Sosyal medyanın pazarlama faaliyetleri içerisindeki rolü giderek artıyor. Pazarlamada bir dönemin figüran oyuncusu olarak anılan sosyal medya, şimdilerde başrole aday. eMarketer’ın bir araştırmasına göre dünyada sosyal medyanın pazarlamaya adaptasyonu 2007’den bu yana hızla artıyor. Dijital pazarlama faaliyetleri, 2007’de %20 oranında kullanılırken bugün %90’a çıkmış durumda.
Bu demektir ki markanızın hala sosyal medyada bir varlığı yoksa ya da markanızın sosyal medyadaki görünürlüğü iyi değilse biraz geç kalmış sayılabilirsiniz. Ama kişisel olarak benim görüşüm, hiçbir şey için geç değildir, biraz çaba ile kısa zamanda o yönünüzü güçlendirebilirsiniz. Çünkü rakiplerinizin yıllardır sosyal medyada olması onların bu işi çok iyi yaptığı anlamına gelmiyor.
Peki, bunu nasıl anlarsınız?
Başarılı olup olmadığınızı anlamanın ilk basamağı rakiplerinizi değerlendirmek olacak. Rakipleriniz sosyal medyayı nasıl kullanıyor? Bu soruya cevap vermek için önce bir rakip listesi yapmamız gerekiyor. Örneğin, bir hamburger dükkanınız varsa etrafınızdaki olası hamburgercilerin, fast food hizmeti veren işletmelerin adını listeye ekleyin.
Sonra onların web sitelerini ve Facebook, Twitter gibi kullandıkları sosyal ağları yazın.
Üçüncü aşamada da bu sosyal ağlardaki işlevlerini not edin.
Her sosyal medya hesabı için:
- Hayran ya da takipçi sayılarını,
- Hangi sıklıkla içerik girdiklerini,
- Nasıl içerik paylaşımı yaptıklarını,
- Bu içeriklerin kaçının orijinal, kaçının kaynaktan paylaşıldığını,
- Hayran ya da takipçi etkileşimini; not edin.
Bütün bunların yanında rakiplerinizin bloglarını, web sitelerini düzenli olarak takip etmeniz, onların hakkında çıkan haberleri okumanız kendinizi geliştirmeniz için iyi olacaktır. Bu analiz sonunda kendi eksiklerinizi görebilirsiniz. Web sitenizde sosyal medya paylaşım butonlarına mı ihtiyacınız var? Rakibiniz bloguna yeni bir eklenti mi eklemiş?
Tüm bu soruların cevabını rakip analizi ile kolaylıkla verebilirsiniz. Unutmayın, sosyal medya sürekli takip gerektirir. Sadece bir defa rakip analizi yaparak başarılı olamazsınız. Düzenli olarak bu istatistikleri tutmak, işinizi kolaylaştıracaktır.