Google Ads reklamlarıyla yeni müşterilere ulaşmak ve satışlarınızı artırmak istiyorsanız Google Ads reklamlarına başlamadan önce mutlaka bilmeniz gereken 10 kavrama yer verdiğimiz blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
1- Açık Artırma: Her bir Google aramasındaki belirli bir arama için hangi reklamların sayfada hangi sıralamada gösterileceğine (veya herhangi bir reklamın gösterilip gösterilmeyeceğine) karar verilen süreçtir. Bir reklam, bir arama için gösterilmeye uygun olduğu her defasında reklam açık artırmasına girer. Açık artırma, reklamın gerçekte gösterilip gösterilmeyeceğini ve sayfadaki hangi reklam konumunda gösterileceğini belirler.
2- Kalite Puanı: Kalite Puanının amacı, reklamlarınızın kalitesini genel olarak anlayabilmenizi sağlamaktır. Hesabınızdaki her anahtar kelime için bildirilen 1-10 ölçeğindeki Kalite Puanı, reklamlarınızın ve bu reklamlardan tetiklenen açılış sayfalarının kalitesine yönelik bir tahmindir. Kalite Puanınızı etkileyen üç etken vardır;
- Beklenen tıklama oranı
- Reklam alaka düzeyi
- Açılış sayfası deneyimi
Kalite puanlarınız ne kadar yüksekse Google sizi bir nevi ödüllendirir ve daha az ödeme yaparsınız.
3- Tıklama: Bir kullanıcı, reklamınızı tıkladığında Google Ads bunu bir tıklama olarak kabul eder. Bir kullanıcı, reklamınızı tıklayarak web sitenize erişmeye çalıştığında, örneğin web siteniz geçici olarak kullanılamadığı için web sitenize erişemese bile, bu bir tıklama kabul edilir.
4- Günlük Bütçe: Her reklam kampanyası için ayarladığınız, günlük olarak ortalama ne kadar harcama yapmak istediğinizi belirtmenizi sağlayan tutardır. Her Google Ads kampanyası için bir günlük bütçe belirlersiniz, ardından sistem, bütçeniz karşılanıncaya kadar reklamlarınızı mümkün olduğunca çok sayıda göstermeye çalışır. Bütçenizin limitine ulaşıldığında, o gün için reklamlarınızın gösterimi durdurulur. Belirli bir gün için reklamlarınızın ne kadar hızlı gösterileceği, reklam yayını seçeneğinize bağlıdır. Belirli bir günde ortalama günlük bütçe tutarınızdan daha düşük veya bazen biraz daha yüksek bir tutardan ücretlendirilmeniz mümkündür. Reklamınızın popüler olduğu günlerde biraz daha fazla yayınlanmasını sağlamak için günlük bütçeniz ortalama gözetilerek kullanılır: Herhangi bir günde günlük bütçenizin 2 katına kadar harcayabilirsiniz ancak aradaki farkı telafi etmek için harcamanız diğer günlerde sınırlandırılır. Buna, fazla yayın denir. Ancak belirli bir fatura döneminde, asla günlük bütçenizin bir ayda bulunan ortalama gün sayısıyla (yaklaşık 30,4) çarpımından daha yüksek bir tutarda borçlandırılmazsınız. Bir ayın ortasında duraklatılan veya başka bir nedenle tüm ay süresince yayınlanmayan kampanyalarınızda, ortalama günlük bütçeleriniz ile toplam masraflarınız arasında tutarsızlıklar olduğunu görebilirsiniz.
5- Anahtar Kelime: Sunduğunuz ürünü veya hizmeti tanımlayan ve reklamınızın ne zaman, nerede görüntülenebileceğini belirlemenize yardımcı olması için seçtiğiniz kelimeler veya kelime öbekleridir.
Seçtiğiniz anahtar kelimeler, reklamlarınızı kullanıcılara göstermek için kullanılır. Reklam kampanyanız için, yalnızca en çok ilgi gösteren ve dolayısıyla müşteriniz olma olasılığı daha yüksek olan kişilere ulaşmanıza yardımcı olacak yüksek kaliteli ve alakalı anahtar kelimeler seçin. Bir kullanıcı Google'da arama yaptığında, reklamınız, anahtar kelimelerinizin o kullanıcının arama terimleriyle olan benzerliğine ve anahtar kelime eşleme türlerinize göre görünmeye uygun olabilir. Anahtar kelimeler ayrıca, reklamınızı, anahtar kelimeleriniz ve reklamlarınızla alakalı Google Ağı siteleriyle eşleştirmek için de kullanılır.
