Dün yayınladığım yazıda, geçtiğimiz cumartesi AdresGezgini olarak katıldığımız E-Tohum İzmir Kampı'nda Google Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil'in de yer aldığından bahsetmiş, etkileyici sunumundan kısa kısa örnekler vermiştim. Mustafa Bey'e röportaj talebinde bulunduk. Kendisi de bu isteğimizi geri çevirmeyerek Google AdWords, Google AdWords İnternet Reklamcılığı, Sosyal Medya ve SEM hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
Mustafa İçil Kimdir?
1972 yılında doğan Mustafa İçil, Robert Kolej'ini bitirdikten hemen sonra üniversite eğitimi için Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği tercih etmiş, daha sonra aynı üniversite ve bölümde yüksek lisans yapmıştır. Eğitim hayatı boyunca çeşitli teknoloji firmalarında yarı zamanlı olarak farklı pozisyonlarda görev alan Mustafa İçil, 1994-1995 yılları arasında Microsoft'un Chicago ofisinde Bilgi Teknolojileri Yöneticisi olarak çalışmıştır. Daha sonra Microsoft Türkiye ofisine Sistem Mühendisi olarak geçmiş, 1998 yılından itibaren de Windows'dan sorumlu Ürün Pazarlama Müdürü olarak görevine devam etmiştir. Bu rolüne paralel olarak Microsoft'un gelişmekte olan pazarlara yönelik stratejilerini takip eden ve Türkiye'deki bilgisayar penetrasyonunu arttırıcı projeleri yürüten ekiplerin proje liderliğini yapmıştır.
2005 yılında Apple IMC firmasına Pazarlama Müdürü olarak geçmiş ve 2 yıl boyunca Apple ve Adobe markalarının pazarlama stratejilerini oluşturmuş ve hayata geçirmiştir. Bu dönemde yaptığı çalışmalarla Capital dergisi tarafından 2006 yılının zirvedeki pazarlamacıları arasında seçilen Mustafa İçil, 2007 yazında Google Türkiye ofisinde Pazarlama Direktörü rolüne gelmiştir.
Halen Google Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü olarak görevine devam eden İçil, hem marka yönetimi,ürün ve pazar stratejileri hem de stratejik iş ortaklıkları konusunda uzmanlaşmıştır. Profesyonel iş hayatının yanında farklı konferans, eğitim ve etkinliklerde marka yönetimi, stratejik planlama ve pazarlama teknikleri üzerine de seminerler vermektedir.
Mustafa İçil ile Google Reklamcılığı Üzerine
1.Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda, İngiltere ya da Almanya gibi internet reklamcılığı pastasından çok daha büyük paylar alan ülkeler seviyesine gelebileceğini düşünüyor musunuz?
İnternet reklamcılığı bazı ülkelerde şimdiden televizyon reklamlarından daha çok kullanılmaya başlandı. Örneğin internete yapılan reklam harcamaları İngiltere'de televizyon reklamlarına yapılan harcamaları geçmiş durumda. Türkiye'de de 2 yıl önce %3 oranında olan internet reklamcılığı harcamaları bugün %10'ların üzerine çıktı. Araştırmalara göre* Türkiye’de internet reklamcılığının 2014 yılına kadar yılda ortalama %27 oranında büyüme göstererek, en hızlı büyüyen pazarlardan biri olması bekleniyor. İnternet kullanıcısı sayımızın, genişbant penetrasyonunun ve iş dünyasının internete olan ilgisinin hızlı bir şekilde artmaya devam etmekte olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, internet reklamcılığı pazarının Türkiye'de kısa zamanda çok daha fazla büyüyeceğini söyleyebiliriz.
* PricewaterhouseCoopers (PwC) “Küresel Eğlence ve Medyaya Bakış 2010-2014”
2. Google AdWords kullanımı açısından Türkiye pazarı nasıl bir tablo sergiliyor?
Türkiye’de Google AdWords, dünya çapında ilk hizmete sunulduğu 2000 yılından bu yana kullanılıyor. 2000’lerin başında çok yoğun olmayan ilgi, özellikle 2007’den bu yana fark edilir bir şekilde arttı. Her geçen gün, e-ticaretin potansiyelini ve online dünyada var olmanın önemini görüp, internet üzerinden ne kadar geniş kitlelere ulaşabileceğini fark eden ve arama motoru reklamcılığını benimsemeye başlayan şirketlerin sayısının arttığını gözlemliyoruz. Bu noktada Google AdWords sadece bu platforma çok yatırım yapan büyük şirketlerin değil aynı zamanda tanıtım çalışmaları için limitli bütçeleri olan KOBİ’lerin de karşısına altın bir fırsat olarak çıkıyor. 2010 yılında, KOBİ’lere veri analizlerinden ve internetin sağladığı diğer avantajlardan faydalanarak işlerini nasıl büyütebilecekleri, potansiyel müşterilere nasıl ulaşabilecekleri konusunda eğitim veren bir proje hayata geçirdik ve Türkiye çapında 5000’e yakin KOBİ’ye ulaştık. Her açıdan hızla gelişmeye devam eden Türkiye’de henüz bu alanda yapılacak çok şey olduğuna inanıyoruz ve benzer çalışmaları artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz.
