Pazar araştırma firması CB Insights, 135 başarısız girişim hakkında bir otopsi gerçekleştirdi. Bu kapsamda girişimlerde yer almış kişilere neden başarısız olduklarını düşündüklerini sordular. Çoğu kişi birden fazla neden öne sürerken, araştırma yirmi adet temel nedeni ortaya çıkardı. Bununla birlikte, öne sürülen sorunlar her biri belirli duygusal ya da düşünsel kısıtlamalardan oluşan yedi kategoriye ayrılıyor. Aşağıda bu problemlerin ve çözümlerin listesini bulabilirsiniz.
1) Aşırı Özgüven (%85)
Başarılı girişimciler her zaman kendine çok güvenir ve bu iyi bir şeydir. Kendine güven olmadan, kimse kendi işletmesini kuracak şansı bulamaz. Tabi, fikirlerinizin muhteşemliğinden fazlasıyla emin olup pazarın nabzını tutmakla uğraşmazsanız bu durum size zarar vermeye başlar. Aşırı özgüven şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar:
- Pazar ihtiyacının olmaması: %47
- Yanlış zamanda çıkarılmış ürün: %13
- İş modeli eksiği: %17
- Yakın Çevreyi veya Danışmanları kullanmama: %8
Çözüm : Savunmaya geçmeden, alçak gönüllülükle, eleştirileri kabul ederek kendinize ve ürününüze karşı aşırı özgüveninizi yumuşatın.
2) Öngörüsüzlük (%55)
Plan yapmayı başaramamak, başarmamayı planlamaktır. Öngörüsüzlük şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar:
- Nakitsiz kalmak: %29
- Ücretlendirme/Maliyet sorunları: %18
- Finansman/Yatırımcı ilgisi çekmemek: %8
Çözüm : İlk çarptığınız kasiste yanıp kül olmanıza engel olacak nakit yedekler sağlayın.
3) Kibir (%47) Bir çok girişimci “eğer daha iyi bir fare kapanı üretirsen, dünya kapını aşındıracaktır.” ifadesine inanır. Bu satış ve pazarlamayı ikinci plana atmakla sonuçlanan klasik bir mühendislik böbürlenmesidir. Fakat ne yazık ki iş tarihi zayıf pazarlama yada kötü planlanmış satış çabaları yüzünden başarısız olmuş mükemmel ürünlerle dolu. Kibir şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar :
- Rekabette Yenilmek: %19
- Zayıf Pazarlama: %14
- Müşterileri Görmezden Gelme : %14
Çözüm : Mühendisleri işe alırken gösterdiğiniz dikkati, satış ve pazarlamacılara da gösterin.
4) Ekip olamamak (%36) Girişimler belli bir alanda uzmanlaşmış yetenekli, deneyimli ve enerjik çalışanlar gerektirir. Bununla birlikte, bir iş kurmak her zaman takım çalışmasıdır ve takımın kolektif yönünün başarısızlığa uğraması için bir adet prima-donna yeterlidir. Bencillik şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar:
- Yanlış ekip: %23
- Takımda/Yatırımcılarda Uyumsuzluk: %13
Çözüm : Takım yönetme ve insan kaynakları konusunda kendinizi geliştirin.
5) Dağınıklık (%34) Büyük şirketler yarım yamalak bir iş yaptığında, marka bilinirliğine tutunabilir veya sorunu para ile çözebilirler. Küçük şirketler ise titiz olmalı ve hiçbir şeyi gözden kaçırmamalıdırlar. Dağınıklık şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar :
- Kötü ürün: %17
- Kötü Lokasyon : %9
- Hukuki Zorluklar : %8
Çözüm : Eğer büyük resmi gören birisiyseniz, detaylara önem veren birisiyle ortak olun veya bu konuda danışmanlık alın.
6) Dengesizlik (%30) İş hayatı ve özel hayat arası dengesizliğin yarattığı stres ve kötü kararlar hakkında binlerce makale ve kitap yayınlandı. Ama yine de bir çok şirket sahibi gece gündüz çalışıyor. Dengesizlik şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar:
- Dikkat eksikliği: %13
- Heves eksikliği: %9
- Psikolojik yıpranma: %8
Çözüm : Hergün meditasyon ya da egzersiz yapın, yatağa giderken telefonunuzu kapatın, düzgün beslenin vb. Konuya hakimsiniz, şimdi devam edin ve bunu yapın.
7) Esnek olamamak (%17) Yeni başlayan firmanın, oturmuş bir firma karşısındaki en önemli avantajı atik olma özgürlüğüdür. Bununla birlikte, insanların kullanışsız olduğu kanıtlansa bile aynı davranışı sürdürme gibi doğal bir eğilimi vardır. Esnek olmamak şirketlerin başarısız olmasına şu şekilde yol açar:
- Kötüye giden değişim: 10%
- Değişimi gerçekleştirememek : 7%
Çözüm : Bir noktada radikal bir değişime ihtiyaç duyacağınızı en baştan planlayın. Kaçınılmaz değişim geldiğinde direnmek yerine buyur edin.