İzmir Ekonomi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünün öğrencilerinden oluşan Şapka Takımı’nın organize ettiği ve dün ikincisi Hilton'da gerçekleşen ‘Sosyal Medyanın Ustaları İzmir’de’ adlı etkinliğe AdresGezgini’nin de içinde bulunduğu birçok sosyal medya ajansı, adademisyenler, reklam ajansı ve iletişim fakültesi öğrencileri katıldı. Vodafone, San ajans ve IAB Türkiye’nin sponsorluğuyla gerçekleşen etkinlik tüm gün sürdü.
İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Sevda Alankuş’un açılış konuşmasının ardından fakülte bölüm başkanı Ebru Uzunoğlu konuşması gerçekleşti. Uzunoğlu, 2 yıl önce kurulan Şapka Takımı'nın bugün böyle büyük bir etkinliği azimle gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından IAB Türkiye'den Cüneyt Devrim sözü aldı. Devrim, günümüzde dijital medyayı kullanmanın bir zorunluluk haline gelirken, buna direnen ajanslarının ayakta kalamayacaklarını belirtti. Cüneyt Devrim sunumunda Türkiye’deki internet kullanan kişi sayısının 32 milyon kişi olduğunu belirtirken, internet kullanıcılarının demografik özelliklerinden, interneti ne amaçla kullandıklarını da ele aldı. İnternet reklamcılığına da kısaca değinen Devrim, bugün internet reklamcılığında Google’ın %55 gibi büyük bir paya sahip olduğundan kısaca bahsetti. Ayrıca internet kullanıcılarının kişi profil ve tercih eğilimlerine de değindi. Son olarak, e-ticaretin günümüzde giderek yaygınlaştığını ve Türkiye’nin e-ticaretde Çin’den sonra en fazla büyüyen ikinci ülke olduğunu söyledi.
Vodafone Marka İşbirlikçileri Kıdemli Müdür Emre Kanaat ise ilk cep telefonlarından başlayarak günümüz cep telefonlarına kadarki teknolojinin gelişme sürecine kısaca değindi. Eskiden hedef kitlelere ulaşmak için televizyon gibi klasik medya araçları yeterliyken günümüzde bunun yetersiz kaldığını, artık kişilerin sosyal ve dijital medyayı kullandıklarını dile getirdi. Günümüzde dijital teknolojiyi yakından takip etmeye olanak sağlayan cep telefonlarının kişilerin hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olduğunu söyledi. Bugün birçok kişinin alışveriş yaparken dahi cep telefonlarıyla ön araştırma yaparak alımı öyle gerçekleştirdiklerini belirtti. Gelecekte cep telefonlarının ileride cüzdanımızdaki kredi kartlarının yerini dahi alabileceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Kanaat’ın konuşmasının ardından Hürriyet Sosyal Medya Koordinatörü Erhan Acar sunumunu gerçekleştirdi. Acar ‘Sosya Medya Pazar Yeri mi?’ başlıklı sunumunda, sosyal medyanın günümüzde bedava olmadığını ve sadece sosyal ağlardan hesap açmanın binlerce kişiyi o sayfaya çekmekte yeterli olmadığını dile getirdi. Şirketlerin sosyal medyayı başarılı bir şekilde kullanabilmeleri içinse marka yönetimi ve iletişiminin şart olduğunu belirtti.
41?29! 'dan ise Ali Güraçar sunumu gerçekleştirdi. Güraçar, sosyal medyanın kendine ait bir kullanım şekli ve kültürü olduğundan bahsetti. Bugün sosyal medyaya boyun eğmenin bir zorunluluk olduğunu hatta kişilerin sosyal medyada bulundukları durum, yer ve beraber oldukları kişileri an ve an belirtmelerinin bunun en büyük kanıtı olduğunu söyledi. Ayrıca artık kişilerin sosyal medyaya alışarak duyarsızlaştığın bu nedenle markaların dikkat çekme gerekliliğinin şart olduğunu belirtti. "Content is king" ve "Context is King" kavramlarından bahseden Güraçar, içeriğin yalın olduğunda yetersiz kaldığı belli bir senaryo içerisinde kişilere verilmesi gerektiğini söyledi.
Moova markası CEO’su Olcay Sunucu ise sunumunda Moova markasının nasıl oluştuğundan kısaca bahsetti. Moova markasının yaratım sürecinde ‘Lifestyle’ kavramının üzerinde durduklarını ve belirli bir hayat tarzına yansıtan ürünler ürettiklerini dile getirdi. En başlarda sosyal medyada hiç bulunmadıkları için marka olduklarını itiraz edenlerin çıktığını bugünse artık sosyal medyayı etkin olarak kullanmayı çalıştıklarını belirtti. Tüketici davranışlarını ele alan ‘Moova kutsal kitap’ adında bir kitaplarının da olduğunu da kısaca değindi.
Zarakol 2.0 Dijital Marka Yöneticisi Erdal Erdoğdu ise bir diğer konuşmacıydı. Erdoğdu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Şapka Takımının ilk kurucu üyesi olduğundan ve bugüne kadar fark yaratmak adına yaptıklarından da bahsetti. Blog yazarlığının bugünkü bulunduğu konumda büyük katkısı olduğunu da ayrıca sözlerine ekledi.
Son sunumu ise, DDB Medina ajansı Doritos Akademi fikrinin yaratıcılarından Arda Erdik, Irmak Emekdaş ve Fatmagül Güzel gerçekleştirdi. Irmak Emekdaş sosyal medyada marka yönetiminde entegre ve ölçülebilirliğinin öneminden bahsetti. İlk Pinterest kampanyası ve Kotex markasının sosyal medyadaki başarılı çalışmalarından örnekler gösterdi. Arda Erdik ise Doritos Akademi’nin konkur sürecini ele aldı. Doritos markasının hedef kitlesine en doğru sosyal medyayla ulaşabildiklerini ve bu sürecide geleneksel medyadaki yönlendirmeleriyle sağladıklarından bahsetti. Sosyal medyada Doritos Akademi’yle farklı etkinlik düzenleyerek birçok gence ulaşabildiklerini söyledi. Fatmagül Güzel ise Doritos Akademi’nin senaryolaştırma ve reklama oyuncu seçme sürecinden kısaca söz ederek sözünü tamamladı. Her sunum sonunda ise konuşmacılara İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Bölüm Başkanı tarafından plaketler hediye edildi.
Twitter üzerinden #ieusosyalmedya hashtagi ile takip edilen etkinlik kısa süre içinde Türkiye Trendlerine girdi. Konferansın gerçekleştiği salonda bloggerlar için ayrılmış iki masa bulunuyordu ve masaların tam karşısında ise dev ekrandan tweet takibi yapabiliyordunuz.
İzmir'de ilk defa böylesi büyük çapta bir sosyal medya organizasyonu gerçekleştiren İzmir Ekonomi Üniversite’ne AdresGezgini sosyal medya ekibi olarak bizlerde teşekkürlerimizi sunuyor, İzmir için sosyal medya etkinliklerinin daha da fazla olmasını gönülden diliyoruz.