Ses mühendisliği o bilindik mühendislik dallarından farklı, müziğin matematiği üzerine bir bilim. Doğada var olan sesler işleniyor, karıştırılıyor ve aktarılıyor. Ülkemizde çok bilinmezken yurtdışında gönülden bağlı ustalar yetiştiriliyor bu alanda.
Özgür Aycan ise bizim ülkemizden bir usta. Kendisi ile ses mühendisliği ve yeni projesi sesmühendisliği.com üzerine konuştuk. Keyifli okumalar :)
Işıl Yılmaz: Merhaba, Özgür Bey. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? Ses mühendisliğine ilginiz nasıl başladı?
Özgür Aycan: Her şey okul öncesi yaşlarda sese, müziğe ve teknolojiye olan ilgimle birlikte başladı. 11 yaşında gitar ile müziğe başladım. ODTÜ Elektrik-Elektronik mühendisliğinde okudum. Üniversitedeyken çeşitli müzik gruplarıyla birlikte birçok ünlü klüp ve organizasyonda sahne aldım.
Mezuniyetimin ardından öğrenim döneminde edindiğim önemli tecrübelerin ışığında müziğin ve mühendisliğin özel bir birleşimi olan “Ses Mühendisliği” mesleğine ilk adımını atarak Vestel'de ses tasarım mühendisi olarak işe başladım. Birçok ses tasarım projesinde yer aldım.
Kısa bir süre sonra da kendi işimi, Jingle Design Müzik Prodüksiyon firmasını kurdum. Burada mainstream müzik ve reklam müziği tasarımı üzerine çalışıyoruz.
Bununla birlikte bir de en son girişimim olan sesmuhendisligi.com projesi ile Türkiye’deki ses-kayıt sektörünü canlandırmak, bir araya getirmek ve bu sektörün ülkemizdeki gelişimini hızlandırmayı amaçlıyorum.
Dünya çapında üne sahip ses mühendisliği eğitimi veren uluslararası kurumlardan biri olan SAE Institute’de ses mühendisliği çalışmalarıma devam ediyorum. Evli ve bir erkek çocuk babasıyım.
Işıl Yılmaz: Benim gibi, bilmeyenler olabilir. Bize kısaca ses mühendisliği hakkında bilgi verir misiniz?
Özgür Aycan: Türkiye’de yeni yeni duyulmaya ve önemini anlamaya başladığımız bir alan olan ses mühendisliği sesin kayıt edilmesi, işlenmesi ve evimizdeki ses cihazlarından tekrar duyulabilir hale getirilmesi gibi işlemleri gerçekleştiren, bununla birlikte ilgili elektronik/akustik ses sistemlerinin tasarlanması gibi işleri de içine alan geniş bir mühendislik dalıdır.
Örnek olarak bir müzik albümünün kitleler tarafından beğenilmesini ve ticari başarısını büyük anlamda etkileyen sound (duyum) kalitesi ses mühendislerinin olağanüstü çalışmalarının bir sonucudur.
Yakın geçmişte ülkemizde bu alanda eğitim almış profesyonel kariyere sahip kişilerin azlığı kayıt endüstrisinin en önemli problemlerinden biriydi. Son zamanlarda ses mühendisliği eğitimi veren yerel ve uluslararası eğitim kurumlarının ülkemizde hizmet vermeye başlamasıyla birlikte bu konuda eğitim almak isteyen kişiler için büyük fırsatlar doğdu. Bu sayede kayıt endüstrisinin ülkemizdeki gelişimi için de sağlam temeller atılmış oldu.
Işıl Yılmaz: Peki Sesmühendisliği.com nasıl doğdu?
Özgür Aycan: Türkiye’de ses mühendisliği ve müzik teknolojileri gibi müzik endüstrisi için vazgeçilmez iş alanlarına ait Türkçe kaynakların son derece kısıtlı olduğunu ve bu alanla ilgilenmek isteyen arkadaşların bu kaynaklara ulaşmalarının ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyordum. Bu eksiklikleri gidermek ve ses mühendisliği ve müzik teknolojileri ile ilgili kaynakları internet gibi herkesin kolayca ulaşabileceği bir mecradan konuyla ilgili kişilere ulaştırabilmek amacıyla SesMühendisliği.com yayın hayatına başladı.
