Sosyal medya kullanıcıları öncelikle arkadaşlarını ve ilham veren kullanıcıları takip etmek istediklerini, ana sayfaya düşen reklamlardan çoğunlukla rahatsız olduklarını söyleseler de, yüzde 62'lik bir oran sosyal medyada en az bir marka hesabını takip ediyor. Peki ya işletmeler sosyal medya mecralarının reklam hedefleme teknolojisi her geçen gün gelişirken tüketicileri rahatsız etmeden en doğru hedef kitleye nasıl ulaşır? Cevaba gelin birlikte bakalım.
GlobalWebIndex'in araştırmasına göre, sosyal medya kullanıcılarının yüzde 42'si arkadaşlarıyla "temas halinde olmak" için bu mecralarda yer aldıklarını söylüyor. Güncel olayları izlemek, enteresan bir içerik bulmak veya sadece zaman öldürmek istiyorlar.
Kullanıcıların yüzde 27'si ise sosyal medyada bir ürün buluyor veya ürün hakkında araştırma yapıyor olsa da bazı reklamları alakasız veya sıkıcı bulduklarını belirtiyor.
Bu blog yazısı kullanıcıların neden reklamları rahatsız edici bulabileceğini anlamamıza yardımcı olurken bir yandan da neden sosyal medyada markaları takip etme konusunda da açık fikirli olduklarını gösteriyor.
Günümüzdeki aşırı rekabet sadece markalar veya reklamlarla sınırlı değil. Tüketiciler de kendi aralarında rekabet içinde. Moda ve teknolojideki en son eğilimleri herkesten önce bilmek istiyorlar. Kullanıcılar, markaları takip ederek en yeni ve en üst düzeyde bilgiye kolayca ulaşabileceklerini düşünüyor ve bu motivasyonla Takip Et butonuna basıyor.
Kullanıcılar ayrıca markalarla doğrudan etkileşime girmek ve marka ile ilgili bir problem yaşadığında memnuniyetsizliklerini dile getirmelerine olanak tanıdığı için işletmeleri takip ediyor. Bu doğrultuda kullanıcıların %46’sı markalara sosyal medya üzerinden çağrıda bulunduğunu söylüyor ve beş kişiden dördü bu durumun markaların hesap verebilirliği üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyor.
Sosyal medya paylaşımlarınıza özellikle dikkat etmenizi gerektiren bir araştırma sonucuna göre, 13 ila 25 yaş arasındaki kullanıcıların yüzde 76'sı, takibi bıraktıkları markalardan alışveriş yapmayı bıraktığını söylüyor.
Haberler kasvetli gözükebilir, ancak gerçek şu ki bu araştırma sonuçları, sosyal medya devriminin sunduğu benzeri görülmemiş tüketici erişimine dokunmak isteyen markalar için net bir yol çiziyor.
İşte sosyal medya reklamlarını doğru bir şekilde almak için aklınızda tutmanız gereken bazı ipuçları.
Özgün Olun
Her şeyden önce, markaların özgünlük içerikler üretmek için çalışması gerekir. Tüketiciler, yalnızca ürün odaklı sosyal medya içeriğine açık olmadıklarını, içeriğin yararlı ve alakalı olduğu sürece ilgilerini çektiklerini belirtiyor.
İşe Yarayın
Nasıl yapılır videoları, kitleye yararlı bir şekilde ulaşmanın etkili bir yolu olabilir. Bir sosyal medya kullanıcısı olarak kendimi düşündüğümde, zaman tünelinde karşınıza çıkan “Çorap nasıl yapılır?” videosu bir moda çekiminden daha çok dikkatimi çekiyor. :)
Güvenilir Olun
Amerikan Basın Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, kullanıcılar içeriğin orijinalinin nereden geldiğinden ziyade kimlerin paylaştığına daha çok dikkat ediyor. Sosyal medya kullanıcıları, özellikle de 13 ila 24 yaş grubundaki kullanıcılar, ilgi çekici buldukları içeriği aktif olarak paylaşıyor ve tartışıyor.
Hedef kitlenizin güvenini kazanmış kanaat önderleriyle çalışarak, içeriklerinin yayılmasını sağlayabilirsiniz. Hedef kitlenin içeriğe ve paylaşıma nasıl tepki verdiği, paylaşım sayısından çok daha önemli olabilir.
Erişilebilir Olun
Birden çok mecrada yer alarak, hedef kitlenizin aklına takılan bütün sorulara yanıt bulabildiği sosyal medya hesapları, aktif ve güvenilir izleyicilerden oluşan bir kitleyi inşa etmenize yardımcı olacaktır. Bu kitlenin satın alma kararını ilgi çekici paylaşımların ötesinde, onlar için daha erişilebilir hale getirerek olumlu yönde etkilemeniz mümkün.
Kalıcı Olun
Bir markanın sosyal medya dünyasındaki başarısını belirleyen en önemli unsur, azimdir. Bu kısmen, kullanıcıların geri bildirimine duyarlı olmanız ve sosyal medya varlığını iyileştirmek için aktif bir şekilde çalışmanız anlamına geliyor.
Kullanıcıların %60'ı satın alma kararını vermeden evvel 2 ila 4 kez bir içerikle etkileşime giriyor. Kaliteli içeriğin istikrarlı bir şekilde üretilmesi, kullanıcıların markanızla olan etkileşimini somut sonuçlara çevirmenize yardımcı olacaktır.
Dinleme Becerilerini Kullanın
Sosyal medya kullanıcılarını aktif olarak dinleyen, ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına göre içerik üreten markalar, yeni nesil pazarlama konusunda doğru yolda ilerliyor. Kullanıcıların yüzde 75'inden fazlası, sosyal medya platformunda pazarlama içeriğiyle etkileşime girdikten sonra bir ürün satın alıyor ve dahası pek çok kullanıcı geleneksel bir reklam aracılığıyla mağaza keşfettikleri gibi sosyal medya aracılığıyla yeni bir marka keşfettiğini söylüyor.