Birçoğumuzun sadece adı üstünde sosyalleşmek için kullandığımız sosyal ağlar, şirketlerin ve araştırmacıların gözünde bizlerden çok farklı bir yerde. Milyonlarca kullanıcının aktif olduğu sosyal ağlar koca bir veri denizi gibi. Dolayısıyla şirketler ve organizasyonlar bu halka açık veri akışından olabildiğince faydalanmak istiyorlar. Akademik araştırmacılar da Facebook, Twitter ve diğer sosyal ağlardaki bu serbest bilgi akışından faydalanmak için ellerini çabuk tutmaya çalışıyorlar. Ve gittikçe önem kazanan sosyal medya zekası yenilikçi işlerde kullanılıyor.
İlaçların yanetkilerini erkenden tespit etmek
Virginia Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, ilaçların yan etkilerini takip edebilmek için Twitter, bloglar ve çevrimiçi forumlardaki bilgilerden faydalanıyorlar. Projenin kapsamı, gelecekte tıp profesyonelleri için güvenilir bir veritabanı ve eczacılar için de ilaç etkilerini izleyebilecekleri gerçek zamanlı bir kaynağa kadar genişletilebilir.
Araştırmayı yürüten profesörlerden biri olan Ahmed Abbasi’ye göre: “ Birçok şirket zaten sosyal medyayı, tüketici duyarlılığı ve ürün algılarını tanımlamak için kullanıyor. Doğru bir şekilde analiz edilidiğinde sosyal medya, geleneksel medyadan çok daha güvenilirdir ve anlık olarak güncel bilgilere ulaşmamızı sağlar. Bu yüzden sosyal medyayı ürün güvenliğiyle alakalı geri bildirimler toplamak için kullanmak o kadar da büyütülecek bir şey değil.”
Otomobil üreticilerinin araç hatalarını bulmalarına yardımcı olmak
Sosyal medya ile ilgili en güzel (ve aynı zamanda da en kötü)şey, Tweetlerle ya da Facebook durum güncellemeleriyle günlük stresinizi azaltma aracı olarak kullanılabilmesidir. Havaalanında uçağı kaçırdığınızda, trafikte kaldığınızda, arabanız bozulduğunda ya da kötü bir müşteri hizmetleri ile karşılaştığınızda sessizce durup acı çekmek yerine hemen tweet atabilir, bloğunuza yazabilir ya da Facebook’ta paylaşarak kızgınlığınızı adeta bir mesaj panosuna yapıştırabilirsiniz. Paylaşmak, sizin için problemin yarı yarıya azalmış olması demektir.
Bu gerçek de Virgina Tech’s Pamplin College of Business’daki araştırmacıların gözünden kaçmadı. Honda, Toyota ve Chevrolet kullanıcıları tarafından üretilen araç hatalarıyla ilgili içerikleri araştırmaya karar verdiler. Bu içerikler daha sonra güvenlik ve performans konularıyla ilgili analiz edildi. Bu çalışmanın, araç kalite yönetimi konusunda yapılan en geniş çaplı çalışma olduğuna inanılıyor.
Halkın modundaki değişiklikleri tespit etmek
Bir milletin modunu tespit etmek sosyal medya davranışlarını takip etmekle mümkün müdür sizce? İngiltere’de Bristol Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı tam olarak bunun üzerinde çalıştı. 2009 Temmuz ayından Ocak 2012’ye kadar, İngiltere’de 9.8 milyon kullanıcı tarafında oluşturulan 484 milyon tweet analiz edildi. Bunun doğal bir sonucu olarak araştırmacılar, milli modun zamanın ekonomik durumuyla çok güçlü bir bağlantısı olduğunu keşfettiler.
Sosyal medyadaki çılgın veri akışının her geçen gün farklı şekillerde değerlendirildiğini gözlemliyoruz. Sizlerin de günümüzde ve gelecekte sosyal medyanın yenilikçi kullanımlarıyla ilgili tahminleriniz varsa bizimle paylaşın.