Bundan birkaç ay önce "İçerik kralsa görsel kraliçedir" başlıklı bir yazı yazmış, görsellerin sosyal medya iletişiminde ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştım. Hatta o yazıdan birkaç gün sonra da aynı konu hakkında 13. Mükemmelliği Arayış Sempozyumu'nda "Fotoğraf, Mükemmel İçerik" başlıklı bir sunum yapmıştım.
Aradan geçen zaman içinde gördüm ki görsel ile sosyal medya iletişimi, bir buzdağı. Derinlerde bizim gördüğümüzden çok daha fazlası var. Bu yıl da Facebook, Instagram ve Pinterest gibi sosyal medya siteleri 2012 yılında genel trende uyarak görsel pazarlama çalışmalarını başlattıkları yıl oldu. Fast Company'de yayınlanan bir yazıya göre firmaların pazarladıkları ürünlerden yola çıkarsak, şirketler yavaş yavaş bir şeyler anlatmaktan çok göstermenin önemini öğrenmeye başladılar. Çünkü görsel içeriğin olduğu siteler, güzel fotoğraflar ve heyecan verici tasarımlarla bizim isteklerimizi körüklüyor.
İki yıl önce pazarlamacılar, içerik için ‘kral’ diyorlardı ama şu an görünen o ki görsel bir içerik bin kelimeye bedel durumda.
‘Bloglar insanların bin kelime yazabildikleri sosyal ağların en eski formlarından biridir’ diyor Syracuse Üniversitesinden Sosyal Medya Profesörü, Dr. William J. Ward. Ama bloglarda yazdığımız bu durum güncellemelerini ne zaman ki Facebook gibi diğer bir sosyal medya aracına taşısak o zaman hazırladığımız postlar olduğundan daha kısa bir duruma geliyor. Mikroblog sitesi olan Twitter’da ise daha da kısa, 140 karakterde anlatmak durumunda kalıyoruz. Ama şu an ki durum üzerinden değerlendirme yaparsak artık kelimeleri tamamen atlayarak Pinterest gibi sosyal paylaşım siteleri ile daha fazla görsel içerikli iletişime doğru gidiyoruz.
Görsele doğru kayan bu trend aynı zamanda teknoloji kullanıcılarının değişen alışkanlıkları tarafından etkilenmektedir. Artık birçok kişi akıllı telefonlar aracılığıyla yolda yürürken bile yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekmenin, iki inç bir klavyede durum güncellemesi yapmaktan daha az yorucu olduğunu keşfediyor.
ROI Research tarafından 2012 yılında yapılan bir çalışma gösteriyor ki, kullanıcıların sosyal medya sitelerinde arkadaşlarıyla en fazla, görsel paylaşımda bulunmanın ilgilerini çektiğini ve onları mutlu ettiğini ortaya koymuştur. Ankete katılan kullanıcıların %44’ü “markalar yaptıkları paylaşımlarda görsel kullanıyorsa, kullanıcıların ilgisini çekme olasılığı daha fazladır” şeklinde düşünmektedir.
Bulunduğu ülkenin en iyi reklam ajanslarından biri olan GlobalHue’nun, müşteri hizmetleri yöneticisi ve EVP’si Detavio Samuals’e göre görseller yazılı içerikler için bir bakıma film fragmanlarına benzer. Makale, marka veya sitenin içeriği hakkında bilgi sağlar böylelikle kullanıcı bu içeriğin istediği şey olup olmadığına hızlıca karar verebilir. Samuals ayrıca, ‘Görseller ayrıca bir çok bilgiyi hızlıca kullanıcıya iletmenin kısa bir yolu haline geldi.’ diyor.
Peki tüm bu görsel uyarılma markalar için ne anlama geliyor?
Moda tasarımcısı Kahri-Anne Kerr kendi koleksiyonu olan Kahri’yi pazarlamak için Facebook ve Pinterest gibi sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Çünkü moda dünyasında ürünü satan görsel kullanım ve imajdır. Müşteriler bir model üzerinde giysinin kesimini görmek ve o giysinin kendi gardroplarında işe yarayacak bir parça olacağını hissetmek isterler. Kahri; ‘Facebook üzerinden ne zaman post göndersem, müşteriler bu postların çoğuna geri bildirimde bulunuyor.’ diyor. Görsel medya ilham verici tasarımları paylaşmanın harika yolu olmasının yanı sıra online mağaza için de çok önemlidir.
Kağıt tasarım markası Moleskine dünyanın en aktif, üretken ve çevrimiçi topluluklarını oluşturmak için görsel sosyal medyanın gücünü kullanıyor. Markanın görsel içerik stratejisi, kullanıcı odaklı içeriğe sahip. Marka kullanıcıların katılımı ve paylaşımlarıyla büyük ölçekli projeler oluşturuyor.
Popüler kampanyalardan biri olan ‘What’s In Your Bag’ ise kullanıcıların oluşturdukları, çantalarının içinde ne olduğunu gösteren görsellerden bir Facebook albümü oluşturdu. Okuyucular diğer kullanıcıların çantasında ne olduğuna baktılar ve kampanya binlerce beğeni ve yorum aldı. Ayrıca kullanıcılar bu kampanya fotoğraflarını arkadaşlarıyla paylaştılar.
Arama motorları artık sadece web sitelerine göre değil, aynı zamanda sosyal içerikli sohbetler ve paylaşımlara göre de içerikleri sıralıyorlar. Markalar görsel içerikleri kullanıcıların katılımını artırmak ve ilham verici viral videolar yayınlamak için kendi sosyal medya hesaplarında paylaşıyorlar. Pinterest ve Instagram gibi platformların yükselişi görsel iletişimin nasıl çevrimiçi iletişimde önemli bir güç haline geldiğini gösteriyor.