Arama Motorundan Ticari bir Markaya: Google
Larry Page ve Sergey Brin’in Stanford Üniversitesi’nin öğrenci yurdunda geliştirdikleri ve bütün dünyada, bilgi arayanların arasında hızla yayılan Google, PageRank teknolojisi ile geçtiğimiz 10 yılda beklenin üstünde üne kavuşarak arama motoru pazarının %85.3’lük dilimine sahip oldu. Bugün Google, sahip olduğu pazar payını yenilenen teknolojisi ile gün geçtikçe genişletmekte ve arama motoru teknolojisini daha verimli kılmaya çalışmaktadır. Çok değil bundan 10 yıl kadar önce atılan dikkatli adımlar Google için de parlak bir geleceğin başlangıcı sayılır.
2000 yılının Mayıs ayında Google; başta Fransızca, Almanca ve İtalyanca olmak üzere 10 dilde arama yapabilen bir arama motoruydu. Aynı yıl İnternet Oscarları olarak da bilinen Webby Ödüllerinde Teknik Başarı (Technical Achievement) dalında jüri tarafından aday gösterilerek ödül almaya hak kazanan Google, bir milyar URL’nin kayıtlı olduğu bir arama motoru haline geldi ve dünyanın en büyük arama motoru olarak kayıtlara geçti. Günümüz internet reklamcılığının mihenk taşı sayılan, reklamverenlerin hedef kitlelerine büyük bütçelerle ödeme yapmadan ulaşma fırsatı tanıyan Google AdWords 350 müşterisi ile 2000 yılının Ekim ayında yayına açıldı.
Bir yıl içinde üç milyar web sitesi daha arşivleyen Google, 2001 yılında Google Görsel Arama Motoru’nu (Google Image Search) 250 milyon görsel ile hizmete sundu. Arama dili sayısını 26’ya çıkaran Google, Ağustos 2001’de ilk uluslararası ofisini Tokyo’da açtı. Ekim 2001’da Universe Online (UOL) ile ortaklık imzalayan Google böylece milyonlarca Latin Amerikalının tercih ettiği bir arama motoru oldu.
2002 yılı Şubat ayında Google’ın ilk donanımı olarak bilinen Google Arama Aracı (Google Search Appliance) gösterime girdi. Sarı bir kutu olan bu donanım, şirketlerin kendi bilgisayarlarına yüklemelerini ve kendi belgeleri içinde arama yeteneklerini etkinleştirerek kullanmalarını mümkün kılıyordu. Aynı yıl, Google AOL ile yaptığı ortaklığı kamuoyuna duyurdu ve 34 milyon CompuServe, Netscape ve AOL.com kullanıcısı Google arama motoru ve sponsor linklerini kullanmaya başladılar. Yine o yılın Ekim ayında Avustralya Sydney’de bir ofis açan Google, Amerikan Dialekt Derneği (American Dilaect Society) tarafından yılın en iyi kelimesi seçildi.
2003 yılına geldiğimizde Google, internet reklam alanında devrim yaratan ortaklık sistemi Google AdSense’i etkin hale getirdi. Çevrimiçi ve içeriğe dayalı, tıklama başı ücretlendirme sistemine sahip reklam hizmeti olan Google AdSense’in yayına girmesinin hemen ardından, kar amacı gütmeyen kuruluşlar için reklam verme platformu olan Google Grants hizmete başladı.
2004 yılı, sosyal ağların sık tartışılır hale geldiği günümüzde bile popülaritesi hala devam eden Orkut isimli sosyal arkadaşlık sitesinin Google tarafından hizmete sunulduğu yıl oldu. Türk yazılımcı Orkut Büyükkökten tarafından hazırlanan Orkut, davetiye ile üye kabul ediyor ve site kullanıcıların birbirleri ile iletişim halinde kalmalarına yardımcı oluyordu.
Aynı yıl Google; İngiltere, Kanada, Avustralya ve Avrupa’da başarılı bilim kadınlarını desteklemek için hazırladığı Anita Borg Burslarını kazananları açıkladı. 2004 yılından bu yana düzenli olarak Google tarafından verilen bu burs ile bilgi işlem ve teknoloji geliştirmede kadın araştırmacıların mükemmelleşmesi ve gelecek nesillere örnek olmaları hedeflenmektedir.
Yayına geçtiği dönemde Hotmail, Yahoo gibi bilinen e-posta servislerinin 2 ila 4 Mb alanla hizmet verdiği e-posta pazarına 1GB kapasite ile katılan Google Mail (gmail.com) 2004 yılında hizmete açıldı.
2005 yılı Google tarihine baktığımızda, dünya üzerinde her adresi bulabilmeye yarayan Google Maps'in ve web sitelerinin trafiklerini takip etmek için Google Analytics'in kullanıma açıldığını görüyoruz. 2006 yılında binlerce videonun indexlendiği bir video arama platformu olan Google Video açıldı. Aynı yıl Google, dünyanın en büyük video izleme, indirme ve yükleme sitesi olan YouTube’ü 1 milyar 650 milyon dolara satın aldı.
Her geçen gün yeni bir gelişme ile kullanıcılarını şaşırtan Google, geçtiğimiz günlerde Google Tv’nin yakında yayına gireceğini duyurdu. Android platformun kullanılacağı Google Tv için, Logitech, Intel ve Sony ile çalışıldığı belirtildi. Dünyanın en önemli eğlence ve bilgi aracı olan televizyon ve interneti bir arada kullanacak olan Google’ın bu sayede internet reklamcılığını da yeni bir platforma taşıyacağı şüphesizdir. Metin, resim ve video reklamlardan sonra Google Tv ile televizyon reklamlarını da kullanacağı düşünülen Google yeni bir pazarlama platformu yaratacaktır. Google ilk başladığında, bir arama sorgusu girip doğru yanıt önümüze gelince şaşırdık. Teknoloji son 10 yılda çok yol kat etti ve web'in yüzü değişti. Google bu değişimlere ayak uyduran, her geçen gün kendi teknolojisini de geliştirerek rakiplerinden bir adım önde durmayı başarabilen bir arama motorundan daha fazlasıdır.
Dolayısıyla günümüzde Google, ticari bir marka olarak iş dünyasında yerini korumaktadır.