Geçtiğimiz günlerde eMarketer’de çıkan bir habere göre küçük işletmelerin %64’ü sosyal medyayı etkin kullanmanın onlara bir yardımı olacağını düşünmüyor. Birçoğu müşterileriyle etkileşime geçmek istemiyor ya da sosyal medyada nasıl bir yol izleyeceklerine dair herhangi bir düşünceleri yok. Aslında hepsinin ortak sorunu, kendilerini sosyal medyada nasıl tanıtacaklarını ya da nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bilmemeleri. Bundan birkaç ay önce küçük işletmeler için sosyal medya planı yaratmaktan bahsetmiştim. Sosyal medya kobilere düşük bütçelerle ve biraz çabayla kendilerini tanıtabilme olanağı sağlıyor ve henüz oldukça bakir platformlar bütünü. Fakat sosyal medyada yer almayı reddeden birçok şirket için sosyal medyada olmamak, kaçırılan fırsatlara ve çoğu zaman elde edilemeyen kazanca yol açıyor. Oysa, özellikle küçük işletmelerin kullanabileceği birçok sosyal medya platformu bulunuyor. Günümüzün en popüler sosyal medya araçları olan Facebook ve Twitter ve çoğunlukla ilk tercih edilenler arasında.
Eğer küçük işletme sahibi iseniz Facebook’u ilk tercih olarak düşünebilirsiniz. Facebook firmalara birçok avantaj sunuyor. Basitçe ilk adım olarak, şirketiniz ile ilgili bilgileri, promosyonları, basın haberlerini ya da video ve fotoğrafları paylaşabileceğiniz bir Hayran Sayfası açmalısınız. Sayfayı oluşturduktan sonra isterseniz “Facebook Reklamları” ile tanıtımı gerçekleştirebilir ve sayfanıza Facebook kullanıcılarının ilgi alanlarına göre ziyaretçi çekebilirsiniz.
Facebook, aktif olarak 750 milyondan fazla kullanıcıya sahip dev bir veri tabanı. Matematiğini yapın ve göreceksiniz, potansiyel müşterilerinize Facebook üzerinden ulaşabileceksiniz. Sayfanızın diğer markalarla ve kişilerle etkileşimde olması size avantaj sağlayacaktır. İşletmenizin bulunduğu sektördeki ilgili markaları ve firmaları Facebook’ta takip edebilir ve onların sayfa güncellemelerine yorumda bulunabilirsiniz.
Twitter kullanımı, son dönemde birçok kişi ve marka için tercih sebebi oldu. Twitter’da sizin için en uygun sonucu alabilmeniz için öncelikle bir şirket profiliniz olmalı. Unutmayın ki her güncellemenizin karakter sınırı 140. Yani kısa cümleler kurmalı, ifade etmek istediklerinizi en kestirme yoldan ve pozitif mesajlar vererek iletmelisiniz.
Facebook için önerdiğimiz gibi Twitter'da da şirketinizin bulunduğu sektöre bağlı ürün ve servisler hakkında başka firmaların yazdıklarını “retweet” edebilir, müşterilerinizle direkt iletişime geçebilirsiniz. Twitter size takip etmeniz için profiller önerse de, bizim tavsiyemiz Twitter arama motorunu kullanarak sektörünüzle ilgili profilleri takibe almanız. Unutmayın ki ne kadar fazla kullanıcı ile iletişime geçer ve onları takibe alırsanız izlenme oranınız artar. Facebook ve Twitter’ın ücretsiz araçlar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani, ödemeniz gereken tek bedel, biraz gayret ve zaman. :)