Her KOBİ’nin hayali istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamaktır. Bunun için de daha fazla müşteriye ulaşmayı hedeflemek zorundadırlar. Fakat hedefe ulaşmak için atılan adımlar yüksek maliyetlerle sonuçlanıyor ve birçok küçük işletme sahibi, pazarlama ve reklam çalışmalarında yaşadıkları zorluklar nedeniyle yönlerini bulmakta zorluk çekiyor. Oysa kobilere destek sağlayacak en önemli mecraların başında internet yer alıyor.
Geleneksel reklamlar mı dijital reklamlar mı daha faydalı?
Dijital reklamları geleneksel reklamcılık modelinden ayıran en önemli iki unsur, ölçülebilirlik ve hedeflemedir.
Geleneksel reklamlarda, reklamı gören potansiyel müşteri ile bu reklamı gördükten sonra ürün ya da hizmeti satın alan müşteriyi kolay kolay ilişkilendiremediğinizden reklamın faydasını ölçebilmeniz zordur. Geleneksel reklamlar marka bilinirliği yaratma açısından faydalıdır, insanlar reklamı gördükten sonra ürün ya da hizmeti almaya yönelik teşvik edilirler. Örneğin; bir KOBİ hem radyoya, hem televizyona, hem sektörel dergilere, hem de billboardlara aynı reklamı vermiş olabilir. Dolayısıyla, kaç tane müşterinin hangi reklamı görerek ürünü veya hizmeti satın alabildiğini öğrenebilmesi neredeyse imkânsızdır.
Öte yandan, online reklam dünyasında tüm reklam çalışmaları ölçülebilirdir ve her reklam için kişisel bazda birçok farklı performans verisi tutulabilir. Örneğin; bir KOBİ Google reklamının etkililiğini, kullanıcının hangi anahtar kelimeden web sitesine bağlandığını, reklamı tıklayıp tıklamadığını veriler ile ölçülebilir. Ayrıca gerek çerezler, gerek IP adresleri, gerekse de diğer takip teknolojileri ile potansiyel müşterilerinin internet faaliyetlerini daha yakından takip etmek mümkündür.
Hedeflemede ise KOBİ’ler ürün ya da hizmet alanlarına uygun hedef kitleler belirleyerek aynı reklamı herkese yayınlamak yerine belirli kriterlere dayanarak ayrıştırdığı izleyici alt kümesine özel olarak yayınlarlar.
Örneğin, iç giyim üzerine çalışan bir KOBİ’nin, tüm Türkiye’de, her yaştan ve eğitim durumundan bay ve bayan Facebook kullanıcısını hedeflemek yerine 18-30 yaş arasında, moda ilgi alanına sahip kadın Facebook kullanıcılarına Facebook reklamı yayınlamayı tercih etmesi, satışlarını arttırmak anlamında daha olumlu olacaktır.
Geleneksel reklamcılıkta hedef kitleyi belirlemek için pazar araştırmaları, derinlemesine görüşmeler, fokus grup analizleri gibi zaman ve finansal açıdan maliyetli çalışmalar yapılıyordu. Hedef kitleyi belirlemek için yapılan çalışmalarda yanlışlık yapmak riski artıyor, aylar süren çabalar bir kalemde silinip atılabiliyordu.
Ama bugün, dijital reklam mecralarının sunduğu neredeyse sınırsız hedefleme özelliği sayesinde KOBİ’ler potansiyel müşteri kitlesini belirleme maliyetlerini önemli derecede düşürüyorlar ve hata yapma risklerini minimuma indirebiliyorlar.