Amerikalı yazar ve konuşmacı Clay Shirky’i internetle ilgilenen hemen herkes tanır. Tanımayanlar için ise Türkçe'ye de çevrilmiş “Herkes Örgüt” kitabını okumalarını öneririm. Clay Shirky, internetin toplumları nasıl dönüştürdüğünü, sosyal ekonomiye ne gibi katkıları olduğunu örneklerle anlatmada usta bir konuşmacı.
Hakkında bir Google araması yaptığınızda yayınlanmış birçok makalesine ve konuşmasına erişebiliyorsunuz. Her bir konuşmasında beyninizde yeni bir kıvrım daha aydınlanıyor. İşte bu konuşmalarından birini daha geçtiğimiz Haziran ayında Edinburg’da düzenlenen Ted konferansında gerçekleştirmiş.
Konuşma Martha Payne adlı 9 yaşındaki İskoç bir ilkokul öğrencisinin açtığı NeverSeconds isimli yemek blogu ile başlıyor. Türkiye’de de bazı haber sitelerine konu olan Martha’nın blogu, okuldaki öğle yemeklerinin fotoğraflarından ve birkaç yorumdan oluşuyor.
Aradan geçen birkaç ay içinde Martha tüm bölgede epey ünlü bir blogger oluyor. Yüzlerce insan bloguna giriş yapıyor ve o gün yemekte ne çıkmışsa Martha’nın dilinden okuyor. Bir süre sonra Martha’nın blogu o kadar popüler hale geliyor ki okul müdürü yemek fotoğraflarının çekilmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Martha da blogundan bir veda yazısı yayınlıyor. Bunun üzerine hem okula hem de yerel yönetime ülkenin birçok yerinden tepkiler yağmaya başlıyor, hatta olay global bir fenomene dönüşüyor ve sadece İskoçya ile sınırlı kalmıyor. Çünkü internet herkesin kullanımına açık. Sonunda da yerel yönetim pes etmek zorunda kalıyor. Şu an Martha’nın blogu aktif, hem de 2012’nin en iyiği yemek blogu seçilmiş. :)
Clay Shirky konuşmasının devamında soruyor: Peki, bir mecra bir sürü yeni fikrin aniden ortalığa saçılmasını sağladığında ne olur?
Linux ve GitHub gibi servisler ile yönetim ve demokrasinin gidişatını inceleyen Clay Shiryk’nin ilham verici bu konuşmasında demokrasilerin İnternet'ten öğrenebileceklerinin şeffaflıkla sınırlı olmadığını, insanlar tarafından nasıl şekillendirilebileceğini öğreniyoruz.