3. Sizce sosyal medya kullanımının hızla artması arama motoru reklamcılığını nasıl etkileyecektir? Sosyal medya ve SEM arasında nasıl bir ilişki var?
Bu resme bir rekabet gözüyle değil, pazarı büyütecek ortak çalışma fırsatlarının doğması olarak bakmak lazım. Günümüzde arama motoru tabanlı reklamcılık (SEM) en çok kullanılan online pazarlama araçlarından, ama diğer mecralar da önemini koruyor. Firmalar açısından bakıldığında etkin bir online pazarlama stratejisinin farklı mecraları içermesi gerektiği bir gerçek. Google, bu iki ayrı platformun birbirine güç katması için çalışmalar da yapmakta. Twitter ve benzeri platformlardaki girilen içeriklerin anında Google aramalarına yansımasını sağlayan gerçek zamanlı arama teknolojisi, Google'ın sosyal ağ dünyası ile ortak çalışmasına en güzel örneklerden.
4. Google, internet kullanıcısı sayısını arttırmak ve buna bağlı olarak reklamverenleri arama motoru reklamcılığına teşvik etmek için bir çalışma yapmayı düşünüyor mu?
Google Türkiye olarak 2010’da arama motoru reklamcılığına teşvik bağlamında önemli bir proje hayata geçirdik. Yılın sonuna kadar 5000’e yakin KOBİ’ye, veri analizlerinden ve internetin sağladığı diğer avantajlardan faydalanarak işlerini nasıl büyütebilecekleri, potansiyel müşterilere nasıl ulaşabilecekleri konusunda eğitim vermeyi amaçlayan proje, “AdWords ile Başarının Temelleri“ adı altında toplam 47 ilde gerçekleştirildi. Ayrıca Google Internet Reklamcılığı projedi ile Google, internet reklamcılığı alanda servis veren yüzlerce ajansa destek veriyor. Bu alanlardaki çalışmalarımızı önümüzdeki dönemlerde artırarak devam etmeyi hedefliyoruz. Buna ek olarak sürekli geliştirdiğimiz teknolojiler ve tanıtım çalışmalarımız ile sadece internet kullanıcı sayısını arttırmayı değil aynı zamanda interneti daha etkin kullanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.
5. Son dönemde Google'ın İnternet Reklamcılığı Programı sayesinde yeni bir iş alanı doğdu. Türkiye'de SEM uzmanlığı konusunda düşünceleriniz nedir? SEM alanında çalışmak isteyen gençlere ne önerirsiniz?
İnternet Reklamcılığı Programı’nı, bu alanında uzmanlaşmak isteyen birey ve kurumlara profesyonel düzeyde bir eğitim sağlamak amacıyla başlattık. Türkiye’de hala oldukça yeni sayılabilecek bir iş alanı SEM uzmanlığı, fakat gerek SEM alanında etkin olmanın gerekliliği, gerekse bu alanda hizmet veren uzmanlara ihtiyaç duyulması konusunda farkındalık her geçen gün artıyor.
Buna paralel olarak SEM hizmeti sunan ajans ve bireylerin sayısında da bir artış gözlemliyoruz. Biz Google AdWords müşterileri için özellikle Google’dan sertifikasyon almış bir çözüm ortağı ile çalışılmasını, dolayısıyla SEM alanında uzmanlaşmak isteyen gençlerin de Google Advertising Professionals (GAP) sertifikası almasını tavsiye ediyoruz. Uzmanlık sertifikasını aldıktan sonra da SEM alanındaki gelişmeleri takip etmeleri, müşterilerine sürekli en üst seviyede bir hizmet sunabilmeleri açısından önemli bir faktör tabii.
6. Şu anda Amerika ve Kanada pazarında test edilen Agencyland (http://www.google.com/agencyland) tarzı bir oluşumun Türkiye`de yakın zamanda hayata geçmesi bekleniyor mu?
Google Türkiye olarak birinci önceliğimiz Google’ın tüm hizmet ve ürünlerini lokalize ederek doğru bir zamanlamayla Türkiye internet dünyasına sunmak. Fakat şu anda Agencyland’in Türkiye’de hayata geçirilmesi ile ilgili kesin bir zamanlama veremiyoruz.
Mustafa İçil'e sorularımızı yanıtladığı için çok teşekkür ederiz.