İnternet, sosyal medya ve akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte hem bireyler hem de markalar farkında olmadan arkalarında dijital ayak izlerini bırakıyor. Olumlu ya da olumsuz olarak karşımıza çıkabilecek bu izler bizi dünyaya tanıtan, imajımızı oluşturan en önemli şeyler olmuş durumda. Bir kişi ya da marka hakkında bilgi sahibi olmak istersek ilk aklımıza gelen arama motorları ve sosyal ağlar.
Peki, bu ağlarda markamızı nasıl konumlandıracağız?
Etkili paylaşımlar ya da eğlence kişiden kişiye değişir, genel geçerdir ama marka imajını güçlendirmek için her marka ya da kişi için geçerli bazı noktalar var, yani internetin görgü kuralları.
Netiket
Bu görgü kurallarına kısaca Netiket deniyor. Yüz yüze iletişimin çok az olduğu bir platformda kullanıcıların birbirleri ile yazılı olarak iletişim kurarken dikkat etmesi gereken bir dizi kuralı içeren netiket, yazılı değildir. Bu kurallara uymazsanız internete bağlanamazsınız diye bir şey yoktur. Ancak herkesin bir araya geldiği ortamlarda tepki alır, internet kullanıcıları tarafından hoş karşılanmazsınız.
Örneğin, iletilerin tümünü büyük harflerle yazarsanız insanlar sizinle ilgili olumlu şeyler düşünmezler. Çünkü internette duygularımızı karakterlerle ifade ettiğimizi göz önüne alırsak Caps Lock tuşunun açık olması internette bağırmak anlamına gelir.
Sosyal medyada yeniden tanımlanan Netiket
Bu ve benzeri kurallar artık sosyal medya ile yeniden tanımlanıyor. İster ilk defa sosyal ağlara bağlanın isterseniz düzenli bir sosyal medya kullanıcısı olun, online platformlarda kendinizi tanımlamalı, markanıza nasıl bir imaj çizeceğinize karar vermelisiniz. Sosyal medyadaki görgü kurallarına uymazsanız kullanıcılar tarafından güvenilmez ve dışlanırsınız.
Biz sizler için 5 kural yazdık, sizin eklemek istedikleriniz olursa yorumlarınızı bekliyoruz.
1. Yorum ya da Girdilere hızlıca cevap verin:
Facebook hayran sayfanızdaki bir gönderinize yapılmış yoruma ya da duvar yazısına hızlıca yanıt vermek, Twitter mentionlarını yanıtsız bırakmamak kullanıcılarınızı önemsediğinizi gösterir.
2. Duruşunuza dikkat edin:
Sosyal ağlarda geçirdiğiniz her dakika markanızın büyümesine katkıda bulunur. Ama markanızla örtüşmeyen bir tavırda yorumlar yazıyor, hayranlarınızla ağız dalaşına giriyorsanız marka imajınız ciddi şekilde zedelenmiş demektir.
3. İçeriği kendiniz üretin ya da üretenlere saygı duyun:
Dijital ortamlarda içerik her şey demektir. Kullanmak istediğiniz bir görsel ya da yazı varsa kaynak göstererek paylaşın.
4. Sadece satış odaklı içerikler paylaşmayın:
Elbette, her marka yatırımlarının karşılığını almak ister. Ama sosyal medyaya yatırım yaparken satış beklentilerinizi minimuma indirin. Çünkü sosyal medya bir pazarlama mecrasından çok iletişim mecrasıdır. Markanızı takip eden kişilerle etkileşime geçin. Sadece kampanya duyurularınızı, indirimlerinizi paylaşmaktan kaçının. Anlamlı davranışlara odaklanın.
5. Bağlantıda kalın
Sosyal medyada var olmak demek hesapları açıp bırakmak demek değildir. Markanızı görünür kılmak için düzenli aralıklarla paylaşımlar yapın.