Işıl Yılmaz: Sitenizi ziyaret edenler sesmuhendisliği.com'da neler bulabilirler? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Özgür Aycan: Ziyaretçilerimiz Sesmühendisliği.com sitesinde ses mühendisliğini, müzik teknolojilerini ve müzik sektörünü ilgilendiren bir çok alandan farklı bilgiler bulabilirler.
Örnek olarak,
- Ses mühendisliği ve müzik teknolojileri hakkında çeşitli konularda yazılmış makaleler,
- Müzik sektörü hakkında en son haberler,
- Piyasadaki ve piyasaya yeni çıkan ürünler hakkında incelemeler ve haberler,
- Ses mühendisliği eğitimi veren kurumlar hakkında bilgiler ve listeleri,
- Ses kayıt stüdyoları hakkında bilgiler ve listeleri,
- Çeşitli müzik, sanat ve tanıtım etkinlikleri,
- Kullanıcıların kendi demo müzik eserlerini ekleyip tüm dünya ile paylaşabilecekleri demo bölümü; gibi pek çok alanda ziyaretçilerimiz zengin içeriğimizden yararlanabilirler.
Işıl Yılmaz: Sosyal medya sayesinde popüler olan şarkıcılar, müzisyenler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Sizce sosyal medya müzik ile uğraşanlara ne gibi faydalar sağlamaktadır?
Özgür Aycan: Son on yılda müzik sektörünün geldiği nokta satış rakamları açısından maalesef pek iç açıcı görünmüyor. Bu anlamda artık müzik yapımcıları yükselen maliyetler ve riskli geri dönüşler sebebiyle müzisyenleri eskisi kadar destekleyememekteler. Bu konjonktür, müziğini kitleler ile paylaşmak isteyen ve imkan bulamayan müzisyenleri sosyal medyanın gücünü ve pazarlamadaki düşük maliyet avantajını kullanmaya itiyor. Tabii ki bu şekilde popüler olmuş bir çok şarkıcı ve müzisyen var. Fakat şunu unutmamalıyız ki tüm sanatlarda olduğu gibi müzik içinde en can alıcı nokta üretilen eserin ne kadar çok insanla paylaşıldığı değil, ne kadar çok insanın eseri özümsediği ve yararlandığıdır.
Işıl Yılmaz: Günümüz teknolojilerini yakından takip eden yeni nesil ses mühendislerine önerileriniz nelerdir?
Özgür Aycan: Her şeyden önce ses mühendislerinin üzerinde çalıştığı ürünlerin bir sanat eseri vasfı taşıdığını unutmamalarını ve gereksiz teknik detayların içinde kaybolmamalarını öneririm. Bunun yanında mutlaka bu işin eğitimini almalarını da özellikle tavsiye ederim. Ayrıca çalıştıkları ekipmanların doğru ekipmanlar olduğuna ve sinyal akışının temiz olduğuna emin olmaları müzikal yaratıcılıklarını da en üst düzeyde kullanabilmelerine fırsat verecektir.
Işıl Yılmaz: Gelecek ile ilgili planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Özgür Aycan: Gelecekte sesmuhendisligi.com sitesini daha farklı operasyonları da bünyesine dahil edecek şekilde geliştirmeyi planlıyoruz. Bu sayede kullanıcıların sektörel tüm ihtiyaçlarını tek noktadan sağlayabilecekleri bir platform oluşturulmuş olacak.
Bunun yanında tüm söz ve besteleri bana ait olan şarkılardan oluşan bir müzik albümünü de önümüzdeki sene dinleyiciler ile buluşturmayı düşünüyorum.
Işıl Yılmaz: Başarılarınızın daimi olmasını dileriz. Son olarak, Sesmuhendisliği.com'u sosyal ağlardan takip etmek isteyenler olabilir. Adresleri bizimle paylaşır mısınız?
Özgür Aycan: Teşekkür ederim :) Twitter'dan ve Facebook üzerinden bizi takip edebilirsiniz.