AdresGezgini olarak Milliyet Gazetesinin düzenlediği “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” Toplantısı’nın davetlisiydik. Toplantı basın, siyaset ve iş dünyasını bir araya getirdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da konuk olduğu ve iletişim teknolojilerinin ekonomiye olan katkısının konuşulduğu toplantı Swissotel Grand Efes’te ilk olarak kokteyl ve ardından düzenlenen yemek ile devam etti. Yemek öncesinde yapılan konuşmalarda, bilişim yatırımlarının önemine dikkat çekildi.
Milliyet TV’nin canlı olarak ilk defa sahadan yayın yaptığı etkinliğin açılış konuşması Meltem Demirören Oktar tarafından yapıldı. Daha sonra sırayla Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve son olarak Binali Yıldırım’ın konuşmalarıyla devam eden toplantıda son sözü Milliyet Ailesi aldı.
Başkan Kocaoğlu, Türkiye’de bilişime yapılan yatırımların ve Türkiye ekonomisinin konuşulduğu etkinliğin İzmir’de yapılmasının çok önemli olduğunun üzerinde durdu. İzmir’in kalkınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalardan bahseden Kocaoğlu, kültür ve sanattaki altyapı eksikliklerinin tamamlanması gerektiğine değindi. Kocaoğlu’nun ardından söz alan İzmir Valisi Kıraç ise İzmir için büyük önem teşkil eden Expo 2020 için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Son olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın konuşmacı olduğu etkinlikte Yıldırım’ın “İzmir’e yatırım Türkiye’ye yatırım, Türkiye’ye yatırım geleceğe yatırım” sözü güne damgasını vurdu. Tarihteki İktisat Kongre’sinin liberalliğinden ve ne kadar gelişmiş bir proje olduğunun önemle üstünde dururken bugünde de projelendirmenin öneminden bahsetti. Konuşmasında çoğunlukla Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalara ve bunların bilişim dünyasına olan katkılarına yer veren Yıldırım, iyi bir projenin her koşulda desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bu desteğin sadece burada değil, doğuda da yapılabildiğine değinen Bakan Yıldırım, Hakkari’de kurdukları “genişbant” alt yapısını anlattı.
Bakan Yıldırım, sanayi projelerine yapılan yatırımdan ziyade, akla ve ar-ge çalışmalarına yapılan yatırımın verimliliğe olan katkısının çok daha hızlı ve büyük olduğunu savunurken, “akıl teri” olarak adlandırdığı bilişim projeleri ve veri akışının milli geliri 1.6 kat arttırdığını söyledi.
Bireysel girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Binali Yıldırım, bireysel girişimcilere bakanlık tarafından 10 milyar TL ‘ye kadar teşvik verileceğini de duyurdu. Bireysel girişimcilere ait projelerin her birinin uygulanamamasının bir sıkıntı yaratmayacağını, içlerinden çıkacak bir projenin bile Türkiye’yi bir adım öne taşıyabileceğini ve bu nedenle desteği asla bırakmayacaklarını söyledi.
Son olarak İzmir’de bir proje ortaya koymanın zorluğundan bahseden Yıldırım, projenin “nasıl olmaz?” sorusuyla başlamasının en büyük yanlış olduğunu dile getirdi. Milliyet ailesinin teşekkür konuşmaları ile son bulan etkinlikte Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Güneri Civaoğlu ve Pelin Batu da söz alan diğer konuşmacılardı.