İnternette iş arayışlarımızı genellikle birden çok kanal üzerinden gerçekleştiriyoruz. Özgeçmişlerimizi yükleyebileceğimiz ve kendi niteliklerimize uygun iş arayabileceğimiz birçok kariyer sitesi mevcut. Bu kadar bölünerek iş aramak hem psikolojik olarak yorucudur hem de oldukça fazla zaman kaybettirir. Her bir profilinizi verimli hale getirmek için harcayacağınız zamanı bir düşünün. Tüm bu platformların arasında öne çıkan ve en büyük iş amaçlı sosyal ağ olan LinkedIn, kendi çevrenizi oluşturmak ve aynı zamanda sosyal bir ortamda niteliklerinizi, becerilerinizi sergilemek için ideal bir seçim.
Kendi çevremdeki gözlemlerime göre LinkedIn hakkında (en azından Türkiye’de) hala endişeler var. Gerçekten iş bulmamıza yardımcı olup olamayacağı birçok kişiye göre henüz bir muamma. Peki gerçekten LinkedIn sayesinde iş bulabilir miyiz? Doğru bir şekilde kullanıldığında kesinlikle iş fırsatları karşımıza çıkacaktır. LinkedIn’in doğru kullanımı ile ilgili Chelsea Gladden 4 adet ipucu paylaşıyor. Biz de bu ipuçlarını sizlere aktarmak istedik;
1. Anahtar kelime ağırlıklı bir profil başlığı oluşturun: Profilinizi oluştururken en önemli kısım olan başlık kısmına gereken özeni göstermelisiniz. Yaptığınız ya da yapmak istediğiniz işi destekleyen anahtar kelimeleri kullanmak hedefinize bağlı kalmanıza ve kolayca bulunabilmenize yardımcı olur. Bu konuda yaratıcı ve eşsiz olmaya çalışmak maalesef arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzün önüne engeller koyar. Örneğin, “yazar” kelimesi, “sözcük ustası” gibi yaratıcı bir tanımdan daha iyi olacaktır.
2.Okullarınızın gruplarına katılın: Bu gruplardaki kişilerle ortak birşeylerinizin olduğu gerçeğinden faydalanın. Hala okuyor olduğunuz ya da mezun olduğunuz okulların gruplarına mutlaka katılın ve bu gruplardaki konuşmalara dahil olun. Bu sayede isminizin öne çıkmasına katkıda bulunabilirsiniz.
3.Hiçbir zaman özensiz bir davet göndermeyin: Çok iyi tanıdığınız kişiler haricinde kime davet gönderirseniz gönderin mutlaka bir ön yazı ekleyin. Bu önyazıda, nerede tanıştığınızdan, ortak yönlerinizden ve neden bağlantıda kalmak istediğinizden kısaca bahsedin.
4.LinkedIn bağlantılarınıza “küçük iyilikler” yapın: Bağlantılarınızın paylaştığı makalelere olumlu yorumlar yazabilir, başarılarını takdir edebilirsiniz. Bu davranış, sürekli güncel kalmanızı ve destekleyici bir imaj çizmenizi sağlayacaktır. Ve karşılığında diğerlerini de sizin için benzer şeyler yapmaya teşvik edecektir.
Bu ipuçlarını göz önünde bulundurun ve ardından LinkedIn’de tanıdığınız kimler var kimler yok bir bakın. Ayrıca, niteliklerinize uygun ve başvurmak istediğiniz bir iş bulduğunuzda LinkedIn bağlantılarınız arasında küçük bir araştırma yapın ve sizi başvurmak istediğiniz pozisyon için tavsiye edebilecek birileri olup olmadığına bakın. Ve son olarak başvuracağınız şirketin LinkedIn profilini mutlaka inceleyin hatta takibe alın.