzunca vakit geçirmesini tetikleyecektir.
2. Sade ve mantıklı bir alan adı seçin
Alan adınız markanızı ve işinizi temsil eder. Olabildiğince sade ve mantıklı olmasına özen göstermelisiniz.Tarayıcıda ya da e-posta adresinde yazımı kolay olmalıdır. Önerimiz markanizinadi.com şeklinde olmasıdır. Ancak bu şekilde bir alan adı almanız mümkün değilse en yakın ve yine sade olan bir alan adını seçebilirsiniz. Kar amacı gütmeyen organizasyonlar içinse .org uzantısını kullanın.
Yanlış yazılmaya müsait bir alan adınız var ise yanlış yazımı halinde oluşacak olan alan adını da almanızı ve websitenize yönlendirmenizi tavsiye ederiz.
3. Kolay gezilebilir site haritasi
Websiteniz’de önemli sayfalarınıza ve site haritanıza açık bir şekilde link vermelisiniz. Ziyaretçilerinize aradıklarını bulmalarında yardımcı olmak için önemli bir adımdır.
Drop-down menü kullanmak ziyaretçilerinizin her başlığın altındaki konuları görebilmeleri için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
4. Kolay ulaşılabilir olun
En kötü müşteri kaybetme şekillerinden biri bir müşterinin size ulaşamadığı için vazgeçmesidir. Sayfanızı ziyaret eden bütün kullanıcılar size ulaşma konusunda aynı sabrı gösteremeyebilirler. Bu yüzden olabildiğince göz önünde bir yere iletişim sayfanızın linkini yerleştirin ve içeriğine detaylı bir şekilde iletişim bilgilerinizi yazın hatta bir iletişim formu koyun .İletişim sayfasının linki için anasayfanızda en uygun iki yer; sağ üst ve sol üst köşelerdir.
5.Referanslarınızı eklemeyi unutmayın
Müşterilerinizden gelen dürüst ve gerçek geribildirimler ürününüzü/hizmetinizi daha somut, daha güvenilir kılar ve potansiyel müşterilerinizle aranızda güven bağı oluşturur. Size gelen geribildirimleri sitenizde yayınlamanızda büyük fayda var. Ziyaretçileriniz gerçek hikayeler okumaktan hoşlanacaklar ve ürününüzün ihtiyaçlarını karşılayacağına inanacaklardır.
Kelimelerin gücünün ne denli önemli olduğu burada bir kez daha karşımıza çıkıyor.
6. Harekete davet edin
Mmüşterilerinizi 'özel kupon veya indirim için kaydolun' gibi açık ve net ifadelerle sizinle etkileşime geçmeleri için davet edin. Bunu yaparken özel butonlar, renkli metinler ya da animasyonlar kullanın.
7. SEO’nun önemini kavrayın
Websitenize ziyaretçi trafiği çekmenin pek çok yolu vardır. Bu konudaki ana kural websitenizin arama sonuçlarında kolayca bulunabilir olmasıdır. Bir websiteniz var ve aramalarda bulunamıyorsa size hiçbir getirisi olmayacaktır.
Bu yüzden öncelikle websitenizin doğru kodlandığından emin olun. Anahtar kelimeleri, linkleri, sayfa başlığınızı, URL’nizi, görsel ve metinlerinizi doğru kullanın. Gerekiyorsa bu konuda bir uzmandan destek alın.
8.Taze ve kaliteli içerik
Websiteniz, ziyaretçileriniz için sizinle ilgili ilk izlenimlerini edinecekleri yerdir. Bir işletme sahibi olarak bunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Websitenizde ziyaretçilerinize hem aradıklarını hem de tekrar gelmeleri için gereken herşeyi sunmalısınız. Bunun için içeriğinizin iyi yazıldığından, orijinal ve kaliteli olduğundan emin olun. İyi yazılmış bir içeriğin SEO için de altın bir kaynak niteliğinde olduğunu unutmayın.
İşletmenize ait bir blog yaratın ve düzenli aralıklarla yayınladığınız içerikleri sosyal medyada paylaşarak canlılığı yakalayın.
9. Güvenilir bir Hosting hizmeti tercih edin
Başınıza gelebilecek en kötü tecrübelerden biri de websitenizin hacklenmesidir. Çünkü bu size bütün müşterilerinize mal olur. Bunu engellemek için güvenilir bir hosting hizmeti kullanarak, hackerları websitenizden uzak tuttuğunuzdan ve bütün içeriklerinizin yedeklendiğinden emin olun.
10. Ziyaretçileriniz sıcak ve hoş bir tasarımla karşılayın
Webde gezinen insanların birçoğunun dikkat süresi oldukça kısadır. Genellikle bir websayfasını gözleriyle şöylece bir tarayıp geçerler. İşte bu kısacık tarama süresinde onlara doğru yerde olduklarını hissettirmek tasarımınızla ve karşılamanızla tamamen sizin elinizdedir. Doğru yerde olduklarını hissettikleri anda websitenizde daha fazla vakit geçirmeye başlayacaklardır.
Websitenizde okumayı kolaylaştırmak için şunları gözönünde bulundurun;
- Yazılarınızı kısa paragraflara bölün ve gerekiyorsa her birine ayrı başlıklar ekleyin.
- Madde işaretleri kullanın.
- Önemli kelime ve ifadelerin altını mutlaka çizin.
- Son olarak da sade ve ana renkler websiteniz için en iyi seçim olacaktır.