Nöropazarlama, en basit tanımıyla, insan beyninin ürünlere, reklamlara ve diğer pazarlama materyallerine nasıl tepki verdiğini beyin dalgaları ve beyin reaksiyonlarını ölçerek anlamlandırmayı hedefleyen bir alandır. Şirketler, nöropazarlamayı kendi pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, ürünlerini pazara sunmadan önce alacağı tepkiyi görmek gibi farklı sebepler için kullanabilirler. Diğer pazar araştırması faaliyetlerinden farklı olarak nöropazarlama; beyin faaliyetlerini ölçen gelişmiş teknolojilerden faydalanır.
Nöropazarlama uygulamalarında kullanılan metodlar teknolojinin gelişmesiyle beraber ortaya çıkmıştır. Aralarında fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) gibi beyin aktivasyonlarının görüntülenmesini sağlayan ve EEG (elektroensefalografi) gibi beyindeki elektriksel dalgaların kaydedilmesini sağlayan yöntemler vardır. Bu araştırmaların gerçekleştirilebilmesi için yüksek bütçeler ve uzmanlar ile çalışılması gerekmektedir. Fakat geleneksel pazar araştırmalarına kıyasla ortaya çok daha doğru sonuçlar çıkmaktadır.
Geleneksel pazar araştırmalarında kullanılan anketler ve online formlar her zaman doğru sonucu vermeyebilirler. Çünkü katılımcılar tartışmalı konular üzerinde fikir beyan ederken her zaman kendi fikirlerini değil, toplum tarafından kabul gören fikirleri kendi fikirleriymiş gibi beyan edebilirler. Bu tür üçüncü değişkenler pazar araştırmalarının yanlış öngörülerde bulunmasına ve pazarlama faaliyetlerine fayda sağlamaktan ziyade zarar vermesine sebep olabilir. Bahsettiğimiz üçüncü değişkenleri denklemden çıkarmak adına nöropazarlama faaliyetlerine başvurulabilir. Bu şekilde, katılımcıların yanıltıcı olabilecek cevapları es geçilerek, doğruluk oranı daha yüksek olan beyin reaksiyonlarına göre değerlendirme yapılır.
Bu faaliyetleri bir örnekle desteklemek gerekirse; bir firmanın yeni bir ürün ambalajı yaratmak istediğini düşünelim. Bu ambalaj pazara sunulmadan önce bir pazar araştırması yapılmak isteniyor ve seçilen katılımcıların ambalaja gösterdiği beyin reaksiyonları bir fMRI cihazı ile ölçülüyor. Ölçümler sonrası yapılan analizlerin ardından katılımcıların ambalaja negatif bir reaksiyon verdiği görülüyor. Böylece firma, yeni ambalajın iyi bir performans göstermeyeceğini pazara çıkmadan öğrenmiş oluyor ve daha iyi bir ambalaj üretmek için çalışmalara başlıyor.
Google, Frito-Lay ve Coca-Cola gibi alanında öncü firmalar yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi nöropazarlama faaliyetlerinden yararlanarak pazarlama faaliyetlerinin verimini arttırmaktadır. Nöropazarlama faaliyetleri sonucunda bu markalar, hem gelecekte pazara sunmayı düşündükleri ürünler hakkında önceden bilgi sahibi olur hem de şu anda pazarda olan ürünlerini nasıl geliştirebilecekleri hakkında ipuçları elde ederler.