Aylardır beklenen Yeni Medya Düzeni Konferansı, Doğuş Yayın Grubu tarafından geçtiğimiz Pazartesi günü İstanbul Kongre Merkezi'nde muhteşem bir organizasyonla gerçekleştirildi. AdresGezgini'ni temsilen katıldığım bu organizasyon, Sosyal Medya konusunun sıklıkla tartışıldığı günümüzde karanlıkta kalmış birçok noktaya da ışık tutmuş oldu.
Konferansın konukları arasında The Long Tail adlı kitabı da bulunan Wired Genel Yayın Yönetmeni Chris Anderson, The New York Times Company Yönetim Kurulu Başkanı ve yayıncısı Arthur Sulzberger, The Young Turks Editörü Cenk Uygur, Last.fm sayesinde tanıdığımız CBS Interaktive Music Group Başkanı David Goodman, Facebook Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Christian Hernandez Gallardo, Interactive Advertising Bureau Türkiye'nin başkanı Levent Erden ve 21. Yüzyılın pazarlama dehası Seth Godin bulunmaktaydı.
Sabah saatlerinde kayıt ve kahvaltı ile başlayan organizasyonun ilk konuşmacısı Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü Cem Aydın'dı. Doğuş Yayın Grubu'nun Türkiye basın sektöründeki yerinden ve geliştirdikleri iş modellerinden bahsederek "Bu daha başlangıç" sloganı ile düzenledikleri Yeni Medya Düzeni Konferansının açılış konuşmasını yapan Aydın'ın ardından Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk kürsüde yerini aldı. Yeni medyanın geçtiğimiz 15 yıl içerisinde internet teknolojileri, iletişim ve medya alanlarında yaşanan evrimsel süreç içinde hayatımıza girdiğinden bahseden Şahenk, yeni medyanın küresel çapta milyarlarca insana hitap eden ve sürekli gelişen karmaşık bir sistem olduğuna dikkat çekti.
Yeni medyayı anlamak için üç temel unsuru; gelişme ve yayılma hızı artan bilgi ve iletişim teknolojilerini, hizmet alanları yani tüketicileri ve hizmet sunanları yani üreticileri incelememiz gerektiğini düşünen Şahenk, giderek daha donanımlı ve güçlü hale gelen tüketicinin teknolojik gelişmedeki sürekliliği sağlamada önemli bir faktör olduğunu belirtti. Konuşmasına yeni medya düzeninin evrensel bağlamda ülkeleri de birbirine yakınlaştırdığını söyleyerek son veren Şahenk'in ardından Wired Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Chris Anderson "The Future of Media in The Tablet Age (Tablet Çağında Medyanın Geleceği)" konulu konuşması için sahneye davet edildi.
Chris Anderson yaklaşık 45 dakika süren konuşması boyunca Tablet Bilgisayarları iPad üzerinden örneklendirerek anlattı ve Wired Dergisi'nin yeni medya düzeni içerisinde elde ettiği başarıdan söz etti. iPad ile başlayan yepyeni bir dönemin varlığına dikkat çeken Anderson, geleneksel medyada dergi kavramının kağıt ya da reklamlardan çok ötede kapak fotoğrafları ile önemli olduğunu belirtti. Geleneksel medyada dergi okuyucularının kapak fotoğrafları sayesinde ilgilerini çektiğini düşünen Anderson, web ortamında okurun ilgisinin dağıldığını, bilginin web ortamında kaybolduğunu, büyük potansiyel taşıyan öykülerin kolayca yok olduğunu belirtti. iPad öncülüğünde tablet bilgisayarlar ise okuyucunun ilgisini, tıpkı geleneksel dergicilikte olduğu gibi kolayca aynı noktaya toplayabilmiştir.
Okuma dakikaları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda basılı medyanın %60, iPhone ve benzeri akıllı telefonların %40 fakat iPad'in %100 başarı sağladığını belirten Anderson, iPad'in bilişimcilere ve geleneksel medya çalışanlarına yeni bir şeyler öğrettiğini belirtti. Chris Anderson yeni teknolojilerin hayatımıza hızla girdiği süreçte değişime uyum sağlamanın önemine dikkat çekti.
