Hepimizin bildiği gibi Google+ , birkaç ay önce ‘marka sayfası’nı kullanıma açtı. Büyük markalar zaten sosyal medyadaki kullanıcılarına erişmek için birçok platformda çalışmalarını devam ettirirken Google+’a da adapte olma sürecini kolayca aştılar.
Fakat bu demek değildir ki sadece büyük firmalar Google+’ı kullanabilir. Google Ürün Müdürü Christian Oestlien verdiği demeçlerde, küçük işletmelerin de kolayca Google+’da marka sayfası sahibi olabileceklerini belirtiyor. Bu bağlamda yerel boşluklarla da ilgilendiklerini söyleyerek birçok küçük işletme sahibinin Google+’ı keşfettiğini ve hedef kitleleriyle iletişime geçmek için kullandıklarını söylüyor.
Fakat Google+ diğer sosyal medya sitelerine pek benzemiyor. Yoğun içerik paylaşımının bulunduğu Facebook ve Twitter gibi sitelerin aksine, fazla içeriğe göre değil kaliteye göre büyüyen bir yapıya sahip. Google+ hedef kitlenin bağlı olduğu markaların çok sayıda içeriğini bulunduran diğer sosyal medya sitelerine karşı, derinlemesine yorumlanabilen konu başlıklarıyla, değer içeren paylaşımlar sunabilmesiyle meydan okuyor. Peki, marka sayfanızı nasıl oluşturacaksınız? Marka sayfasının nasıl yönetildiğini öğrenmenin en iyi yolu, konuya ilişkin örnekler bulmaktır. Burada açıklayacağımız 3 ipucuna bir göz atın ve Google+ ı en iyi kullanan markaları inceleyin. Ayrıca Google+'ı en iyi kullandığını düşündüğünüz markaları da yorumlarınızda belirtebilirsiniz.
Firmanıza bir karakter yerleştirin
Diğer sosyal medya mecralarının aksine, Google+ sosyal etkileşimlerle entegre bir sisteme sahiptir. Bu sistem markanıza dıştan görünen yüzünüzü aşma ve kullanıcılarınızla şirket çalışanlarınızı bağlama fırsatı verir. Oestlien’in açıklamalarına göre bu özellik markanızın daha kişisel ilgiye dayalı bir marka olarak konumlandırmaktadır. Bu özellik paylaşımlarınızı bir mesajdan öteye taşıyarak markanıza, gerçek deneyimleri olan, kendisini derinlemesine tanıma imkanı sunan, gerçekten var olan bir marka olduğunuzu kanıtlayarak, sadık bir hedef kitle sunar. Google+ kullanıcılarına bağlanmanın en kolay yolu, görüntülü görüşme özelliğini kullanabileceğiniz Hangouts kullanmaktır. Markalar Hangouts özelliğini kullanarak, en fazla 10 kullanıcıyla kişisel video görüşmesi yapabilirler. Hangouts’u birkaç marka ve büyük Google+ kullanıcılarıyla birlikte test ederek geliştirdiklerini ifade eden Oestlien, bilgisayar firmalarının kullanıcılarına bu yolla her türlü teknik desteği sağlayabilmesi veya moda bloggerlarının takipçilerine stil tavsiyeleri verebilmesi imkanı sunduğundan Hangouts’u çok başarılı bulduğunu söylüyor. Hangouts özelliği, kullanıcıların markayla birlikle yaşadıkları kişisel bir deneyimle beraber firmalara, marka sadakati ve marka çekiciliği artmış bir hedef kitle sunuyor.
Yeni Bir Yayın ve Farklı İçerik
Markalar eğer içerikleri yoksa etkileşim yaratamazlar. Fakat içerik yayınlarken de çok dikkatli olmalıdırlar. Google+’da yapılmaması gereken şeylerin başında iki farklı eğilimi olabilen içerik yayınlamak olduğunu belirten Oestlien Google+ kullanıcılarının, markanın sayfasında kendiyle ilintili içerik paylaşıp paylaşmadığına ve diğer kanallardaki paylaşımlarının buradaki mesajlarla uyup uymadığına baktığını söylüyor. Google+ kullanıcıları alakalı, yeni ve markayla ilgili içeriği başarılı buluyorlar ve yaygın şekilde paylaşmayı tercih ediyorlar. Kar amacı gütmeyen bir LGBT hakları grubu NOH8 kullanıcıları Google+ marka sayfasında sadece kuruluşun temel mesajı doğrultusunda ki video ve resimleri paylaşmıyor, aynı zamanda ülke genelinde NOH8 için fotoğraf çekimlerine katılan insanların tutuklanırken çekilen fotoğraflarını da paylaşıyor. NOH8’in kurucu ortağı Adam Bouska, bu fotoğraf paylaşımları sayesinde hem davasına bağlı kaldıklarını kem de yeni hedef kitlelere ulaştıklarını ve sınırlı bir fona sahip olan küçük bir işletme olarak, mesajlarını dünya geneline etkileyici bir şekilde iletebildiklerini söylüyor.
Başarılı bir marka sayfası yaratmanın anahtarı sadece ilgili içerik üretmek değildir aynı zamanda anlamlı mesajlar barındıran içerik üretmektir.
Güçlü Kullanıcılara Erişin
Google+ marka sayfası size sadece içerik paylaşma olanağı sunan bir ağ değildir. İzleyicilerizle yakın bir bağ kurabileceğiniz, onlara kişiye özel mesajlar sunabileceğiniz bir ağdır. Oestlien’in açıklamalarına göre markalar sosyal medyada maksimum etki sağlamak için içeriklerini, hedef kitlelerine göre segmentlere ayırabilirler. Etkileşime girdiğiniz insanlarla bağlı kalmanın en iyi yolu Circles özelliğini kullanıp, önemli marka etkileyicilerine daha özel içerikler sunmak için kullanıcılarınızı sınıflara ayırmaktır. Marka, çekirdek kullanıcılarına özel anlamlı içerik sunduğu zaman, fazla içerik yayını stratejisine gelebilecek tepkileri önlemekle kalmıyor, ayrıca kullanıcılarının markalarına daha fazla bağlı kalmalarını ve içeriği kendi çevreleriyle de paylaşmalarını sağlıyor. Böylece kesin etki yaratabilecek geri bildirim oluşuyor. Yeniden paylaşımın markanıza sadık izleyici sağladığını unutmayın. Hangi yorumun nasıl paylaşıldığını, nasıl yayıldığını, kimi nasıl etkilediğini görmek için Ripples gibi ürünler kullanın. Hedef kitlenizi markanıza sürekli sadık tutmak için, zekice ve etkili yollar kullanın. Her zaman daha anlamlı içerik üretip kullanıcılarınızın bu uzun yolsa sürekli güçlü bir şekilde sizi savunmalarına olanak tanıyın.
Kaynak: Mashable