AdresGezgini AR-GE ekibi, kurucu ortaklarımızdan AR-GE Teknik Ekip & Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bora Mocan’ın önderliğinde gerçekleşen eğlenceli bir eğitimle uzay yolculuğuna çıktı. :)
Eğitim senaryosuna göre, Türk Uzay Ajansı, Uzay Geri Dönüş Modülü için bir ihale açıyor. AdresGezgini AR-GE Merkezi’nden 3 ekip, verilen bilgiye uygun şekilde hazırlayacakları projeleriyle ihaleye katılıyor. 2 farklı jüriden oluşan değerlendirme kurulunu 2 saat içerisinde tamamladıkları projeyle etkileyen ekip kazanıyor.
Türk Uzay Ajansı’nın uzaya gönderdiği temsili astronotumuz olan yumurtayı kırmadan, en uygun maliyetle dünyaya geri getirmeyi amaçlayan Uzay Geri Dönüş Modülü için, ekiplere sunulan malzemeler şu şekilde:
- Selobant,
- İp,
- Kağıt bardak,
- A4 kağıt,
- Kurşun Kalem,
- Para lastiği
- Poşet dosya,
- Pipet,
- Peçete ,
- Ataç.
14 dakikalık ön tasarım ve malzeme listesinin belirlenmesinin ardından ekipler, jüri üyeleri tarafından kendilerine verilen bütçeler dahilinde alışverişlerini tamamladılar. Ağırlıklı olarak peçete, kağıt bardak ve pipet alan grupların bu alışverişlerinde ürün fiyatları arz-talep dengesine göre belirlendi. 3 grup da peçete almak istediğinde peçetenin fiyatı “Yüksek Rekabet” skalasına göre belirlendi. Rakiplerinin almak istemediği malzemelerle Uzay Geri Dönüş Modülü’nü tamamlamayı hedefleyen gruplar malzemeleri “Düşük Rekabet” skalasından alarak kar elde etti.
Zaman yönetimi, ekip çalışmasına yatkınlık ve pratik düşünme yetilerini kullanan ekipler, Uzay Geri Dönüş Modülü’nü projenin ve sunumun hazırlanması için verilen 21 dakikalık süre içinde hazırladılar.
Birbirinden tamamen gizli olarak hazırladıkları prototipleri jüri üyelerine sunan Roket Takımı, Space Girls ve Spatium 17 grupları, kendilerine ayrılan 6 dakikalık sunum süresince prototiplerinin hazırlık sürecinden, ekip görev dağılımından, ürünün faydasından ve projenin satış fiyatından bahsetti.
Genel Müdür & Yönetim Kurulu Üyesi Nejla Mocan ve Yazılım Geliştirme Uzmanı İzzet Düdük, Kalite Yöneticisi Eda Ersoy ve DAS Takım Lideri Ayça Erdoğan’dan oluşan jüri, projeleri aşağıdaki değerlendirme kriterleri doğrultusunda değerlendirdi:
- Prototip sürecinde kaza olmaması (%5)
- Başarılı Bir İniş (En az %40)
- Projenin Maliyeti (En az %30)
- Projenin Prestiji & Reklamı (Jüri tarafından belirlendi.)
- Projenin Kamuoyunda Yansıması (Jüri tarafından belirlendi.)
- Jüri Üyeleri Tarafından belirlenen diğer kriterler.
Her 3 grup da başarılı bir iniş sağlayarak astronotumuzu (yumurtayı) kırmadan, sağ salim dünyaya döndürmeyi başardı. :) Ama bu yarışmanın tek kazananı olacaktı. Jüri üyelerimiz Space Girls grubunun sunumunu ve ürününü çok beğenmelerine rağmen uygun maliyet, uygun satış fiyatı ve tasarım açısından daha önde gördükleri Roket Takımı grubunu birinci ilan etti.
AdresGezgini AR-GE Merkezi ekibine ilham veren bu eğitimin ardından birinci olan Roket Takımı üyeleri sıcak birer kahveyle ödüllendirildi.
AdresGezgini yönetimi ve çalışanları olarak zaman, mekan, metot fark etmeksizin eğitime ve öğrenmeye her zaman açığız. Sonunda kahve ödülü olan eğitimlere daha da açığız. :)