Sosyal Medya'nın son yıllardaki popülerliğinden yola çıkarak birçok şirket pazarlama çalışmalarına sosyal medya kanallarından da destek veriyor. Ancak bunu yaparken herşeyden önce doğru bir strateji kullandıklarından emin olmaları gerekir. Strateji belirlemeden başlanan bir çalışmanın boşa harcanan zaman ve nakitten ibaret olmasını hiçbirimiz istemeyiz. Bu yüzden Sosyal Medya Pazarlaması’na başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken sorular ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz;
1. Müşterileriniz nerede? İşletmeniz için bir Facebook sayfası açmayı düşünmek yerine öncelikle bu platformun işiniz için uygun yer olup olmadığını gözden geçirmelisiniz. Bir yazılım firmasıyla ilgili araştırma yapmak için Facebook sayfasına girmek birçoğumuzun aklının ucundan dahi geçmez sanırım. Ya da modayla ilgilenen birini düşünün mesela. O da Linkedin’de moda hakkında tavsiyeler aramayacaktır. Bu yüzden izleyici kitlenizin nerede olduğunu bilin ve onları tanıyın!
2. Ne paylaşmayı düşünüyorsunuz?
Hayran sayısı giderek azalan, oradan buradan alakasız paylaşımlar yapılan ihmal edilmiş bir Facebook sayfası kadar kötü bir şey yoktur. Nasıl içerikler paylaşacağınızla ilgili bir plan yapmamanız halinde bu iş sizin için bir angaryaya dönüşebilir. Birçok işletme sahibi bu konudan yakınarak “keşke hiç açmasaydım bu sayfayı” gibi tepkiler veriyor. İçerik paylaşımında bulunmadan önce ne tür içerikler paylaşacağınızı planlamanız gerekir. Sadece düz metinler ya da haber mi paylaşacaksınız yoksa biraz da kişilik katmayı düşünüyor musunuz mesela? Ya da paylaşımlarınızda resim ve videolara da yer vermek ister misiniz? İçeriklerinizi planlarken onları çok amaçlı olarak kullanabileceğiniz şekilde düzenleyin. Bir Facebook paylaşımını aynı zamanda bir blog postu ve de bir tweet haline getirebilmeniz oldukça pratik bir yöntem olacaktır. Ayrıca sosyal medya kanallarınızın da birlikte çalışmalarına imkan verecektir.
3. Ne zaman paylaşacaksınız?
Ne tür içerikler paylaşacağınızı belirledikten bir sonraki adımınız ne zaman ve ne sıklıkta paylaşımlar yapacağınız olmalı. Öncelikle kendinize izleyicilerinizin nerede bulundukları sorusunu sorun. Ne zaman çevirmiçi oluyorlar? Eğer uluslararası bir izleyici kitleniz var ise farklı zamanlarda içerik paylaşımları yaparak tüm pazarları hedeflemeye çalışabilirsiniz. Ne sıklıkta paylaşım yapacağınızı ve her kanalda yapacağınız paylaşım sıklığını kafanızda planlayın. Ayrıca zamanınızı da planlayın. Paylaşmayı düşündüğünüz içerikleri oluşturacak yeterli zamanınız olup olmadığını çok iyi düşünmelisiniz.
4. Rakipleriniz neler yapıyor?
Rakip analizi yapmak her işe başlarken nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda bizlere fikir verir. Bu yüzden Sosyal Medya’da da nelerin tutup nelerin tutmadığını görebilmek için rakiplerinizi izlemeye alın. Rakiplerinizi izlerken aynı zamanda onların zayıf yönlerini de görebilir ve bu boşluğu doldurmak için çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Olmayan birşeyi farkedip tamamlamak işiniz için bir artı sağlayacaktır.
5. Sosyal Medya kanallarınızı nasıl yöneteceksiniz?
Sıra en önemli adımda. Sosyal Medya hesaplarınızı kim yönetecek? Öncelikle hesaplarınızın sizin mi yoksa bu konuda uzman bir profesyonel tarafından mı yönetileceğine karar vermelisiniz. Eğer siz yönetecekseniz, elinizde paylaşım içeriği kalmadığı zamanlar için hazırlıklı olmalısınız. Kendinize paylaşacağınız içeriklerle ilgili başlıklardan oluşan bir liste yapmak başlangıç için iyi bir fikir. Daha sonra ise önünüzdeki birkaç ayın paylaşım takvimini hazırlayın hatta en az 2 haftalık paylaşım içeriğinizi hazırda bulundurun. Eğer ekstra bir içerik paylaşmak isterseniz aralarda ekleyebilirsiniz fakat bu şekilde elinizin altında hazır içeriklerinizin bulunması işlerinizi hızlandırır ve yolunda gitmesini sağlar.