Pandemi ile beraber tüm insanlar alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldı, buna tüketim alışkanlıkları da dahil. Bu değişime ayak uydurmak için, firmalar da ürettikleri ürünlerden verdikleri hizmetlere kadar köklü değişimlere gittiler. Bu değişimlerin beklenen bir sonucu olarak, online reklamlar da nasibini aldı. Bu değişimleri aşağıda inceleyeceğim.
Lüks tüketimin azalması, temel tüketimin artması
Bunu basit bir örnek ile anlatmak gerekirse; araba alım satımında yaşanan daralma, lüks tüketimin azalmasına, market alışverişlerinin artması da temel tüketime bir örnek olarak verilebilir. Bunun sonucu olarak; lüks ürün reklam verenlerinin istekliliği azalırken, temel tüketim için reklam verenlerin isteği arttı. Tüm bunların sonucu olarak ise bazı sektörlerde reklam rekabetçiliği artarken bazılarında azaldı.
Sosyal medyanın kullanım miktarı ve süresinin artması
İnsanlar kendilerini güvende hissettikleri için ya da yasaklardan dolayı zamanlarının çoğunu evde geçirdiler. İnsanlar evdeyken çok fazla alternatifleri olmadığı için sosyal medyada daha aktif olmaya başladılar. Bu durumda online reklam ile ulaşılabilecek potansiyel kullanıcı kitlesini arttırdı.
Kısıtlamalar nedeni ile ihtiyaçlara online çözümler
Birçok ülkede salgın sebebi ile çeşitli kısıtlamalar getirildi, bu kısıtlamalardan bazıları,
tüketicilerin ürünlere ulaşmasını da belirli zamanlarda kısıtlıyordu, firmalar da buna bir çözüm olarak online hizmetlerini devreye aldılar. Firmaların yeni başlattığı online hizmetlerin yaygın olabilmesi için en iyi yol da düşündüğünüz gibi “Online Reklamlar”.
Kısaca özetlemek gerekirse; kısıtlamaların yarattığı yeni iş kollarında hem potansiyel müşteriler hem de online reklamcılığın rekabetçiliği arttı.
Tüketicilerin bilinçlenmesi reklamlara bakış açılarını değiştirdi
Tüketicilerin salgın sırasında online hizmetlerden daha fazla faydalanması, online hizmetlere ve reklamlara daha fazla ilgi göstermesine neden oldu. Bu da online reklam için dönüşüm oranlarını ciddi oranlarda arttırırken, rekabetçiliği de aynı oranda arttırdı.