Bilgisayar dünyasında günümüzdeki eğilim, kullanıcıların internet, e-posta, ofis uygulamaları, çoklu ortam uygulamaları gibi en çok ihtiyaç duydukları uygulamalara odaklanarak bunları en küçük ve taşınabilir formlarda sunmaktır. Elbette ki bilgisayar teknolojisindeki bu gelişmeler bilgisayar tasarımları alanında da yeniliklere ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu sebeptendir ki klavye ve monitörler birleşerek artık daha minyatür, LCD ekran üzerinde çalışan sanal klavyeler haline gelmektedir.
Teknoloji tarihinde Tablet PC’ler epey eski bir geçmişe sahip olsalar da günümüzdeki popülerliğini Apple’ın 2010 Nisan ayında piyasaya sunduğu iPad ürününe borçludurlar.
Hakkında yüzlerce inceleme yapılan iPad’in ardından, diğer teknoloji firmaları da ardı ardına iPad benzeri Tablet PC’ler üreterek piyasadaki yerlerini almışlardır. Bu ürünlerden biri olan WePad Alman Neofonie firması tarafından üretilmiştir. Nisan ayında tanıtımı yapılan bu ürünün, iPad’e göre 2 inç daha geniş ekrana sahip özelliği, USB girişi ve web kamerası gibi donanımları iPad’e göre oranla artı sayılabilir. 10 inçlik dokunmatik ekran Asus Eee Pad ve flaş desteği, USB özelliği bulunan Hp Slate de diğer Tablet PC alternatiflerindendir.
iPad ve benzeri yeni nesil Tablet PC’lerde kullanılan işletim sistemlerinin endüstri standardı haline gelmiş işletim sistemleri olan Google Android ve Microsoft Windows 7 olduğu göze çarpmaktadır. Özellikle son dönemde Tablet PC’lerde Windows 7 işletim sistemi yüklü olarak raflara çıkması da Tablet PC’lerin potansiyel kullanımını arttırmaktadır. Bunun sebebi Windows 7’nin diğer Windows tabanlı sistem ve ağlarla kusursuz olarak iletişim kurabilmesi, diğer işletim sistemlerine oranla el yazısını, matematiksel formülleri daha iyi tanıması gibi uygulama zenginliklerinin olmasıdır.
Google Android işletim sistemi ise ortalama 5 inç büyüklükteki ekranlara sahip Tablet PC’lerde kullanılmaktadır. WiFi alıcılara sahip bu ürünler, 3G uyumlu cep telefonları ile bluetooth üzerinden internete bağlanmak için mevcut bağlantı araçlarını kullanıcıya sunmaktadır.
Tablet PC’ler üzerinde bulunan sanal klavyeler, üretildikleri firmalar tarafından geliştirilmiş tek tuşla aktif olmaktadır. Klavye üzerindeki tüm karakterler, parmakları kalın olan kullanıcıların bile rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Oldukça hızlı tepki vermeleriyle de dikkat çeken dokunmatik ekran sanal klavyeler, stylus adı verilen kalemlerin kullanımında da akıcı tepki vermektedirler. Ortalama 800 gr. civarında olan Tablet PC’ler geçmişte yalnızca grafik tasarımı konusunda kullanıma izin verirken günümüzde mühendislik, tıp, istatistik, endüstri gibi alanlarda kullanılabilir durumdadır. Dokunmatik ekranların hızla evrildiği günümüzde Tablet PC’lerin en güçlü sayıldığı yönlerden biri de çoklu ortam uygulamalarıdır. Yüksek çözünürlük sayesinde MPEG4 filmlerin bile hiç takılma yapmadan, akıcı olarak izlenildiği gözlenmiştir.
Bilgisayar endüstrisinin temel hedeflerinden biri olan bilgisayarların daha küçük ve hızlı işler hale getirilmesi Tablet PC’ler ile mümkün hale gelmeye başlamıştır. Önümüzdeki dönemde Tablet PC kullanımının artacağı, netbookların yerini alacağı düşünülmektedir.