Geçtiğimiz günlerde Betashop sitesinde, Jason Goldberg'in yazdığı yazıya rastladık. Son dönemin popüler sitelerinden Fab.com'un kurucusu ve CEO'su olan Jason Goldberg, zamanla internet sektörü için önemli bir yatırımcı haline geldi. Deneyimleri doğrultusunda hazırladığı yazıda, gençlere verdiği fikirlerin gerçekten faydalı olduğunu görünce sizler için çevirmek istedik.
Gençlerin Bilmediği 5 Şey
İşimin en keyifli yanlarından biri akıllı ve hırslı gençlere akıl hocalığı ve koçluk yapmak.
Son zamanlarda bunu çok yaptığımı fark ettim.
Fab’de bulduğumuz ortak nokta, eminim diğer birçok start-up’da da bu böyledir: Gençler beyinlerini, tutkularını, hırslarını ve yeteneklerini kaldıraç gibi kullanarak hızlı bir şekilde bir üst konuma geçebilirler.
Birçok sorumluluk alıyorlar ve hepsinin altından kalkıyorlar. Fakat sonra, bu genç yıldızımız aynı hızla birden duvara vuruyor. Bazen duvar yanıyor, bazen de egon yerlerde sürünüyor. Ama çoğu zaman aslında gençlikten kaynaklanıyor. Değer ve olgunluk, deneyimle kazanılan bir şey ve kariyer basamaklarını hızla tırmanan bir genç için sabırsızlık hali doğal bir süreçtir .
Burada genç bireylerin genellikle bilmediği 5 şeyin hızlı bir listesini hazırladım. ‘Bundan 10 yıl önce biliyor olsaydım keşke!’ dediğim 5 şey aynı zamanda. Lütfen vaaz vermek olarak algılamayın, sadece yararlı olması için yazıyorum.
1. Birçok şeyi iyi yapmaktansa, sadece bir şeyi çok iyi yapmak daha önemlidir. Beni iyi tanıyan insanlar bilir ki, ben “Bir şey” olgusuna çok inanırım: Dünyada en iyi olduğunuz şeyi bulun ve sadece ona odaklanın. Diğerleri farklı olabilir. Yükselen bir yıldızı kavramak çok zordur. Herşeyi yapabileceğini dünyaya göstermek isteyen o kadar çok kişi var ki. Ama bu çok yanlış. Genç ve işinde başarılı yöneticilerin en büyük göstergesi de budur. İyi ve yetenekli oldukları şeyi yapmaktadırlar.
Flash Haber: Genelden uzaklaşıp özele yönel. Eğer en üst düzeye çıkıp, ona sahip olmak istiyorsan, bir konuda uzmanlaş. En iyisi ve o alanda bilinen ol ve ona gururla sahip çok.
Kariyerim boyunca gördüm ki, eşsiz yeteneklere sahip olanlar en üste çıkabiliyor. Yani genel olarak yetenekli olmak yetersiz. Tek bir konuda en iyi olmak gerekli. Ben kendi kariyerimde de bizzat yaşadım. İlk başlarda genel olarak iyi olmaya, birçok şeyi aynı anda yapmaya çalıştım. Ancak bir işe yaramadığını fark edip, hayal kırıklığına uğradım. Kendimi irdeleyip en hızlı şekilde uzmanlık alanımı bulmaya çalıştım.
2. ‘Bilmiyorum’ diyebilmelisin. Biliyorum, genç biri için ‘Bilmiyorum’ söylenmesi en zor kelimedir. Oysa bu kelime olgunluk işaretidir. Her sorunun yanıtını bilebilmen mümkün değil. Bu yüzden her gün yeni icatlar yapılıyor. Risk almamızın sebebi de budur. Bu yüzden hatalar yapar ve hatalardan ders çıkarırız. Akıllı bir birey, ‘Bilmiyorum’ demenin zayıflık olmadığını, aksine dürüstlük olduğunu bilir. Bilmediğinizi açıkça söyleyin ama araştırılmış, öğrenilmiş bir yanıtla geri dönün.
3. İnsanlar sadece yapmak zorunda olduklarından değil, isteyerek de, senin için harika şeyler yapacaklar. İşte zor yoldan öğrendiğim başka bir ders daha var. Ben insanların onlardan üst makamda olduğum için söylediklerimi yaptıklarını düşünürdüm. Doğru değil. Tamam, yapmak zorunda oldukları da oluyor, ama sadece bu değil. Senin için, isteyerek de harika şeyler yapabilirler. Bu yüzden iş arkadaşlarının seninle çalışmasından memnun olmasını sağlamalısın ki, senin işine saygı duysunlar. Akıllı olman, her zaman etkili olduğun anlamına gelmez. Eğer başkalarının senin için ya da seninle inanılmaz işler yapmasını istiyorsan, onlara ilham vermen ve kendini sevdirmen gerekir.
4. Bugün ne hata yapmışsan yap, yarın düzeltilecek. Bu dünyanın sonu değil. Başka bir çözüm her zaman var. Başka bir kampanya her zaman var. Başka bir indirimli ürün her zaman var. Ve umarım, başka bir müşteri her zaman var. Hata yap, sadece çok fazla olmamasına dikkat et.
Her yapılan hata, çıkardığın ders, senin kişiliğine geri dönüşü yükselme sürecinin sadece bir parçası. İnişler ve çıkışlar hep var olacak, önemli olan uzun vadede eğrinin nasıl şekillendiğidir.
5. Konu seninle ilgili değil.