Yılın son günlerinde, Folkart Gallery’de açılışı gerçekleşen Kara Afrika Sanatı Sergisi’ndeydik. Hıfzı Topuz’un dünya müzelerinde eşlerine az rastlanan maske ve heykelden oluşan 400 parçalık koleksiyonu bir müzeye bağışlanmadan önce son kez sergileniyor. Türkiye’nin en büyük sanat galerisi olan Folkart Gallery’deki sergiyi ziyaret etmek isteyenler için 17 Şubat 2016 tarihine kadar açık olacağını söyleyelim. İzmir’in önde gelen isimlerinin katıldığı sergi, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın ve Hıfzı Topuz’un konuşmalarının ardından, klasik müzik dinletisi ile açıldı. Koleksiyonun tamamı sergilenmemiş olsa da, Afrika’nın çeşitli ülkelerinden toplanmış maske ve heykellerin hikayeleri oldukça etkileyiciydi. Hıfzı Topuz’un niçin bu maskeleri toplamaya başlamış olduğu ise ayrıca ilgi çekiciydi. Hıfzı Topuz, Kara Afrika Sanatı’na duyduğu ilginin kaynağını ise şöyle anlatıyor:
“1952 yılında yüksek lisans öğrenimi için Paris’te bulunduğum sıralarda Dadaizm’in kurucusu ve sürrealizmin öncülerinden Tristan Tzara’nın apartmanına gitmiştim. Duvarlar, raflar ve etajerler Afrika maske ve heykelleriyle doluydu. O güne kadar bu tür sanat yapıtlarıyla hiç karşılaşmamıştım. Tzara’ya bunların nereden geldiğini ve ne anlam taşıdığını sordum. Tzara beni aydınlatınca içimde bu yapıtlara karşı büyük bir ilgi uyandı.”
25-30 yıllık dönemde Afrika’da, özellikle Mali, Senegal, Burkina, Fildişi Kıyısı, Kamerun ve Kongo’da eskici pazarlarında rastladığı maske, heykel gibi sanat yapıtlarını toplamaya başlayan Topuz, bugün büyük bir koleksiyonun sahibi olmuş.