İnternette bilgi aramak için her gün milyonlarca kullanıcı Google’ı kullanıyor. Bilgi aramada Google, yeni medyada hakim anlayıştır. “Google” bir fiil olarak kullanılmaya hatta yeni nesil sözlüklerde yer almaya bile başladı. (bkz: Google) Fakat Google’ın bir arama motorundan daha fazlası olduğu, yan ürünleri ile ilgili sektörlere yardımcı olduğu hala birçok insan tarafından bilinmiyor. İnternet reklamcılığı ve arama motoru reklamcılığında Google AdWords de bu ürünlerden biridir.
Google AdWords: Doğal ve Ücretli Aramalar
Bir kullanıcı, Google’da arama yaptığında Google ücretli metin reklamları doğal arama sonuçlarının etrafına yerleştirir. Doğal arama sonuçları, Google’ın aranan kelime ile en iyi sonuç olduğuna inandığı arama sonuçlarıdır. Google kullandığı özel algoritma sayesinde web sayfalarını derecelerine göre ölçümleyebilir ya da sıralayabilir. Birçok web site tasarımcısı ve pazarlamacı SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ya da SEM (Arama Motoru Reklamcılığı) ile ilgilenmektedir. SEO ya da SEM; doğal arama sonuçlarında yükselmek amacıyla çeşitli teknikler kullanmaktadır.
Bir SEM Türü Olan Google AdWords, Ücretli Metin Reklamları Nerede ve Nasıl Yayınlayacağına Nasıl Karar Verir?
Reklamverenler kendi reklamlarının hangi sırada yayınlanmasını istiyorsa ona göre fiyat yükseltme ya da arttırma metodunu kullanırlar. Google AdWords “AdRank Puanı”nı hesaplayarak bu pozisyonu belirlemektedir. Kalite puanı; anahtar kelimelere, açılış sayfasına, geçmiş performansa ve diğer etmenlere dayalı olarak Google tarafından metin reklamlarda ölçümlenen sayısal değerdir.Google AdWords, her anahtar kelime için kalite puanını göstermesine rağmen, reklamverenlerin bunu bir oyuna dönüştürmemeleri için kalite puanının nasıl arttırdığının tam tarifini vermez.
Bunun reklamverenler için anlamı nedir? Reklamverenler, kalite puanı yükseldikçe daha az ödeyerek daha yüksek pozisyona çıkabilirler. Kalite puanını arttırmanın en iyi yolu, ana sayfaya trafiği arttıracak anahtar kelimeleri eklemektir. Bu aynı zamanda SEM trafiğinin geri dönüş oranını da arttırır.
Google AdWords: Google’ın Reklam Platformu
Google’ın reklam platformu AdWords, TBM (Tıklama Başına Maliyet) Modeli’ni kullanır ki bu da reklamverenlerin sadece reklamlarına tıklama yapıldığında ödeme yapacakları anlamına gelir. Bu, “banner” gibi diğer internet reklamcılığından daha farklı bir yöntemdir. Bazen reklamverenler BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet) Modeli ile de ücretlendirilebilirler. Google’ın TBM Modeli, ilgili metin reklamlarını kullanıcıya iletmek için fiyat arttırma sistemi ile uyum içinde çalışır. Bir yandan da reklamverenin gelirini maksimuma çıkarmaktadır. Bu noktayı anlamak için aşağıdaki resimli örneğe bakabiliriz.
Her renk bir ürünü temsil etmektedir. Bu ürünlerin her biri birbirleri ile ilgili ürünlerdir. Kendi özel renklerini satmaya çalışan 5 farklı firma düşünelim.
Kullanıcılar Google’a “sarı” yazdıklarında, firma sahipleri reklamlarının görünmesini istiyor. Resmin sol yanında, sarı ile ilgili yapılan aramanın kalite puanı gösterilmektedir. Örneğin, kırmızı koyu maviye göre sarı ile daha alakalı olduğundan kalite puanı daha yüksektir. Her renge özel tekliflerin kalite puanı ile çarpılıp “AdRank”leri elde edilerek orta kısma yerleştirilmiştir. Sağ tarafta ise “AdRank”e göre bu reklamları nasıl konumlandırdığı gösteriliyor. Resme göre aşağıdaki çıkarımlar yapılabilir:
-
Sarı, en düşük teklife sahiptir. Fakat kalite puanı sebebiyle en üstte bulunur.
-
Kırmızı, kalite puanı daha düşük olduğu için az bir farkla yeşilin altındadır.
-
Kırmızı ve açık mavi aynı kalite puanına sahiptir. Kırmızı daha yüksek bir teklife sahiptir. Dolayısıyla açık maviden daha yüksek bir pozisyondadır.
-
Koyu mavinin çok yüksek teklife sahip olması, onun açık mavinin üstünde ve kırmızının altında yer almasına sebep olmaktadır.
Resmin tamamına baktığımızda, kalite puanı yüksek olanların daha üst pozisyonda bulunduğunu görmekteyiz. Bu, üst pozisyonda bulunan linklerin kalite puanının daha yüksek seviyelerde kalmasını sağlıyor. Buna ek olarak, reklamlar ne kadar ilgili olursa kullanıcıların onlara tıklaması artmakta ve dolayısıyla hedef kitleye ulaşma oranı da çoğalmaktadır.
Işıl Yılmaz AdresGezgini Ltd. Sosyal Medya Uzmanı