Günümüzde sesli arama teknolojisinde her gün yeni gelişmeler yaşamaktayız. Dijital asistanlar ailesi günden güne kalabalıklaşırken, bir yandan da yeni özellikler kazanarak hayatlarımızı kolaylaştırmakta.
Google Assistant, Alexa, Cortana, Siri bunlardan birkaç tanesi.. İlk zamanlarda Siri ile tanıştığımızda eminim hepimiz beatbox yaptırmaya çalıştık, ilişkisi var mı diye sorduk, seni kim yarattı dedik. En başta daha çok eğlence için kullanıldı. Hatta Türkçe dil seçeneği eklendiğinde çevirileri yapan kişiler günlerce haber bültenlerine, gazetelerde kendilerine yer bulmuştu. En çok evlenme teklifi alan kadın oldunuz aynı zamanda da en çok hakareti siz yediniz nasıl bir duygu sorularına yüzlerce kez cevaplar verildi.
Daha sonrasında ise işin eğlence kısmından biraz uzaklaştık ve gerçek kullanım amacına uygun bir şekilde hayatlarımıza adapte etmeye başladık. Bu değişim sayesinde artık alarm kurmak için uzun uzun uğraşmaya, hava durumunu öğrenmek için uygulamayı açıp bakmaya, kurları öğrenmek için yatırım sitelerini aramaktan vazgeçtik. Artık istersek yarın hava durumu nasıl söyler misin veya yarınki hava durumu söyle gibi daha detaylı, yani anahtar kelime aramalarından çok cümle yapılarına geçtiğimiz arama alışkanlıkları belirdik.
Mesela önceki dönemlerde İzmir Alsancak'taki en iyi kafeler diye aramalar yaparken, şimdi ise yakınımdaki güzel kafeleri göster ya da hava durumu tahminleri yazıp aramak yerine bu hafta sonu hava nasıl sorgularına sahip olduk. İlk başlarda "tam olarak ne dediğinizi anlayamadım" gibi cevaplar alıyorken, şimdi farklı aksan ve ses tonlarına karşı çok daha duyarlı bir şekilde geliştiler ve bu problemleri büyük oranda ortadan kaldırdılar. Bu sayede de kullanım oranları çok ciddi artış gösterdi. Son yapılan araştırmalara göre ise sesli aramaların 2020 yılında tüm aramaların %50'sini oluşturacağı söylenmektedir.
Bu gelişmeler zaman geçtikçe SEO çalışmalarını ve Google Ads reklam çalışmalarını ciddi anlamda etkilemeye başladı. Özellikle ülkemizde de son bir yıl içerisinde bu tarz sorguların arama hacimlerinde ciddi artış görünmektedir. Bu sebeple özellikle anahtar kelime çalışmaları yaparken bu tarz sorguların da hacimlerine bakmak fazlasıyla kritik öneme geldi. Öncelerinde negatif anahtar kelime olarak eklediklerimiz, pozitif kısma, pozitif anahtar kelime olarak eklediklerimiz için ise negatif anahtar kelime olarak gelmeye başladı. Bu tarz işlerle uğraşanlar için yeniliklere adım atmak, kurgularımızı bu yönleri de düşünerek yapmak özellikle rekabetin arttığı sektörlerde fazlasıyla avantaj sağlayacaktır. Bu sayede daha net aramaları yakalayıp nitelikli müşteriyi rahatlıkla ayırt edebileceğiz. Ayrıca gereksiz maliyetlenmelere karşı da reklam hesaplarımızı korumuş olup, daha doğru kişilere ulaşmaya başlayacağız.
Reklam ve SEO konularında eğer çok tecrübeli değilseniz, muhakkak çalışmalarınız için uzmanlardan yardım almak size bu teknolojik geçiş döneminde fazlasıyla maliyet avantajı sağlayıp sizleri daha hızlı başarıya ulaştıracaktır. Bu konularda desteğe ihtiyacınız var ise AdresGezgini ekibi yardımınıza hazırdır.
YORUM YAZIN
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
21-03-2019
AdresGezgini Stajyerleri Anlatıyor...
AdresGezgini ile yolunuz nasıl kesişti ve staj yapma imkanı nasıl oluştu? Biz Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar...
12-04-2019
Instagram Hikayelerinde Alışveriş...
Alışveriş, alışveriş, alışveriş! Günümüz dijital pazarlama dünyasının kollektif mantrası. Bildiğiniz...
16-09-2021
1 Dakika İçinde Neler Oluyor?...
Günlük yaşantılarımızın vazgeçilmez birer unsuru olan ve hatta teknoloji geliştikçe birer ihtiyaç haline...