AdresGezgini A.Ş. olarak 2007’deki kuruluşumuzdan bu yana 10.000’i aşkın işletme için dijital pazarlama ürünleri ve yazılım geliştirme konularında çalıştık. KOBİ’ler için maliyetleri düşürmenin çok önemli olduğunun bilincindeyiz. AdresGezgini olarak daha önce hem KOSGEB hem TÜBİTAK projelerini başarıyla yönettik ve bu hibe destekleri konusunda oldukça tecrübeliyiz. Bu yazımızda özellikle internet reklamcılığı, yazılım veya danışmanlık satın alımı maliyetlerini düşürmek isteyen imalat sektöründeki işletmeler için KOSGEB’in KOBİGEL programından bahsedeceğiz.
KOSGEB Türkiye’de KOBİ kapsamına giren işletmelerin geliştirdikleri projelere maddi destekler sunan bir devlet kurumudur. Bu teşviklerden faydalanmanız için öncelikle işletmenizi KOSGEB’e kayıt ettirmeniz gerekiyor. Kayıt olduktan sonra KOBİGEL programından faydalanmak için bir proje yazmanız gerekiyor. Tüm bu işlemleri KOSGEB’in online sistemine e-devlet girişi yaparak kendiniz de yapabileceğiniz gibi bir aracı kuruluşla da anlaşabilirsiniz. Tavsiyemiz eğer ilk projeniz olacak ise KOBİGEL proje tecrübesi olan bir aracı kuruluşla anlaşmanız ve proje başvurunuzu bu şekilde yapmanız yönündedir. Aşağıda KOBİGEL programı hakkında soru cevap şeklinde bir özet çıkardık, detaylı bilgi için buraya tıklayarak proje çağrısını inceleyebilirsiniz.
KOBİGEL destek tutarı ve destek oranı ne kadardır?
Destek oranı tüm bölgelerde %60’dır, yani örneğin proje kapsamında 10.000TL’lik bir tanıtım harcaması gerçekleştirdiğinizde bunun 6.000TL’si KOSGEB tarafından işletmenizin hesabına yatırılacaktır. Projeniz toplamda 300.000TL’si geri ödemesiz yani hibe olarak, 700.000TL’si ise geri ödemeli(sıfır faizli 3 yılda geri ödenmek üzere) olarak desteklenmektedir. 300.000TL’lik hibenin 100.000TL’si personel giderleri, 100.000TL’si Makine, Teçhizat ve Yazılım giderleri, 100.000TL’si hizmet alım (eğitim, tanıtım, danışmanlık) giderleri için kullanılabilmektedir.
KOBİGEL başvuru tarihleri ne zamandır?
Proje başvuruları 24 Nisan - 22 Haziran arasında alınacak, sonuçların açıklanması 22 Ekim 2018’i bulacaktır. Dikkat etmeniz gereken proje sonuçları açıklanmadan yaptığınız proje harcamaları kesinlikle KOSGEB tarafından ödenmeyecektir.
KOBİGEL’e her işletme başvurabilir mi?
2018 çağrısı kapsamında sadece imalat sektöründeki işletmeler ve yazılım geliştirme yapan şirketler kapsama alınmıştır. Uygun şirketlerle alakalı doküman için buraya tıklayabilirsiniz.
KOBİGEL kapsamında internet reklamcılığı ve yazılım ile ilgili hibe almak için ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken tek şey AdresGezgini ile irtibata geçip bizden proforma fatura ve teklif istemek. Ekibimiz bunları hazırlayıp size sunacaktır. AdresGezgini TSE belgeli, ISO 9001 standartlarına uyan bir firma olduğu için destek süreçlerinizde herhangi bir engelle karşılamazsınız.