Akabinde kürsüde yerini alan Arthur Sulzberger, Mark Twain'in basının ölümü üzerine söylediği sözlerinin yeniden ifade edilmesi gerektiğini söyledi. Gazeteciliğin dijital süreçte tehdit altında olduğunu düşünen Sulzberger, yıllardır mürekkeple basılan gazetelerin artık okuyucunun ihtiyaçlarına karşılık gelmediğini, değişimin güçlü olduğunu ve bu değişime entegre olmak için sosyal ağlar ile okuyucu arasında bir köprü kurarak yeniliklerin peşinden gitmenin gerekliliğini savundu. İnternetin kendisinin de değişimden geçtiğini belirten Sulzberger, gelecek 5 yıl içerisinde mobil cihazlardan internete bağlanma oranının artacağına dikkat çekerek gazetelerin bu değişime uygun hareket etmeleri gerektiğini belirtti. İnternet teknolojilerinde tek bir doğru cevabı bulmanın imkansız olduğu konusunda Anderson ile aynı fikirde olduğunu belirten Sulzberger, basının internet ile birlikte demokratik bir sürece girdiğini düşünüyor. Basın organlarının geleneksel düzlemdeki orijinal modelini koruyarak teknolojik süreçte yozlaşma ile mücadelede önemli bir görev üstlenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek konuşmasına son veren Suzlberger'in ardından verilen öğle yemeği arasından hemen sonra Yeni Medya Düzeni Konferansı "Sosyal ve Dijital Medyada Yeni İş Modelleri" başlıklı panel ile devam etti.
Doğuş Yayın Grubu Yeni Medya Koordinatörü Yunus Halit Türe moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları ise ilk oturumda iPad ve Wired dergisi konuşması ile dikkat çeken Chris Anderson, Facebook Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Christian Hernandez ve IAB Türkiye Başkanı Levent Erden'di. Türe'nin konuklarına ilk sorusu internetin gelişimi evresinde geleneksel televizyonda nasıl bir değişim yaşanacağı üzerineydi. Televizyonun semantik çözümlemesinin yapılması gerektiğini düşünen katılımcılar, şu anki hali ile bildiğimiz televizyonun uzun vadede hatırlanmayacağını onun yerine internet etkileşimli televizyon kanallarının olacağını belirttiler.
Sosyal Medya'nın hem geleneksel hem de dijital medyaya etkisi nedir?
Yunu Halit Türe'nin panel konuklarına sorduğu bu soruya Christian Hernandez Amerika'da bulunan televizyon kanallarının 300'den fazla olduğuna dikkat çekerek televizyonun sosyal medya araçlarına uyarlanması gerektiğini belirterek yanıt verdi. Levent Erden ise, 6 yıl öncesine kadar iki haneli enflasyondan bahsedildiğine fakat günümüzde tek haneli enflasyon oranlarının majör olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de hiçbir şeyin çizgisel olmadığına vurgu yapan Erden, Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya araçlarının aidiyet duygusu olduğunu vurguladı. Sosyal medya ile insanların tek bir kimliğe indirgendiğini düşünen Levent Erden'e göre Türkiye'de ekran arkadaşlığı denen bir kavram oluştu. Sosyal medya ve arama motorları bağlamında haberciliğin hobiye dönüşeceğini belirten katılımcılar haberi üreten kişinin sadece muhabirler olmadığını 21. yüzyılda haberin üzerindeki tekelin olumlu anlamda kırıldığını da belirttiler.
Sosyal medya çağında site tavsiyeleri yeni pazarlama mı?
