Markanızı online olarak tanıtmak için web sitenizi ve sosyal medyayı entegre olarak kullanıyor musunuz?
Küçük ve orta büyüklükteki pek çok şirket sosyal medyanın potansiyel etkileşim ve izlenime olan etkisini göz ardı ediyor, potansiyel müşterilerini bu nedenle kaybediyor. Aşağıda vereceğimiz ipuçlarını uygulayarak sosyal medya kanallarınız ile şirketinizin web sitesini entegre ederek markanızı diğerlerinden farklılaştırabilirsiniz. Bunları uygulamak için piyasadaki büyük oyunculardan biri olmak gerekmez.
Sosyal Medya Butonlarını Görünür Kılın
Basit bir karar gibi görünebilir ama üzerinde düşünmekte fayda var. Butonlar nereye konmalı? Sayfanın üstüne mi, sonuna mı yoksa sayfayı kaydırdıkça kullanıcıyla beraber ilerlemeli mi?
Öncelikli olarak müşterinin sayfadaki hareketi dikkate alınmalıdır.
Müşterinin sayfanızdan çıkmamasını sağlamak için butona tıklandığında gidilecek olan sosyal medya sayfasının yeni bir pencerede açılması gerekir.
Sosyal medya kanallarının tümünü aktif olarak kullanmıyorsanız tüm hesaplarınızın linkini vermek zorunda değilsiniz. Aktif olarak kullanmadığınız hesaplar markanıza fayda sağlamaktan çok zarar verir.
Butonların ve linklerin farklı görünüm biçimleri vardır. Bu kadar farklılığın olması sizi korkutmasın çünkü bunların hangisini seçerseniz seçin hatalı değildir. Hatta kendi buton tasarımınızı oluşturarak müşterinin dikkatini çekebilirsiniz.
Gerekli Olduğu Kadar Entegre Edin
Eğer sosyal medyayı müşterilerinizi bilgilendirmek için kullanıyorsanız, Twitter’a ya da Facebook’a yazdıklarınızın direkt olarak web sitenizde de görünmesi daha akıllıca olur.
Aktif olmayan sosyal medya hesaplarına yönlendirme online itibarınızı zedeler. Sosyal medyada varlılığınızın devamlılığını sağlamalısınız.
Butonlarınızı Güncelleyin
Sosyal medya çok hızlı değişir. Eğer butonlarınızı bir sene önce eklediyseniz çoktan tarihe olmuşlardır. ‘’Hayranı Ol’’ butonları ‘’Beğen’’e dönüştü, ve grup sayfaları yok oldu. En yaygın sosyal medya terimleri için araştırma yapın.
Sürekli değişen sektörlerde zamanı yakalamak önemlidir. Ancak bu her yeni çıkan sosyal medya ortamda bir hesap almanızı gerektirmez. Sosyal medya kararlarınız taktiksel olmalıdır. Araştırma yapmadan bilmediğiniz bir bölgeye körlemesine girmeyin.
Paylaşma Butonlarını Ekleyin
Eğer bir ürün satıyorsanız veya tam teşekküllü bir e-ticaret sitesiniz varsa ve ürün sayfasına paylaş butonu eklemediyseniz tüm potansiyel sosyal müşteriyi kaybettiniz demektir.
Paylaş butonları web sitenin müdavimlerini n ürünü sosyal medyadaki arkadaşlarına göstermesini ve ürüne yorum yapmalarını sağlar.
Butonlar için genel bir çözüm bulmakta zorlanıyorsanız www.addthis.com ve www.sharethis.com sitelerinden faydalanabilirsiniz. Her iki site de e-ticaret sitelerinden sosyal medyada paylaşım yapmayı kolaylaştırır ve içeriğin paylaşım analizini yapar.
Eğer kaynak, makale, blog gibi içeriklere sahip siteleriniz varsa paylaşmayı okuyucular için olabildiğince kolay hale getirmelisiniz. Paylaşım butonları kolaylıkla görünebilir yerde olmalıdır.
Google Analytics Kullanın
Hangi bireylerin sosyal medya paylaşımında bulunduğunu Google Anaytics ile takip edin. Gerçekten kaç kişi sizin web sitenizdeki sosyal medya linklerine tıklıyor öğrenin. Bunu kolaylıkla yapabilmek için Google Analytics'i kullanabilirsiniz. Google size adım adım doğru kodları nasıl sitenize ekleyeceğinizi konusunda yol gösterir.
Eğer sayfanıza gelen kişiler çok az bir kısmının sosyal medya butonlarınızı kullandığını görüyorsanız, bu, butonların web sitesinde uygun yerde olmadığını gösterir. Her zaman kararlarınızı desteklemek için gerçek rakamlara ihtiyaç vardır.
Kullanım Şartları ve Koşullarına Önem Verin
Şartlar ve koşullar hakkında bilgili olmak güncel kalmak kadar önemlidir. Birçok lider şirket, sosyal medyanın kullanım şartlarını ve koşullarını ihlal eden paylaşımlarda bulunuyor. Örneğin Google+’ı yorum yarışmaları için kullanmamalısınız ya da kişisel Facebook sayfasını marka olarak yönetmemelisiniz.
Sosyal medya kanallarını kullanımınız web sitenizi de etkiler. Eğer daha önce sosyal medya sayfanızda kullanım şartları ve koşullarını ihlal ettiyseniz o sayfayı silin, kullanıma kapatın ve o sayfaya link vermeyin.
Aşırıya Kaçmayın
Web sitenize tüm sosyal medya hesaplarınızın butonlarını koymadan önce gidilecek sayfada müşterilerin sizinle ilgili ilgilerini çekecek bilginin olup olmadığını kendinize sorun.
Farkında Olun
Değişen sosyal medya karşısında kafanız karışmasın. Bunları unutmayın:
Web sitenize eklediğiniz Facebook ‘’Beğen’’ butonuyla ziyaretçilerinizi Facebook sayfanıza yönlendirmezsiniz. Onun yerine ziyaretçinin kendi Facebook sayfasında bilgiyi veya ürünü beğenmesini ve paylaşmasını sağlarsınız. Markanızın Facebook sayfanızı beğenmesiyle sitedeki bir bilgiyi ya da ürünü beğenmesi aynı şey değildir.
Benzer bir şekilde Google+ marka sayfanızla web sayfanızdaki +1 butonu da aynı mantıkla çalışır.
Sosyal Medyadan Aldığınız Bilgileri Google Analytics’de Kullanın
Sosyal medya kampanyalarınızın başarısını ve web sitenize olan geri dönüşlerini görmek ve trendleri yakalamak için web analizi yapan birçok yazılım mevcut.
SproutSocial sosyal medyadan raporlanan bilgilerin web sitenize sağladığı trafiği zaman bağlı olarak karşılaştırmanızı sağlar. Sosyal medya ile web sitenizin analizi yapmak hedeflerinizi sağlamada, başarınızı ölçmede ve geliştirmeniz gereken alanları tanımlamada ilgili kanıt sağlar.
Kaynak: Social Media Examiner