Markalar insan değildir.
Ama markaların aklımızda kalmasını sağlayan, O’nu satın almamızı sağlayan şey insanlardır. Markanın ya da ürünün yöneticisi, pazarlama uzmanı, reklam yazarı ya da annemiz, kardeşimiz, arkadaşımızdır. İnsanlar sevdikleri ve güvendikleri insanlarla iş yaparlar.
Tüketiciler marka ile çalışan insanları tanıyorsa, onlara güveniyorsa, onları seviyorsa markanızı da severler. Markanız soğuk, kurumsal ve sıkıcı ise onunla biraz ilgilenmeniz ve onu insancıllaştırmanız gerekebilir.
Sosyal medya sayesinde markanızın hikayesini anlatmak, tüketici ile onu bir araya getirmek oldukça kolay hale geldi. İşte 8 kolay adımda markanızı insancıllaştırmak:
1. Hakkımızda sayfası oluşturun.
Doğru hazırlanmış bir hakkımızda sayfası işletmenizle ilgili potansiyel müşterilerinize bilgi vermenin yanı sıra güven de yaratır. Kaç yılında kuruldunuz, ne iş yapıyorsunuz, kimsiniz? Bu sorulara açık yüreklilikle yanıt verin ve mutlaka kurumunuzla ilgili fotoğraflar ekleyin.
2. Takım arkadaşlarınızı tanıtın.
İnsanlar iş yaptıkları insanı tanımak isterler. Bugün doğrudan pazarlama yerini yavaş yavaş önemini kaybederken dijital pazarlama ön plana çıkıyor. Ama insan ilişkileri hep aynı kalıyor. Birlikte çalıştığımız, bütün gün mailleştiğimiz, telefonda sesini duyduğumuz insanların gerçek hayatta nasıl insanlar olduklarını, hangi okulu bitirdiklerini, boş zamanlarında neler yapmaktan hoşlandığını bilmek müşterilerinizin kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
3. E-postalarınızı isminizle imzalayın.
destek@markaismi.com, info@markaismi.com, iletisim@markaismi.com gibi e-posta adresleri kullanıyorsanız mutlaka yazınızın sonuna adınızı, soyadınızı ve unvanınızı ekleyin. Böylece müşterileriniz kiminle iletişimde olduğunu bilecek ve güven duyacaktır.
4. Sosyal ağlarda çalışanlarınızla ilgili bilgiler verin. Katıldığınız etkinliklerin fotoğraflarını paylaşın.
Yarışmalar, tadım günleri, fuarlar, organizasyonlar... markanızla ilgili paylaşım yapabileceğiniz uygun anlardır. Markanızla kullanıcılar arasında samimi bir köprü kurabilirsiniz.
5. İçeriğinizde esprili bir dil kullanın.
Sosyal medya pazarlamada mizah unsuru kullanmak potansiyel müşterilerinizin marka mesajınızı arkadaşlarıyla paylaşmasına olanak sağlayacaktır. Fakat bu mesajların işletmenizle ilgili olmasına dikkat edin.
6. Müşterilerinizle, takipçilerinizle sohbet edin.
Twitter marka iletişiminde en önemli araçlardan biri haline geldi. Özellikle B2C yani direkt müşteriye yönelik ürün ya da hizmet sunuyorsanız Twitter kullanarak müşterilerinizle ürün ya da hizmetinize yönelik sohbet edebilir, onların şikayetlerini ya da önerilerini dinleyebilirsiniz.
7. Çalışanlarınızın sosyal medya kullanımını teşvik edin.
Markanız sosyal medya kullanıyor ama çalışanlarınız sosyal medyayı kullanmaya teşvik edilmiyorsa, hatta sosyal medya kullanımında yasaklamalara gidiyorsanız hata yapıyorsunuz. Yasaklar çalışanlarınız üzerinde baskı yaratmaktan başka bir işe yaramaz. Yasaklamak yerine sosyal medya kullanımı ile ilgili bir kullanım kılavuzu hazırlayın ve çalışanlarınızın buna uymasına özen gösterin.
8. Hatalarınızı kabul edin.
Herkes hata yapar. Kimse mükemmel olmanızı beklemiyor. Hatalarınızı kabul etmek ve özür dilemek sizi kötü bir marka yapmaz, aksine müşterilerinizin size olan güvenini tazeler.