AdresGezgini olarak kuruluşumuzdan bu yana binlerce KOBİ ile dijital pazarlama çözümleri ve web tabanlı yazılımlar konusunda çalıştık. KOBİ’ler için düşük maliyetle yüksek verim elde etmenin oldukça önemli olduğunun bilinciyle, her fırsatta pahalı ve ölçümü mümkün olamayan geleneksel reklam mecraları yerine dijital pazarlama çözümlerinin KOBİ’ler için hayati derecede önemli olduğunu vurguluyoruz. 10 yıllık tecrübemize dayanarak internet mecralarına yatırım yapan KOBİ’lerin hızla yükseldiğini, bu mecraya şüpheyle bakan firmaların ise çok geride kaldığını gördük. Bu yazımızda internette daha görünür olmak ve hedef kitlesine doğru zamanda ulaşmak isteyen KOBİ’lere KOSGEB Destekleri konusunda bazı ipuçları vereceğiz.
Bilindiği gibi son dönemde oldukça aktif olan KOSGEB, Türkiye’de KOBİ kapsamına giren işletmeleri maddi olarak teşvik eden ve büyümelerine katkı sağlayan bir devlet kurumudur. Bu teşviklerden faydalanmanız için öncelikle işletmenizi KOSGEB’e kayıt ettirmeniz gerekiyor. Kayıt olduktan sonra dijital pazarlama ve web tabanlı yazılımlar konusunda Genel Destek Programı kapsamında olan 2 tür destek programından faydalanabilirsiniz.
KOSGEB Genel Destek Programı
Genel Destek Programı'ndan faydalanmak için herhangi bir proje yazmanıza gerek yoktur. Genel Destek Programı başvuru sürecinde izlenmesi gereken adımlar konusunda KOSGEB’in size atadığı KOBİ uzmanı sizi en doğru şekilde yönlendirecektir ancak bu adımlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- KOSGEB’in online platformundan başvuru yapmak,
- Hizmet alacağınız kurumdan proforma faturayı ve iş zaman planını o platforma yüklemek,
- Ödeme oluru belgesini ekleriyle birlikte KOSGEB’in evrak kayıt birimine elden bırakmak.
Başvurunuzu tamamladıktan sonra Genel Destek Programı çerçevesinde faydalanabileceğiniz iki program bulunmaktadır; Danışmanlık Desteği ve Tanıtım Desteği.
- Danışmanlık Desteği: KOSGEB danışmanlık desteği kapsamında, "E-ticaret ve İnternet Stratejileri Belirleme" ve "İnternet Tabanlı Sistem Geliştirme" konularında TSE belgeli tedarikçi firmalardan danışmanlık hizmeti satın alacak firmaları %50 oranında destekliyor. Maksimum destek miktarı her bir danışmanlık gider kalemi için 6.000 TL olarak belirlenmiştir. Birkaç defa faydalanabileceğiniz ve tüm danışmanlık gider kalemleriniz için kullanabileceğiniz bu destek türünün üst sınırı 22.500 TL'dir. Bu destek türünden faydalanabilmeniz için danışmanlık alacağınız kurumun hizmet almak istediğiniz konuda yetkinliği olması ve bu yetkinliğini de TSE belgesi ile kanıtlaması gerekiyor. Kurum eğer yetkin bir kurum değilse, KOBİ uzmanınız bunu tespit edip sizin başvurunuzu reddedebilir. AdresGezgini A.Ş. TSE belgesi sahibi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tescillediği bir AR-GE merkezidir ve konusunda uzmanlığını kolaylıkla kanıtlanabilecek büyüklükte bir firmadır. Bu destek programından faydalanmak için yapmanız gerekenlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
KOSGEB’in bu alanda tanımladığı danışmanlık destek kalemi aşağıdaki konuları kapsamaktadır. Bu destek programından faydalanmak için bize e-posta veya telefon ile kolayca ulaşabilirsiniz.
- Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri,
- İnternet Tabanlı Sistem Geliştirme,
- Kurumsal Bilgi Teknolojisi Stratejileri Belirleme,
- Yönetim Bilgi sistemleri (MIS),
- E-Ticaret ve İnternet Stratejileri Belirleme,
- CRM-Müşteri İlişkileri Yönetim Sistemi Geliştirme,
- ERP konuları.
- Tanıtım Desteği: Her ne kadar "Tanıtım" olarak adlandırılsa da bu destek türünden sadece mobil uygulamaların geliştirilmesi konusunda faydalanabilirsiniz. İşletmeniz için tanıtım amaçlı bir mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız bu kalemden faydalanmanız mümkün. KOSGEB bu destek türü kapsamında, Mobil Tabanlı Tanıtım alt başlığında, firmaları %50 oranında desteklemektedir ve maksimum destek miktarı her bir danışmanlık gider kalemi için en fazla 7.500 TL olarak belirlenmiştir. Birkaç defa faydalanabileceğiniz ve tüm tanıtım gider kalemleriniz için kullanabileceğiniz bu destek türünün üst sınırı 15.000 TL'dir.
KOSGEB tanımladığı destek kaleminde, akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarların işletim platformlarında (Android, IOS, vb.) işletmeye özel olarak yapılan tanıtım uygulamalarına destek veriyor. Bu uygulamalar; işletmenin iletişim, ürün, harita bilgileri ve işletmeye ait diğer tanıtım bilgilerini kapsamalı ve işletmeye ait web sayfasında uygulamanın indirme bağlantısı olmalıdır.
KOSGEB Dijital Pazarlama ve İnternet Teknolojileri Destekleri
KOSGEB'in KOBİ'ler için sağlamış olduğu hizmet destekleri ile ilgili sıkça sorulan soruları sizin için derledik.
KOSGEB hizmet desteklerinden işletmem faydalanabilir mi?
KOSGEB'e üye tüm işletmeler (Şahıs, LTD, A.Ş. vb.) bu destekten faydalanabilir. KOSGEB'e üye olmak hem çok kolay hem de ücretsizdir.
KOSGEB destek tutarı ne kadardır?
Her bir danışmanlık kaleminde 6.000 TL olmak üzere yıllık toplam destek üst limiti 22.500 TL’dir. KOSGEB Destek oranı da %50’dir.
Her türlü hizmet bedeli için bu destekten yararlanabilir miyim?
Hayır, bu destekten sadece TSE yeterlilik belgesi bulunan işletmelerden alacağınız hizmetlerde ve destek verilen konu başlıkları özelinde yararlanabilirsiniz.
Destek verilen konu başlıkları nelerdir?
KOSGEB tarafından desteklenen başlıca konu başlıkları;
- Dijital pazarlama,
- Danışmanlık,
- Mobil uyumlu web sitesi,
- Mobil uygulama geliştirme.
AdresGezgini TSE yeterlilik belgesine sahip midir?
Evet, AdresGezgini TSE yeterlilik belgesine sahiptir.
AdresGezgini’nin verdiği hizmetler için KOSGEB desteği almak mümkün müdür?
Evet, AdresGezgini'nin verdiği hizmetler kapsamında KOSGEB desteği almak mümkündür.
KOSGEB desteğinden nasıl faydalanabilirim?
Hizmet aldığınız işletmeye yaptığınız ödeme karşılığında aldığınız faturayı KOSGEB’e beyan ederek ödediğiniz tutarın %50’sini geri alabilirsiniz.