Hep sosyal medyanın faydalarından söz eder, şirketlerin sosyal medya kullanımında elde ettiği faydalardan bahsederiz fakat madalyonun bir de öteki yüzü var. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyanın çalışanlar üzerinde yarattığı dikkat dağınıklığı şirketlere ciddi paralar kaybettiriyor. Günde kaç saatinizi sosyal ağlarda geçiriyorsunuz? Ya da kaç saatinizi e-postalarınızı cevaplamaya ayırıyorsunuz? Peki ya anlık mesajlaşmalara verdiğiniz yanıtlar gününüzden ne kadar süre öldürüyor? Birçoğumuzun bu sorulara verecekleri yanıtlar farklı olacaktır. Sektöre göre değişkenlik gösteren sosyal medya kullanımının sağladığı fayda ve zarar ilişkisini Amerika menşeili, sosyal e-posta yazılımları sağlayıcısı harmon.ie yaptığı bir çalışma ile ortaya koyuyor. Araştırmaya göre her yıl büyük ölçekli şirketlere sosyal medyanın yarattığı maddi tahribat 10.375 dolar. Bunun sebebi de çevrimiçi dünyadan yeterince hızlı kopamamak, her gün gelen kutumuzu işgal eden tonlarca e-posta ya da Facebook gibi sosyal ağlarda izlediğimiz kişilerin fotoğraf albümleri, durum güncellemeri ya da mesajlar.
Amerika'da küçük, orta ve büyük ölçekli firmalarda çalışan 500 kişi arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda harmon.ie, 1000 kişiden fazla çalışana sahip firmalarda dijital dikkat dağınıklığının her yıl 10 milyon dolar kayba neden olduğunu ortaya koyuyor. Sosyal medya çağında, artık anlamsız iş toplantıları ya da klasik ofis muhabbetleri dikkat dağınıklığına yol açmıyor. Çalışma ortamında yaşanan ilgi dağılmasının esas nedeni sosyal ağlar, kısa mesajlaşmalar, anlık mesajlar ya da e-postalar. Aslında birden fazla sekme ve pencere arasında geçişler yaparak aynı anda birçok uygulamayı takip etmek de kendi başına çok büyük bir dikkat dağıtıcı. Sonunda, araştırmaya katılan çalışanların neredeyse yarısı, bölünmeden ya da dikkatleri dağılmadan yalnızca 15 dakika çalışabildiklerini belirtiyor. Yarısından fazlası ise her gün en az bir saati dikkatleri dağıldığı için boşa harcadıklarını söylüyor. harmon.ie kurucularından genel müdür Yaacov Cohen bir e-postasında anket sonuçlarının özellikle ironik olduğunu belirmiş: "En azından kısmen zaman kazanmak için tasarlanan bilgi teknolojileri aslında tam olarak bunun tersini yapıyor. İşlerimizi yapmaları için kullandığımız araçlar aynı zamanda işimizi yapmamıza engel de oluyor. Psikologların ‘çevrimiçi kompülsif bozukluk’ olarak adlandırdığı şeyin kişisel hayatlarımızdan iş ortamamıza bulaşmakta olduğunu açıkça görmekteyiz." İşte araştırmada yer alan en büyük dijital dikkat dağıtıcılar
-
E-posta işlemleri: %23
-
Görevleri tamamlamak için pencere değiştirmek: %10
-
Facebook gibi kişisel çevrimiçi aktiviteler: %9
-
Anlık mesajlaşmalar: %6
-
Metin mesajlar: %5
-
İnternette Arama: %3
Bu tarz aktiviteler şirketlere para kaybettirirken aynı zamanda da kişilerin yaratıcı problem çözme yeteneklerini negatif etkiliyor. İşleri ile ilgili derin düşünemiyorlar, şirketlerine faydalı olamıyorlar.