İş görüşmesi, birçok insanın korkulu rüyalarından biridir. Sadece iş hayatına yeni adım atacak mezunları değil, deneyimli profesyonelleri bile heyecanlandıran oldukça zorlu bir süreçtir. Günümüz koşullarında, Türkiye’nin ve birçok Avrupa ülkesinin en büyük sorunu artan krizin beraberinde getirdiği işsizlik ve istihdam piyasasındaki rekabettir. Dolayısıyla adayların böyle bir ortamda iş görüşmelerinde en ufak detayı bile gözden kaçırmamaları oldukça önem taşımaktadır.
Muhakkak hepimiz iş görüşmesi öncesi birçok favori kariyer sitesine girmiş, insan kaynaklarıyla ilgili dergiler okumuşuzdur. Genellikle de benzer tavsiyeler karşımıza çıkar. Özetle bu doğrulara bakacak olursak;
Süreç başlıyor… Unutmayın bir işi bin kişi ister bir kişi alır. :)
Özgeçmişin filtrelerden geçti, bir insan kaynakları elemanının eline geldi ve o da yüzlercesinin içinden seni seçti ve görüşme tarihi ayarlandı. Bu noktada öncelikle yapmanız gereken mülakat öncesinde hazırlık yapmak, şirket/pozisyon hakkında bilgi toplamak olmalıdır. Görüşmecinin karşısına bilgili ve istekli bir şekilde çıkmanız ilk olumlu izlenimi yaratmış olacaktır. Mülakata tam vaktinde gitmeye özen gösterin. Unutmayan ki, geç gitmek gibi çok erken gitmek de karşınızdakini rahatsız edebilir. Giyim ve kuşamınız konusunda ise oldukça hassas davranmalısınız. Bayanların kesinlikle abartılı makyajdan kaçınması gerekir. Şık ve temiz bir takım elbise doğru bir tercih olacaktır. Kendinize güvenerek içeri girin ve gülümseyin. Kapıdan içeriye ilk girdiğinizde adayın gözünde ‘bu iş oldu’ bakışı varsa, büyük ihtimalle o iş olur. Eğer ‘beni alırlar mı acaba’ bakışı varsa, muhtemelen olmaz. Gelebilecek sorulara hazırlıklı olmanız mülakatta başarılı olmanızın anahtarıdır. Örneğin; “Neden bizim şirket/bu pozisyon”, “Neden sizi işe alalım”, “Bize kendinizden bahsedin”, “Bir başarınızı/başarısızlığınızı anlatın”, “Risk aldığınız bir olayı anlatır mısınız”, “Önceki işinizden neden ayrıldınız” gibi. Görüşmeciyle heyecan yapmadan, açık, anlaşılır, güvenli, tutarlı konuşmanız ve en önemlisi dinç olmanız, olumlu düşünmeniz ve aktif davranmanız farkınızı ortaya koyacaktır. Ne çok rahat ne de çok sıkılgan bir pozisyonda oturmalı ve çok dikkatli bir dinleyici olmalısınız. Son olarak görüşmeniz bitince teşekkür edip, samimi bir şekilde tokalaşmak görüşmecide olumlu izler bırakacaktır.
Peki, Hangi Davranışlardan Kaçınmalıyız?
-
Güvensiz bir şekilde konuşmak: “Şey”, “Bilmem ki..!”
-
Gözlerini kaçırmak,
-
Gevezelik edip boş konuşmak,
-
Görüşmecinin sorduğu soruları sık sık tekrar etmek: “Efendim?”, “Anlamadım?”, “Nasıl?”,
-
Saçınıza ve yüzünüze dokunmak, parmaklarınızla oynamak, ayaklarınızı sallamak,
-
Abartılı gülümsemek, argo kullanmak, mülakat yapan kişiyle samimi olmaya çalışıp el şakaları yapmak,
-
Sandalye üzerinde sürekli hareket etmek,
-
Görüşmeniz bittikten sonra uzun süre ve kaba bir şekilde tokalaşmak.
Ve Unutmamalıyız ki… Bir iş senin gözünde çok değerli olabilir ancak sen daha değerlisin. İş ilanına başvurmadan önce durup düşünmeli ve işe girdiğini hayal etmelisin. Eğer aklına gelen şeyler seni mutlu ediyorsa ve isteklerini karşılayabiliyorsa o zaman doğru kişi zaten sensin. Senin o işe girmeni sağlayacak olanda budur.
*Bu yazı AdresGezgini Pazarlama ve Satış Temsilcisi Yudum Topçu tarafından yazılmıştır.