Erdem Şenocak'la geçtiğimiz yıllarda Tehlikeli Oyunlar ve Seyyar Sahne ekibi üzerine bir röportaj gerçekleştirmiştik. O sırada Erdem'in bize kısaca bahsettiği, şimdilerde gerçekleşen Tiyatro Medresesi'ni anlatmak istiyoruz size.
Tiyatrocular sürekli kendilerini geliştirmek için çabalarlar. Farklı rollere bürünebilmek için farklı insanlar, farklı hayatlar arasında koştururlar. Onların bu koşturmacası arasında hem durup nefes almalarını sağlayacak hem de yeni ufuklar açacak duraklar ararlar.
Bu sebeple her yıl İznik, Bodrum ve Diyarbakır gibi yurdun birçok farklı yerinde tiyatro kampları ve çalışma atölyeleri düzenlenir. Sürekli dağınık, belirsiz kamplardan ziyade kamusal bir alanı olan, herkesin kendi çalışmalarını yapabileceği küçük odaları olan daha farkı bir yapıya ihtiyaç duyan Erdem Şenocak ve Celal Mordeniz, inşası hala devam eden Şirince Tiyatro Medresesi fikrini ortaya çıkarmış oldular.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana inşa edilen ilk medrese olma özelliği taşıyan Tiyatro Medresesi için Türkiye’de birçok yer gezildi. İstanbul, Diyarbakır, Kapadokya gibi seçeneklerde istenilen türde bir yapı bulunamayınca Erdem Şenocak, medrese fikrini Şirince’de kendine has inşa ettiği yapılarıyla ün kazanan Sevan Nişanyan’ a götürdü. Böyle bir projeyi uygulamayı seve seve kabul eden Sevan Nişanyan, medresenin Şirince’de kurulmasına ön ayak oldu.
Şirince’nin eşsiz doğası ve mimari dokusuyla harika bir bütünlük sağlayacak olan tiyatro kültürü yapısı Şirince Tiyatro Medresesi inşası 2011 Ekim ayında başladı. Toplanan bağışlarla devam eden medrese inşaatı için 100 TL katkıda bulunanlar, Tiyatro Medresesi ekibinin düzenleyeceği bir oyuna iki kişilik davetiye, 250 TL destekte bulunarak Tiyatro medresesine koltuk bağışlayanlar ise, iki kişilik tam pansiyon konaklama hakkı kazanıyorlar.
“Uzaktan bakıldığında gözün tamamlayacağı bir medrese mimarisi olacak.” Şeklinde mimarisi hakkında fikir veren Celal Mordeniz ve Erdem Şenocak, medresenin en önemli bölümünün, gelenlerin birbirleriyle sıcak iletişim kurabileceği, yeni insanlarla tanışıp yeni fikirlere tanık olabileceği avlusu olacağını belirtiyorlar.
Türk Tiyatrosu’nun böyle harika bir mimari yapı kazanması tiyatrocular için muhteşem bir beslenme kaynağı olacak gibi görünüyor. Enfes doğanın içinde, insanın kendi iç huzuruyla birleşirken tiyatro adına büyük adımlar atması için böyle yapılara duyulan ihtiyacı Şirince Tiyatro Medresesi önemli ölçüde kapatacak.