Haber Kaynağı, Facebook ana sayfanızın orta kısmında, arkadaşlarınızdan ya da takip ettiğiniz sayfa ve gruplardan gelen güncellemeleri görüntülediğiniz bölümdür. Burası uzun zamandır her şeyin yer aldığı bir bilgi çöplüğü gibi. Kimisini seviyorsunuz, kimisinden nefret ediyorsunuz ve bazıları da sizi düşündürüyor.
Ortalama bir Facebook kullanıcısının haber akışında 1.500'den fazla olası güncelleme filtreleniyor ve bu içeriğin yalnızca %20'si kullanıcının haber akışında görüntüleniyor.
Peki Facebook bu %20'yi nasıl belirliyor?
Geçtiğimiz günlerde Menlo Park'taki özel bir etkinlikte yer alan Facebook mühendislerinden Lars Backstrom, Facebook'un hedefinin kullanıcılarına kişiselleştirilmiş gazete sunmak olduğunu belirtti. Bunu da kullanıcıları tarafından en çok ilgi çeken haberleri vurgulayarak yaptığını açıkladı. Bu süreç haber akışına düşen her bir hikayeye bir puan vermeyi gerektiriyor. En yüksek puanı alan haber de akışın en üstüne çıkıyor.
Puanlama haberi kimin paylaştığı, kaç kişinin yorum yaptığı, kaç kişinin kendi sayfasında paylaştığı ve beğendiğine göre belirleniyor.
Geçmişte, bir kullanıcı her sayfayı yenilediğinde yeni haberler otomatik olarak sayfanın en üstüne taşınıyordu, düşük puanı olsa bile. Şimdi ise sıralamadaki değişim sayesinde kullanıcı, daha önce görmediği eski haberleri yeni haber gibi üst sırada görebilecek. Buradaki en önemli beklenti, gözden kaçırdığınız alakalı haberlerin sayfanızda yeniden belirmesini sağlamak ve kullanıcı etkileşimini arttırmak.
Lars Backstrom Facebook'un yeni sıralama teknolojisi kullanılmaya başlandığından beri haberlerin okunmasında %13’lük bir artış gözlediğini; beğeni, yorum ve paylaşma eylemlerinde de %5’lik artış olduğunu söylüyor. Aynı algoritma yenilemesinin reklamlara etki etmeyeceği de açıklamalar arasında yer alıyor.
Kaynak: Mashable