Geçtiğimiz hafta Point Hotel Barbaros'ta düzenlenen ve internet, teknoloji ve dijital reklam sektörünü biraraya getiren Webrazzi Summit, "Dijital Ekonomi ve Sosyal Medya" başlığı çerçevesinde gerçekleştirildi. 3 Kasım 2010 tarihinde üç ayrı salonda paralel olarak gerçekleştirilen konferans etkinliği, web üzerinden de canlı bağlantı ile yayınlandı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Nokta A.Ş Genel Müdürü Tümay Asena ve Webrazzi'nin kurucusu Arda Kutsal gerçekleştirdi. "Türkiye İnternet Pazarı'nın Bugünü ve Geleceği" başlıklı açılış konuşmasının ardından comScore Avrupa Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Mike Read, "Dijital Dünya'yı Ölçmek (Measuring the Digital World)" adlı sunumunda Türkiye'nin internet kullanımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Read, Türkiye nüfusunun %95'inin sosyal medyayı takip ettiğini belirtti. comScore istatistiklerine göre Türkiye'de en çok ziyaret edilen siteler arasında Dailymotion ve fırsat siteleri yer alırken çevrimiçi bankacılık ile ilgili sitelerin ziyaret sayısında düşüş gözlenmekte. %90'ın üzerinde kullanım ile Google arama motorları arasında en çok tercih edilen arama motoru oldu.
Alışveriş ve Sosyal Medya
comScore verileri doğrultusunda Türkiye'de internet kullanımında en çok rağbet gören sitelerin alışveriş, perakende ve fırsat siteleri olduğu söylenebilir. Mike Read'e göre en çok trafik alan siteler arasında özellikle kıyafet satışı yapan siteler bulunmaktadır. %95 oranında sosyal medya kullanıcısının olduğu bir ülkede alışveriş sitelerinin sosyal medya ile entegre olması gerekmektedir.
Türk Pazarında Video Siteleri
Türkiye'de bir internet kullanıcısı günde ortalama 6 dakika video izliyor. Bu durum Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında, Türkiye'de video izleme oranı ortalamada yer almakta. Türkiye'de televizyon izlemenin yerleşik bir kültür olduğunu düşünen Mike Read, gelecekte bu kültürün şekil değiştireceğini de sözlerine ekledi. Read, İnternet reklamcılığı açısından düşünüldüğünde video reklamlara yatırım yapılmasının önemine de vurgu yaptı.
Dijital Ekonomi Sanal Para ile Şekilleniyor
Ekim Nazım kaya'nın moderatörlüğünü yaptığı, Alemşah Öztürk, Alper Akcan ve Onur Günday'ın konuşmacı olarak katıldığı "Dijital Ekonomi Sanal Para İle Nasıl Şekilleniyor?" adlı oturumda günümüzün internet ekonomisi ve sanal ödeme şekilleri konuşuldu. Sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte kullanıcı sayısına bağlı olarak sanal para kullanımında da artış olduğunu belirten konuşmacılar, mobil ödeme çerçevesinde sanal malların (virtual goods) 6 milyar dolar, dijital malların (digital goods) 30 milyar dolar ve e-ticaretin (e-commerce) 550 milyar dolar bütçeye sahip olduğunu belirttiler.
41? 29! ajansının kurucusu Alemşah Öztürk'e göre Türkiye'de e-ticaret ve sosyal alışveriş hızla büyümekte. Böylesi bir ortamda sanal ve geleneksel pazarın bir arada olması gerektiğini savunan Öztürk, sosyal medya ve sosyal alışveriş site kullanımının artmasının Türk internet kullanıcılarının internete alışması olarak değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Başarılı Sosyal Medya Planlamasına Giden Yol
Türkiye'nin başarılı sosyal medya ajanslarından Promoqube'un kurucusu Özgür Alaz, "Başarılı Sosyal Medya Planlamasına Giden Yol" başlıklı sunumuna sosyal medya tanımının günümüzde istenen anlamı tam olarak karşılamadığını dolayısıyla sosyal internet tanımını kullanmamızın daha doğru bir ifade olacağını belirterek başladı.
Küçük, orta ve büyük ölçekli firmaların sosyal interneti kullanmalarının bilinirliklerini arttırarak konvansiyonel medyadan farklı olarak, hedef kitlelerini hızla genişletebileceğini düşünen Alaz; kurumların sosyal medya planına sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Alaz'a göre başarılı bir sosyal medya planı 5 ana başlıktan oluşur.
1) Organizasyon: Şirket organizasyonları; sosyal internet dönemine sosyal medya takımlarını belirleyerek, kurum içi sosyal medya politikalarını dokümanlaştırarak, sosyal medyayı kurum içi değişim aracı olarak kullanarak ve sosyal medyanın şirket içi kullanımı için workshoplar ve eğitimler düzenleyerek kullanmalıdır.
