Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de yaşayan Adam Pacitti adlı bir üniversite mezununun iş bulmak için seçtiği yol sosyal medyada çokça konuşuldu. Günde yaklaşık 250 yere iş başvurusu yapan ve işverenlerden geri dönüş alamayan Adam cebindeki son parası olan yaklaşık 1100 TL ile sokağa dev bir iş ilanı astırdı. Ve üzerine “Son paramı da bu ilana harcadım, lütfen beni işe alın yazdırdı.” İlanın ardından ise yüzlerce geri dönüş aldığını belirtti. Hepimiz iş bulmanın oldukça zor olduğu bir dönemden geçtiğimizin farkındayız. Bu zorlukları aşmamızda ve kendimize uygun bir iş bulmamızda internetin ve sosyal medyanın gücünün bir örneğini görüyoruz. Bu sebeple yazımızda kariyer yolculuğunuzda sosyal medyanın olanaklarından nasıl faydalanabileceğinizle ilgili bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz.
Günümüzde iş aramak deyince aklımıza ilk gelen online iş ilanlarına bakmak oluyor. Her gün gazeteleri tarayıp ilgimizi çeken ilanları kırmızı daire içine alma devri zaten eskilerde kaldı. Halihazırda iş aramak için online platformları kullanıyorken sosyal medyadaki varlıklarımızdan faydalanmamak olmazdı sanırım. Daha önce işverenler açısından sosyal medyanın işe alımda nasıl kullanılabileceği ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Bu kez ise iş arayanlar tarafından bakıyoruz.
Öncelikle kariyer hedeflerinize uygun bir sosyal medya stratejisi belirlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağız derseniz, çalışmak istediğiniz şirket tiplerini kafanızda şekillendirin ve bu şirketlerin hangi sosyal medya platformlarında yer aldıklarını araştırın. Siz de bu platformlarda yer almayı ihmal etmeyin.
Neredeyse artık tüm işverenler, potansiyel adaylara ulaşmak için öncelikle bir Google veya LinkedIn araştırması yapıyorlar. Bu nedenle Facebook profillerinizi daha profesyonel bir şekle sokan, tam da bu iş için kurulmuş bir sosyal ağ olan LinkedIn’de profesyonel online kimliğinizi oluşturun ve aramalarda şirketlerin karşısına çıkabilmek için profilinizi tecrübe ve başarılarınızla zenginleştirin. LinkedIn’in bir avantajı da sektörel veya okul gruplarının bulunmasıdır. Bu gruplara katılarak ağınızı genişletebilirsiniz.
Foursquare, Pinterest, YouTube ve Twitter’da da aktif olarak varlığınızı sürdürün. Özellikle de Twitter’da kişiler ve şirketlerle iletişimde kalarak bağlantılarınızı genişletebilir, kariyer planlamasını takdir ettiğiniz kişilerin tavsiyelerini takip edebilirsiniz.
Kariyer hedeflerinize uygun ilgi alanlarınızı yansıtan bir blog açın ve tecrübelerinizi takipçilerinize aktarın. Aynı konuda yazılan yazılara yorumlar yapın. Bu platform size aynı ilgi alanlarını paylaştığınız kişilerle iletişime geçme imkanı sunar ve bu konudaki yetkinliğinizin farkına varılmasına da yardımcı olur.
Sosyal medya hesaplarınızdan ilgilendiğiniz şirketlerin sayfalarını takip edin. Olası bir iş mülakatında karşılaşabileceğiniz soruların cevaplarını bu sayfalarda paylaşılan bilgiler arasında bulmanız mümkün olabilir.
Bu ipuçları kariyer yolculuğunuzda sosyal medyanın faydalarını kavramanız için sadece bir başlangıç. Kendi hedefleriniz doğrultusunda her gün yeni bir gelişme gösteren bir alan olan sosyal medyanın daha birçok olanağından yararlanabilirsiniz. Niteliklerinize en uygun işi keşfedebilmeniz için sosyal medya oldukça esnek bir araç. Eminim ileriki günlerde bu konuda daha fazla yol katedilecek.