Sosyal medyanın reklam, iletişim ve halkla ilişkiler disiplinlerinde gitgide artan önemi, medya teknoloji eğilimlerini şekillendiren durumu sosyal medyanın da ayrı bir disiplin olması gerektiği tezlerini güçlendiriyor. Sektörün bu konudaki açıklarını kapanmak için şimdilik bulduğu çözüm, sosyal medya sertifika eğitim programları oluyor.
New York Times’da yayınlanan bir makalede, büyük üniversitelerinin öğretim görevlileri, halk eğitim merkezleri ve uzaktan online eğitim veren bazı üniversiteler, öğretim müfredatlarını sosyal medya becerileri, web tasarım, arama optimizasyonu ve web analitiği gibi alanları da kapsayacak şekilde genişletildiği belirtilmiştir.
Türkiye’de de aynı tarzda uygulamalar başladı. Birçok eğitim ve danışmanlık şirketlerinin hazırladığı 1-6 aylık kurs seçeneklerinin yanı sıra Kadir Has üniversitesinin 6 aylık Sosyal Medya Sertifika Programı ve Yeditepe Üniversitesinin Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans Programı bulunuyor. Ayrıca pek çok üniversite iletişim Fakültelerindeki programlara “yeni medya, sosyal medya” gibi dersler ekledi.
Sektöre baktığımızda ise genç profesyonellerin hakim olduğunu görüyoruz. En kıdemli kişinin ortalama 4 yıl tecrübesi mevcut denebilir. Reklam Halkla İlişkiler mezunları başta olmak üzere İletişim Bilimleri Fakültelerinin diğer dallarından mezun olanlar, Edebiyat fakültesi mezunları ve Psikoloji mezunları gibi Sosyal bilimler mezunları, sosyal medya çalışanlarının lisans bölümleri oluyor. Fakat var olan eğitim programları sayesinde sosyal medya ile ilgili daha çok kaynak bulabilecek, zaman içerisinde oluşacak tecrübelerden faydalanarak eğitim görecek olan yeni bir neslin geldiğini söylersek yalan söylemiş olmayız.
Sektörler detaylı incelenince de böyle olması gerektiği fark ediliyor zaten. Teoriden, disiplinden uzak bir sektörün gelişen teknolojiye, trendlere hazır olması, kendini geliştirmesi imkansız olur. Artık sosyal medyanın da ayrı bir disiplin olarak görülmesi, bu konu üzerinde araştırma geliştirme projelerinin hazırlanması gerekmektedir. Çünkü sosyal medya kavramını ne diğer disiplinlerden ayırabiliriz ne de birleştirebiliriz.
Son olarak, maalesef ki Sosyal Medya sektörünün kalbi İstanbul’da atıyor. Eğitim programlarının yoğunlukla bulunduğu üniversiteler henüz İstanbul’la sınırlı. İzmir’de ise sadece seminerler ile sınırlıydı ki İzmir’de de bir sertifikalı eğitim programı hazırlandı.