Dün İzmir Hilton Oteli, Garanti Bankası’nın “Belirsizliği Öngörmek ve Etkilerini Yönetmek” konulu sohbet toplantısına ev sahipliği yaptı. AdresGezgini'nin de aralarında bulunduğu İzmir'de faaliyet gösteren önemli firmalar ve çalışanlarına yönelik konferansa İzmir Ticaret Odası Başkanı Sayın Ekrem Demirtaş, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Güngör Uras, Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cüneyt Sezgin ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere konuşmacı olarak katıldı.
Sohbet toplantısı Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere’nin konuşması ile başladı. Global krizin günümüzde yarattığı etkilerden bahseden Karadere, geleceği öngörmenin ve geleceğe hazırlıklı olmanın tüm dünyada öncelikli bir konu haline geldiğini ve bu belirsiz ortam içinde tüm sektörlerin risk yönetimi yaparak kurumsallaşma sürecine giden yolda önemli ilerlemeler kaydedebileceğini belirtti. 2009 yılında müşterilerine toplamda 69 milyar TL kredi kullandırarak Türkiye’nin en çok kredi veren bankası olduklarını belirten Karadere, 88.636 Garanti KOBİ müşterisine 4.1 milyar TL tutarında yeni kredi kullandırdıklarını ve 4.466 KOBİ müşterilerinin de 88 milyon TL kredisini yeniden yapılandırdıklarını belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Sohbet toplantısı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın kısa konuşması ile devam etti. Demirtaş, günümüzde dünyada ekonomik dengelerin değiştiğini İtalya’da maaşların durdurulması ve Yunanistan’ın ekonomik durumu gibi örneklerle açıkladı. Para piyasalarında da güvenin eridiğini belirten Demirtaş’ın böyle bir ekonomik düzlemde Türkiye’nin önde gelen bankalarından Garanti Bankası’nın belirsizlik ve risk yönetimine verdiği değerin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Akabinde Prof. Dr. Güngör Uras ve Dr. Cüneyt Sezgin’in “Belirsizliği Öngörmek ve Etkilerini Yönetmek” konulu sohbeti izleyicilerin de katılımı ile devam etti.
Belirsizlik ve Risk Nedir?
Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Risk Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin’e göre belirsizlik; bilinmeyen ya da eksik bilinen, tamamen kontrolümüzde olmayan, bakış açısı veya durumu açık görememek ile bağlantılı olabilen ve birden fazla sonucu olan durumlardır. Belirsizlik doğal bir durumdur. Fakat yönetilemeyen belirsizlik tehlike oluşturur. Risk ise; hedeflere ulaşmayı etkileyebilecek durumlardır. Riskler iyi bir şekilde yönetildiğinde azaltılabilir, yok edilebilir veya fırsata dönüştürülebilir.
Şirketler için dikkat edilmesi gereken başlıca risklerin; piyasa riski, likidite riski, kredi riski, operasyonel risk, itibar riski ve yasal risk olarak başlıklandırabileceklerini belirten Sezgin’e göre risk yönetimi; belirsizliklerin tanımlanması, ölçülmesi ve yönetilmesi sürecidir. Şirketlerin finansman sağlamak için yerine getirmesi gereken bir formalite olmadığı risk yönetimi, uzun vadeli sürdürülebilir büyüme hedefinin teminatıdır.Günümüzde şirketlerin yeni iş alanlarına girerken sektör rekabetini ve sezgisel yaklaşım ile kar odaklı beklentilerini referans aldıklarını belirten Sezgin’e göre öncelikli olarak yeni girilen iş alanının risk tanımı yapılmalı ve raporlanmalıdır. Uzun vadeli stratejik hedefler belirlenerek risk ve getiri analizi yapılmalıdır. Risk yönetiminin temel taşlarından biri etkin bir organizasyon yapısıdır. Şirket yapısına ve ihtiyaçlarına uygun olarak bir risk yönetim sistemi oluşturulmalıdır. Bu süreç içinde tüm şirket çalışanlarının belirsizlikler ve riskler hakkında bilgilendirilmesi ve gözetim yapısının oluşturulması risk yönetimi konusunda en önemli adımlardan biridir.
Firmanın karşı karşıya kaldığı riskleri periyodik olarak değerlendirmesinin önemi üzerinde duran Sezgin, konuşmasını risk yönetimi anlayışının temel olarak, şirket değerlerinin korunmasını ve geliştirilmesini hedeflediğini belirtti. Sezgin sözlerini önümüzdeki dönemde risk yönetimi ilkelerini benimseyen ve uygulayan şirketlerin değişen ve artan rekabet ortamında avantaj sağlayacaklarını belirterek tamamladı.
AdresGezgini olarak Garanti Bankası’na, global ekonomik krizin bir dönüm noktası sayıldığı günümüzde belirsizlik ve risk yönetimi ile ilgili hazırladığı bu konferans için teşekkür ederiz.
Bildiğiniz üzere Google, Temmuz ayında 'Akıllı Alışveriş'i bırakıp Şubat ayında görülebilir resim reklamlar sunmuştu. Daha sonra Haziran ayında hikayelerde alışverişi başlattıktan sonra artık resmi olarak bunu genel olarak alışverişin onaylandığı tüm işletmelere yaymaya başladı.
