Girişimcilik, herkesin yürüdüğü yoldan sapmaktır. Yeni bir şirket kuran iş bitiriciler için geleneksel pozisyonlar anlamsızdır. Onlar için risk almak daha kabul edilebilirdir.
Girişimcilik, büyük bir bankada çalışmaktan daha riskli değildir. Sonuçta bankacılık sektöründe de yaşanan krizlerde binlerce insan işten çıkarılıyor. Ancak bunun yanında 2004 yılında 5000 yeni bir iş kuruldu ve bunların büyük bir bölümü hala çalışmaya devam ediyor. Hatta melek yatırımcıların bile girişimcilere, artık eskiden olduğundan daha fazla güven duyuyor.
Madalyonun bir de öbür yüzü var. Her girişimcinin zengin olacağı garanti değildir. Ancak hayatın her zaman önümüze farklı seçenekler sunduğu göz önünde bulundurulursa, sizi zenginliğe ulaştıracak olan seçeneği neden tercih etmeyesiniz ki? Facebook, Google ve Amazon gibi şirketler sayesinde birçok insan milyoner oldu. Neden bir sonraki siz olmayasınız? Unutmayın ki Facebook olmadan önce sadece bir hayaldi.
Girişimcilikle ilgili en önemli noktaysa, kendi işlerini kuran bireylerin yaptığı işi sevmeleridir. Bu da kendi işini yapan kişilerin işe kattıkları anlamdan dolayı iş tatminlerinin yüksek olmasına neden olur. Çalışanlarınızı ise ekonomik olarak zor durumlarda dahi finansal teşviklerle motive ederek, bu zor durumdan kurtulabileceklerine inanarak mücadele etmeleri sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınız da farkındadır ki rekabetin acımasızca yaşandığı bir dünyada başkasının işine değer vererek çalışmak artık bir zorunluluktur.
Bir çok kişi iş fikri düşünür. Özellikle Türk milleti olarak bizim her zaman farklı iş fikirlerimiz planlarımız vardır fakat fikirleri hayata geçirmek önemli olandır. Risk her zaman vardır ve olmalıdır da. Eğer yüzde yüz uygun bir fikriniz varsa bu girişimin geleceğinden mutlaka şüphe edilmelidir. Siz olabilecek tüm ihtimalleri hesaplayın, tüm bu hesaplar doğrultusunda fikrinize hala güçlü bir şekilde inanıyorsanız onu uygulamak için elinizden geleni yapın.
Sonuç olarak herkes yeni bir girişime adım atmak için uygun değildir. Bunu gerçekleştirmek isteyen insanların, özellikle ekonomin düşüşe geçtiği dönemlerinde, cesaretini kırmamak gerekir. Unutmamalıyız ki gerçekleşmesini istediğimiz her şey girişimcilikle mümkündür.
Kaynak: Harvard Business Review