Etkili bir anahtar kelime listesi sayesinde, reklamlarınızın performansını artırabilir ve yüksek maliyetlerden kaçınabilirsiniz. Yetersiz anahtar kelimeler, nihayetinde, maliyetlerin yükselmesine ve reklam konumunun düşmesine neden olabilir. Anahtar kelimelerinize, reklamınızın hangi aramalarla eşleştirilebileceğini kontrol etmenizi sağlayacak eşleme türleri ekleyebilirsiniz.
6- Bütçeyle Sınırlı: Günlük bütçeniz önerilen tutardan düşük olduğunda kullanılan bir kampanya durumudur. Bu durumda, reklamlar düzenli olarak, gösterilebilecekleri kadar sık gösterilmemektedir.
7- Alaka Düzeyi: Reklamlarınız ve anahtar kelimeleriniz, web sitenizdeki, özellikle de reklamın açılış sayfasındaki içerikle doğrudan alakalı olmalıdır. Kullanıcılar reklamınızı gördüklerinde, sitenizde ne tür bir ürün veya hizmet ya da başka ne tür bir içerik bulacaklarını anlayabilmelidir. Sizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi doğru bir şekilde temsil eden alakalı reklam kampanyaları oluşturmaya teşvik etmek için, Ads fiyatlandırma sisteminde kısmen alaka düzeyi temel alınmaktadır. Alaka düzeyi yüksek bir reklam, anahtar kelime listesi veya açılış sayfası genellikle daha düşük bir para karşılığında, daha yüksek bir reklam konumuyla ödüllendirilir.
Alaka düzeyi, Google'ın reklamınızın, anahtar kelimenizin ve web sitenizin bir müşteri açısından ne kadar yararlı olduğunu ölçmek için kullandığı bir formül olan Kalite Puanının bir parçasıdır. Alakalı reklamların Kalite Puanları genelde daha yüksek olur.
8- Reklam Sıralaması: Reklam konumunuzu (reklamların, diğer reklamlara göre sayfada gösterildiği yer) ve reklamlarınızın gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için kullanılan değerdir. Reklam Sıralaması; teklif tutarınız, açık artırma zamanı reklam kalitesi (beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi dahil), Reklam Sıralaması eşikleri ve kullanıcı aramasının bağlamının (ör. kullanıcının konumu, cihaz, arama zamanı, arama terimlerinin niteliği, sayfada gösterilen diğer reklamlar ve arama sonuçları ile diğer kullanıcı sinyalleri ve özellikleri) yanı sıra uzantıların ve diğer reklam biçimlerinin beklenen etkisine göre hesaplanır.
Uzantıların ve reklam biçimlerinin beklenen etkisini tahmin ederken alaka düzeyi, tıklama oranları ve uzantıların ya da biçimlerin arama sonuçları sayfasında ne kadar belirgin olduğu gibi etmenleri göz önünde bulundururuz. Yani rakibiniz sizden daha yüksek teklifler verse bile, alaka düzeyi yüksek anahtar kelimeler ve reklamlar kullanarak, daha düşük maliyetle daha yüksek bir konum elde edebilirsiniz.
Reklamınız gösterilmeye her uygun olduğunda ve bir açık artırmada her rekabet ettiğinde, Reklam Sıralamanız yeniden hesaplanır. Bu nedenle, o sıradaki rekabet gücünüz, kullanıcı aramasının bağlamı ve kaliteye bağlı olarak, reklam konumunuz her seferinde farklı olabilir.
9- Reklam Uzantıları: Uzantılar, ek bilgilerle reklamınızın kapsamını genişleterek kullanıcılara işletmenizi seçmeleri için daha fazla sebep verir. Uzantılar, genelde reklamların tıklama oranını yüzde birkaç puan artırır. Uzantı biçimleri arasında arama düğmeleri, konum bilgileri, web sitenizin belirli bölümlerine yönlendiren bağlantılar, ek metin ve benzerleri sayılabilir. Bir uzantı eklemek bu uzantının her zaman reklamınızla gösterileceğini garantilemez. Uzantılar aşağıdaki durumlarda reklamınızla birlikte gösterilir:
- Uzantının (veya uzantılardan oluşan kombinasyonun) performansınızı iyileştireceği öngörüldüğünde.
- Reklamınızın konumu ve Reklam Sıralamanız uzantıların gösterilmesine yetecek kadar yukarıda olduğunda. Google Ads'in uzantıları göstermesi için Reklam Sıralamasının en az belirli bir düzeyde olması gerekir. (Reklam Sıralaması hesaplamaları uzantılarınızı etkileyen bir faktördür.)
10- Organik Arama: Google Arama'da gösterilen ücretsiz bir giriştir. Bu girişler, kullanıcıların arama terimleriyle alakalı olduğu için gösterilir.