Aralarında Peter Sunde Kolmisoppi’nin de bulunduğu The Pirate Bay ekibinin geçtiğimiz Şubat ayında Beta olarak yayına çıkardığı Flattr.com, yenilikçi bir startup iş projesi olarak hizmet vermeye başladı. Amatör sitelere mikro ödeme yoluyla destek olmak için tasarlanan Flattr.com, yeni nesil sosyal paylaşım sitesidir. Beğenilen içerik sahiplerine ufak maddi yardımlarla destek olmak ve onların geliştirdikleri içeriklere katkı sağlamak amacıyla kurulmuş olan sitenin kendisini ifade eden belki de en önemli sloganı: “Almak için vermek zorundasın. Beğenilmeye başlamadan önce biraz da olsa başkalarını övmek için ödeme yapmalısın!”
Dünyada ilk kez denenen ve tamamen bağışa dayalı gelir paylaşımına dayalı bu sisteme katılmak isteyen web sitesi içerik sahibi, oluşturduğu içeriğin hemen yanına ya da sitesinde bir köşeye Flattr.com’a ait bir butonu yerleştiriyor ve sitesine uğrayanlar tarafından beğenilmeyi bekliyor!
Flattr.com Nasıl Çalışır?
Paypal gibi küçük ödeme sistemlerinde sorun, bir siteye bağış yapmak için gereken eşiğin yüksek olması ya da 0.01 euro gibi küçük bir meblağ yatırmanın da zahmetli olmasıydı. Bir Flattr hesabı açan her kullanıcı, herhangi bir tür online içeriğe katkıda bulunmak isteyecekleri minimum 2 Euro’luk aylık bir ücret ödüyor. Kullanıcı, hoşuna giden ve Flattr düğmesine sahip olan bir içerik bulduğu zaman, düğmeye basıp içerik sağlayıcıyı “ödüllendirebiliyor”. Ay sonunda kullanıcının aylık ücreti -ki hatırlarsanız bu 2 Euro kadar düşük bir meblağ olabiliyordu- kullanıcının “onurlandırdığı” (flatter) içerik sahipleri arasında eşit olarak bölünüyor. Düğmeye fazladan bir kez basmak aylık Flattr ücretinizi arttırmıyor, ücretin eşit olarak bölünmesini sağlıyor. Tabii ki, Flattr düğmesine yer vermek isteyecek yeterli sayıda içerik sağlayıcısı ve yeterli sayıda Flattr kullanıcısı olması gerekmektedir. (Hizmet şu anda beta aşamasında ve hesap açabilmek için davet almak gerekiyor).
Flattr sistemi kullanıcılarına katılımı teşvik etmektedir çünkü bu sistemden para kazanabilmek için Flattr düğmesini sitenizde sunmanız gerekmekte. Ek olarak, “onurlandırılmadan” önce hesabınızda belli bir miktar olması gerekiyor, yani sistemden bir şey alabilmek için sisteme bir şey vermeniz gerekli. Eğer hesabınızı boşaltırsanız ödemeler duruyor. Ve eğer bir ay içinde hiç bir siteyi “onurlandırmazsanız”, bütçeniz hayır kurumlarına gidiyor. Bağışlara veya reklamlara övgü olarak ve hatta açık kaynaklı yazılımlara küçük bağışlar almak için kullanılabilecek olan Flattr.com'un yakın zamanda birçok sosyal ağ kullanıcısı ve blogger tarafından kullanılması bekleniyor. Flattr’ın etrafında ImFlattrd (sosyal ağ) ve herhangi bir içeriği flattr’layabilmek için hazırlanan Firefox eklentisi gibi üçüncü-parti uygulamaları da türemeye başladı bile!