Bahsettiğim gelişmeler biraz kafanızı karıştırmış olabilir. O zaman hadi bir an önce Instagram Hikayeler'de alışveriş yapabilecekleri ve bu işlevselliğin neden ileriye giden markalar için önemli olacağı hakkında konuşmaya başlayalım!
Instagram'da Alışveriş: Nasıl Çalışır & Kurulur?
Günümüzde Instagram alışverişi etkili, çok da göze çarpmayan fakat sık rastlanan bir kanal halini almış durumda. 90 milyondan fazla kullanıcının her ay alışveriş gönderilerindeki etiketleri ortaya çıkarmak için etkileşimde bulunduğu bir kanal.
Instagram'da alışveriş Mart 2017'de başlamıştı. Bu deneyimini de daha az işlemsel ve daha sürükleyici olacak şekilde geliştirmişti. "Ürünleri görüntülemek için dokunun" düğmesinin ürün adlarını ve fiyatlarını göstermesi dışında, alışveriş gönderileri organik gönderilere benziyordu.
Ve bu ürün adlarına ve fiyatlarına tıkladığınızda, bir açıklama ve bir CTA(call to action) içeren ürün detayları sayfasına gidiyordunuz.
Instagram resmi olarak hikayelerdeki alışverişi, genel olarak alışverişin onaylandığı tüm işletmelere sunmuş durumda. Ve tahmin edeceğiniz üzere hikayeler için alışverişe başlamadan önce onay almanız için yapmanız gereken bir işlem var.
İşte yapmanız gerekenler:
1) Instagram uygulamasının en son sürümüne sahip olduğunuzdan ve hesabınızı bir işletme profiline dönüştürdüğünüzden emin olun.
2) Facebook sayfasında veya Instagram hesabıyla ilişkilendirilmiş İşletme Yöneticisi hesabında "yönetici" olduğunuzdan emin olun.
3) Ürün kataloğunuzu Facebook'ta ayarlayın.
4) Hizmetleri değil fiziksel ürünleri sattığınızdan emin olun.
Bu adımları tamamladıktan sonra Instagram, onay için hesabınızı otomatik olarak inceleyecek. Onay süreci birkaç gün sürebilir ancak sabırlı olun; resmi olarak onaylandığınızda bir bildirim alacaksınız.
Yalnız onaylandıktan sonra ve ürünleri gönderilerinizde etiketlemeye başlamadan önce Instagram'da etiketlemeyi etkinleştirmeniz gerekiyor.
Bunu yapmak için profilinizin en üstündeki "Başlayın" uyarısını tıklayın (alışveriş için onaylandığınızda bu uyarıyı görüyor olacaksınız). Bir uyarı görmüyorsanız, ancak zaten onaylandıysanız,
Seçenek> Ürünler> Devam seçeneğine gidin. Profilinize bağlamak istediğiniz ürün kataloğunu seçin, Bitti'yi tıklayın. Artık ürünlerinizi Instagram yayınlarınızda etiketlemeye hazırsınız!
Instagram Etiketlerinde Alışveriş Sticker Kullanma
Yukarıdaki adımları tamamladıysanız, tebrikler! Başlamaya hazırsın.
Instagram hikayelerde ürün etiketleme birçok sticker özelliği ile geliyor. Yani, arka plana o tatlı Led Zeppelin şarkısı için bir sticker ekledikten sonra; bir konum etiketi; ve çok takipçili bir influcer modelinden bahsederek ürün etiketinizi ekleyin ve voila!
Buradaki sınırlamalardan biri, her gönderi için yalnızca bir ürünü etiketleyebilmeniz. Ancak bu bir sınırlama olmasa bile - başka bir ürünü etiketlemek istiyorsanız, hikayenize eklemeniz yeterli! Kullanıcınız etiketinize tıkladığında ve ardından "Ayrıntıları Gör" açılır penceresini tıkladığında, daha önce bahsetmiş olduğumuz aynı ürün ayrıntıları sayfasına gönderilir. Oradan, açılış sayfanıza tıklayabilir, ek ürün resimlerini görebilir veya benzer öğelere bakabilirler.
Keşfette Alışveriş
Yine de Instagram alışverişe yenilik getirmenin tek yolu bu değil. Anasayfanızdaki keşfet sekmesine gidin (yapacak daha iyi bir şey olmadığında tıkladığınız o küçük büyüteç), yakın zamanda hazırladığınız alışverişe özgü bir keşif kanalının test edildiğini göreceksiniz. Buradaki olay, eğer alışverişle ilgilenen bir kullanıcıysanız, Instagram'ın, sizi, alışveriş yapmaktan hoşlanabileceğinizi düşündüğü markalara maruz bırakmaya başlayacağıdır. Eğer bir markaysanız, alışveriş içeriklerinizi ortaya koymaya devam etmeniz ve kendinizi haber kaynağında veya hikayelerde standart bir gönderiyle ulaşamayacağınız tüketiciler tarafından görülebilecek bir konuma getirmeniz gerektiğidir.
Avantaj Elde Edin!
Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Temelde tüketicilerin fiziksel olarak elinde tutabilecekleri minimum bir ürününüz varsa, harekete geçmenin tam zamanı! Alışveriş işlevselliği hızla kanallar arasında artmaya devam ediyor ve bu son gelişme, içerik tüketiminin geleceği ile çok yüksek satış potansiyeli sunuyor.
Bu fırsattan bir an önce yararlanın!