Panel katılımcılarına göre 2000 yıl önce pazarlama neyse aslında hala o. Sosyal tavsiyeler markaları hayatımıza sokuyor ve bu bağlamda banner reklamların ya da CPM reklamların tam anlamıyla işe yaramadığı düşünülüyor. Pazarlamada özellikle de yeni medya düzeninde önemli olan insanları içeriğe dahil etmek. Hayatımızın her alanında var olan pazarlama, yeni medya düzeninde aidiyet kavramı ile ön plana çıkıyor. Marka elçileri, sosyal medya uzmanları, marka kampları ve kullanıcıyı içeriğe dahil eden çalışmalar markaların en önemli pazarlama araçları arasında yer almalıdır. Teknolojinin hızla evrildiği günümüzde alışkanlıkları da değiştirerek az zamanda eğlenceyi ve kazancı maksimize etmenin gerekliliğini savunan katılımcıların ardından Amerika'da bir fenomen haline gelen The Young Turks programının editörü Türk asıllı Amerikalı Cenk Uygur video konferans ile Yeni Medya Düzeni konferansına katıldı.
İnternetin hem avantajları hem de dezavatajları olduğuna dikkat çeken Uygur, kısa zamanda The Young Turks ile elde ettiği başarının doğru bilgi, samimiyet ve inanç ile ilgili olduğunu düşünüyor. İnsanların artık televizyona inançlarının kalmadığını düşünen Cenk Uygur, televizyonda her şeyin sahte olduğunu fakat internet ile seçme hakkı elde eden kullanıcıların demokratik ve özgür bir platform yaratabildiklerini düşünüyor. Konukların sordukları sorulara içten ve açık yüreklilikle yanıtlar veren Cenk Uygur, “Televizyonda ya da radyoda bir talk show hazırlıyorsanız, başlangıçta belirli bir izleyicinizin olması garantidir ancak bunu internette yaparsanız başlangıçta kimsenin sizden haberi yoktur” diyerek internetin dezavantajlarından bahsetti. Kısa zamanda aylık 18 milyondan fazla izlenmeyle YouTube iş ortakları arasında ilk 100’e giren, internet üzerinden canlı yayınlanan ilk günlük talk show "The Young Turks"ün başarısının temelinde izleyici ile arasında kurduğu güven olduğunu söyleyen Uygur’a göre gelecek internet televizyonculuğunun olacak. Google TV ve Apple TV’yi hatırlatarak, insanların gelecekte izleyecekleri program ya da dizinin adını yazarak istediği şeyi istediği zamanda izleyebileceklerini belirterek sözlerine son veren Uygur için bu durum televizyon kanalları için zor bir durum olacak ve bu yüzden televizyonun kendisini buna adapte etmesi gerekli. Cenk Uygur'un konuşmasının ardından sıra Yeni Medya Düzeni Konferansı konuklarının heyecanla beklediği video konferans konuğu, 21. yüzyılın pazarlama gurusu ve yazar Seth Godin'deydi.
"Yeni Medyada Reklam ve Pazarlamanın Geleceği" konulu konuşmasına zamanı dikkate almadan başarıya ulaşmanın imkansız olduğunu belirterek başlayan Godin sözlerine şöyle devam etti: "Bundan 4000 yıl önce göçmendik. Mağazalar yoktu. Zamanla imparatorluklar bunun yerini aldı ve devamında sanayi devrimi ile birlikte buharlı makinelerin hayatımıza girmesi sonucunda organize olmayı öğrendik. Makineler kıyafetleri, televizyonu, hükümetleri yaptı. Şimdi ise başka bir devrimin tam ortasındayız. Dünya giderek küçülüyor ve bu küçük dünyada seçilmek için farklı olmak gerekir."
Değişime direnmenin hata olacağını belirten Godin, bir markanın pazar içinde nasıl bir yerde olduğunu anlaması için kendine üç soru sorması gerektiğini sözlerine ekledi.
1) Markanızı kim özleyecek?
2) Sizin markanız hakkında kaç kişi haber duymak istiyor?
3) İnsanlar sizin hakkınızda konuşuyor mu?
Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar çerçevesinde markanızın yer aldığı konumu belirleyebilirsiniz. Pazarlamada her zaman ucuzu satmanın iyi olmayacağını belirten Godin konuşmasına katılımcıların sorularına yanıt vererek son verdi.
AdresGezgini olarak Doğuş Yayın Grubu'na sosyal medya ve yeni medya gibi kavramların sıklıkla tartışıldığı gündeme renk veren bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz.
Işıl Yılmaz
AdresGezgini Ltd. Sosyal Medya Uzmanı