Dün akşam saatlerinde Facebook marka sayfaları için Timeline’ı devreye sokacağını açıklamıştı. Aslında tüm sayfaların 30 Mart itibariyle yeni görünüme geçeceği duyuruldu fakat isteyen sayfalar 30 Mart’ı beklemeden de geçiş yapabiliyorlar. Tabii bu duruma uygun stratejilerin 30 Mart’a kadar sosyal medya uzmanları tarafından geliştirilmesi gerekiyor.
İlk bakışta Timeline’ın sadece kapak fotoğrafından (cover photo) ibaret olduğunu düşünsek de aslında yeni marka sayfaları birçok farklılığı da beraberinde getiriyor. Neyse ki şansımız var da Önizleme butonuyla Timeline’a geçiş yapmadan önce neler olup bittiğini inceleyebiliyoruz.
Biz henüz AdresGezgini olarak Timeline’a geçiş yapmadık. Neden bekliyoruz derseniz, aşağıdaki adımları tamamlamadığımızı itiraf etmeliyim.
İşte 7 adımda Facebook Timeline check-list’imiz:
1. Bir kapak fotoğrafına ihtiyacımız var.
Marka sayfaları için Timeline’ın bilinen en önemli özelliği kesinlikle kapak fotoğrafları. 810 piksellik görseller sayfanızın en üstünde yer alacak ve işletmenizin kimliğini yansıtacak. Ürünleriniz, markanızın logosu, hizmetleriniz vs. burada yer alabilir.
Bu değişikliğin en önemli özelliği, markanızın kapak fotoğrafını istediğiniz zaman değiştirebilmeniz. Yapacağınız kampanyaları, özel günler için hazırladığınız duyuruları kapak fotoğraflarınızla izleyicilerinize duyurabilirsiniz.
Eğlenceli bir deneyim olacağa benziyor.
2. Kare profil fotoğrafına ihtiyacımız var.
Profil fotoğrafları artık uzun ve ince olmaktan çıkıp kare, minik fotoğraflara dönüşüyor. Yüksek çözünürlükte ve kolayca hatırlanabilir olması da önemli bir ayrıntı olacak.
3. Yönetim Panelini tanımalıyız.
Timeline’a geçiş ile birlikte sayfanızın en üst kısmında bir “Yönetim Paneli” olduğunu göreceksiniz. Bu kısımda oldukça şık bir şekilde tasarlanmış kutular bulunuyor. Bildirimler, sayfanızı yeni beğenen kişiler, istatistikler ve en mühimi de 4. adımda anlatacağım mesaj kutusu. Birçoğuna çok aşina olmadığımız için kullanımı ilk başta zor gelecek elbette, ama zaman içinde alışacağız. :)
4. Marka sayfasından mesaj gönderimi yapabilecek ve mesaj alabileceğiz.
Facebook marka sayfalarının en büyük eksiği hayranlarımızla iletişime geçebileceğimiz, özel yazışabileceğimiz bir platformun olmamasıydı. Yukarıda da sözünü ettiğim yönetim paneli sayesinde, artık istediğimiz kullanıcıya mesaj gönderebileceğiz.
Benim en hoşuma giden noktalardan biri bu, çünkü artık markaların gerçek kullanıcılar olduğunu, kimlikleri/karakterleri olduğunu daha iyi idrak edebiliyoruz.
Markalar hayranlarından mesaj almak istemiyorlarsa sayfa düzenle butonuna basarak izinleri düzenle bölümünden bu özelliği iptal edebiliyorlar. Benim tavsiyem iptal etmeden önce biraz kullanmanız, çünkü nihayetinde bu da etkileşimin bir başka boyutu :)
5. Sekmeler görünümünü irdelemeliyiz.
Facebook’un sunduğu Duvar, Bilgiler gibi temel sekmelerin dışında markanıza ait özelleştirilmiş sekmeler varsa formatlarını değiştirmek için 30 Mart son gün. Artık sekme ikonları çok daha büyük o yüzden de ancak 4 tanesi en üstte görüntülenebiliyor.
Geri kalan sekmeler açılır – kapanır bir menüde gizlenmiş olacak. Hangi sekmelerinizin ilk 4’ün içine girmesini istediğinize siz karar veriyorsunuz.
6. Açılış sayfaları yok oluyor.
Eğer şu anki Facebook sayfanızda bir “Hoşgeldiniz” sekmesi kullanıyorsanız Timeline ile bu sekmenin tarihe karışacağını bilmelisiniz. Kapak fotoğrafının açılış sayfalarının yerine geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
7. İşletme tarihçesimizi hazırlayalım.
Kişisel Facebook Timeline profillerimizde olduğu gibi markamızın tüm geçmişini Timeline’da yansıtabiliyoruz.
Kaç yılında nerede kurulduğu, o yıllardan bu zamana hangi tarihlerde neler değişti takvim üzerinde işaretleyebiliyoruz. Bu da marka temsilcilerimize markamızla ilgili detaylı bilgi verme şansı sunuyor.
Şimdilik hedeflerimiz bu şekjilde. Siz de kendi hedeflerinizi aşağıya yorum olarak bırakırsanız çok seviniriz.