B2B, İngilizce adı ile "Business to Business", şirketler arası pazarlama ve satış hizmetlerine verilen addır. Diğer bir deyişle, özellikle kobi olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli firmalar için tedarik pazarıdır diyebiliriz. Kobiler, B2B modelini kullanarak internet üzerinden ürün tedariklerini gerçekleştirebilir ya da kendi ürünlerini diğer firmalara pazarlayabilirler.
Türkiye, e-ticaret ve B2B alanında henüz daha çok genç bir ülke olmasına rağmen istatiki veriler sonucunda oldukça umut vaat eden gelişmeler sergiliyor. Örneğin, 2004 yılı için Türkiye e-ticaret pazarının 2.5 milyarını B2B, 1.5 milyarını ise B2C piyasalarının karşılayacağı şekilde 4 milyar dolara ulaşacağı düşünülürken bugün konuşulan rakamlar 10 milyar TL'nin üzerinde.
Kısa zamanda hızla yol kateden e-ticaret, sosyal medya sitelerinin güçlenmesi ile de farklı bir yola giriyor. comScore Kasım 2010 verilerine göre ülkemizdeki 24 milyon internet kullanıcısının 20 milyonu Facebook hesabına sahip. Bu da aslında sosyal medyanın hızlı ve etkili bir şekilde tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğine örnek olabilir.
[Görsel: Webrazzi]
Nasıl mı?
Sosyal etkileşimli internet öncesinde insanlar, geleneksel yöntemlerle iletişim kurmakta ve paylaşım sağlamaktaydılar. Evlerinden iş yerlerine ya da okullarına giderken radyo dinler, gazete veya dergi okurlardı. İhtiyaçlarını alışveriş merkezlerinden sağlar, restaurant ve cafelerde yemek yerlerdi. Şimdi ise durum değişti. Sosyal medya siteleri sayesinde beğendiklerimizi arkadaşlarımızla paylaşabiliyor, e-ticaret siteleri ile her an her çeşit ürüne ulaşabiliyoruz.
Peki, Türkiye'de ve dünyada en çok kullanılan sosyal ağlar neler? Kullanıcı alışkanlıkları nasıl şekilleniyor?
Türkiye
-
Kullanıcıların ilk ziyaret ettikleri site: Google
-
En çok kullanılan sosyal ağların başında Facebook geliyor. Hem iş-kariyer hem de arkadaşlık sitesi olarak kullanılıyor. Dolayısıyla markalar da burada yer almayı tercih ediyor.
-
Kullanıcılar, interneti sıklıkla gazete okumak ve oyun oynamak için kullanıyorlar.
-
Mobil internet erişimi oldukça ucuz. Mobil sağlayıcıların uyguladığı çeşitli kampanyalar cep telefonu ile internet erişimini cazip hale getiriyor.
-
Türk insanı video izlemeyi de çok seviyor. İzlesene.com, YouTube ve Dailymotion comScore verilerinde ilk sıralarda yer alıyor.
Almanya
-
En çok kullanılan sosyal ağların başında Xing geliyor.
-
Mobil internet kullanımı oldukça pahalı.
-
Genişbant erişim yaygın olarak kullanılıyor.
-
Sosyal ağlarda paylaşım yok denecek kadar az.
Fransa
-
Viadeo baskın olarak kullanılan sosyal ağlardan biri.
-
Tartışma forumları oldukça popüler.
-
İş odaklı bloglar çok aktif olmasa da kullanılıyor.
-
Genişbant erişim yaygın.
İngiltere
-
Linkedin ve Facebook siteleri popüler olarak kullanılıyor.
-
Türkiye'de olduğu gibi internet kullanıcılarının ilk durağı Google.
-
Mobil internet erişimi pahalı.
-
Sosyal paylaşım siteleri iş hayatının vazgeçilmezi olarak kabul edilmiyor.
Japonya
-
Mixi (sosyal paylaşım sitesi) ve NicoNicoDouga (video paylaşım sitesi) aktif olarak kullanılıyor.
-
Bilgi korunuyor. Bu sebepten anonimlik yaygın.
-
Yeni trend mobil internet.
Çin
-
Video paylaşım sitesi tudou.com, kişilerin blog tutabildiği oldukça büyük bir platform olan sina.com ve bilgi paylaşım sitesi douban.com en popüler siteler.
-
Fransa'da olduğu gibi tartışma forumları çok rağbet görüyor.
-
Kullanıcı güdümlü içerik ilgi çekici hızla büyüyor.
-
Tüm dünyada en çok kullanılan arama motoru Google, Çin'de tahtını Baidu.com'a kaptırmış. Dolayısıyla optimizasyon çalışmaları farklı stratejiler ile geliştiriliyor.
-
En popüler sosyal ağ Vkontakte.ru
-
Sitenin yaklaşık 50 milyon kullanıcısı var. En çok trafiği Rusya, Ukrayma ve Beyaz Rusya'dan alıyor.
Neler Paylaşabiliriz?
Bu yazı sosyal medyanın B2B pazarlama modeline katkı sağlaması amacıyla oluşturuldu. Yorumlarınızla katkıda bulunarak zenginleştirebilirsiniz.