2) Dinlemek: Türkiye nüfusunun %95'inin Facebook hesabı kullanması ve Twitter gibi sosyal mecraların kullanıcıların %20'sinin satın alma kararını etkilediği düşünülürse sosyal medyada yer almak firmalar için oldukça önemli bir hale geliyor. Bu noktada şirketler, sosyal medyada markaları ile ilgili konuşmaları dinlemeli, bilgi akışını kontrolu kurmalılar. Firmalar markaları için sosyal medya takibi yapmalılar fakat sosyal medya takibinin amacını belirlemeliler. Özgür Alaz'a göre markalar sosyal medyada çoğu zaman yalnızlar. Fakat yine de kimi zaman bu mecralarda marka hakkında nitelikli ve dostça konuşan kullanıcılar yer almakta. Kurumlar markaları hakkında olumlu konuşan kullanıcıları bulmalıdırlar ve bu kişileri marka dostları olarak belirlemelidirler.
3) Amaçlar ve Ölçümleme: Özgür Alaz'a göre sosyal medyada yer almak isteyen her firma başlangıç aşamasında sosyal interneti kullanarak nasıl bir kazanç sağlayacağını ve sosyal medyada yer almanın iş sonuçlarına nasıl bir katkısını olacağını belirlemelidir. Bunun için de doğru KPI'ların (Key Performance Indicators) belirlenmesi gerekmektedir. Sosyal medyada takipçi sayısı tek başına yeterli değildir, doğru ve nitelikli hedef kitleye ulaşmak gereklidir. Aynı zamanda kişilerin etki güçleri belirlenmeli ve sosyal ağlarda yer alan kişileri tanıyarak değerli görüşler elde edilebilmelidir.
4) Strateji: Sosyal medya planlamasının en önemli adımlarından biri de sosyal medya stratejisine sahip olmaktır. Varolan her sosyal mecrada yer almak marka için olumsuz olacaktır. Markanız için en uygun sosyal mecrayı belirleyerek stratejinizi belirleyebilirsiniz. Markanızın sosyal medyada kullanacağı iletişim dili belirlenmeli ve içerik stratejisi oluşturulmalıdır. Facebook, Twitter gibi sosyal ağların sık kullanım saatleri belirlenmeli ve haftalık veya aylık içerik oluşturulmalıdır.
5) Taktik ve Araçlar: Özgür Alaz konuşmasında, kurumların sosyal ağ hesaplarının web sitelerine entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Kişiselleştirilebilinen Facebook reklamlarının reklam aracı olmasının dışında iyi bir iletişim yolu olduğunu düşünen Alaz, Facebook reklamlarını satış amaçlı yerine iletişim amaçlı olarak kullanılabileceğini belirtti. Özgür Alaz, yeni pazarlamanın temelinin müşteri ilişkileri üzerine kurulu olduğunu vurguladı.
Konnuşmasının sonunda katılımcılarının sorularını açık yüreklilikle yanıtlayan Alaz'ın ardından Coca Cola Türkiye'nin Dijital Pazarlama Müdürü Yüce Zerey, "Sosyal Medya'da Tüketici Davranışı" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Sosyal Medya'da Tüketici Davranışı
Konuşmasına Philip Kotler'in pazarlama tanımı ile başlayan Yüce Zerey, pazarlamanın kısa tarihi hakkında bilgiler verdi. Pazarlamanın 1950'li yıllara kadar sadece fiziksel ihtiyaçlara cevap olduğundan, 1950'li yıllardan sonra ise fantezi ve imaja 2000'lerde ise postimaj ve zihinsel sürece hitap ettiğini düşünen Zerey, günümüzde gerek iş ve sosyal yaşantımızda gerekse ev yaşantımızda öğrenmenin önemini vurguladı. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi ve sosyal medya davranışlarını birleştiren Zerey, oldukça eğlenceli ve katılım odaklı sunumunda "Yeme İçme İhtiyacı ve Sosyal Medya Davranışı", "Başkaları ile İlişki Kurmak ve Sosyal Medya Davranışı", "Cinsellik ve Sosyal Medya Davranışı", "Bir Yere Ait Olmak ve Sosyal Medya Davranışı" ve "Başarılı Olmak ve Sosyal Medya Davranışı" başlıklarında Türklerin sosyal medyadaki etkinliğini inceledi.
Sosyal Medya: Nasıl Oluyor da Oluyor?
Fikir Atölyesi kurucusu Tunç Kılınç'ın moderatörlüğünü yaptığı Nasıl Oluyor da Oluyor? oturumu Erdil Yaşaroğlu ve Arda Kutsal'ın katılımı ile gerçekleşti. Bu eğlenceli sohbetin ana konusu Erdil Yaşaroğlu ve Arda Kutsal'ın sosyal medyayı kullanım şekilleri ve yaşamları üzerine etkisiydi. Son derece keyifli geçen sohbetin ardından Erdil Yaşaroğlu'nun Webrazzi Summit katılımcılarına özel olarak hazırladığı karikatürler hediye edildi. Etkinlik sunumları ve video görüntüleri çok yakında Webrazzi sayfasında paylaşılacak. Oldukça keyifli bu organizasyon için AdresGezgini olarak Webrazzi çalışanlarına ve Arda Kutsal'a çok teşekkür ederiz.