Sosyal medya yeni bir toplumsallaşma biçimini de beraberinde getiriyor. İnsanlar, sosyal medyada geliştirdikleri ya da sosyal ağlara taşıdıkları ilişkilerini yeniden şekillendiriyorlar. İster siyasi ister eğlence ya da belli bir topluma odaklı olsun sanal gruplar giderek çoğalıyor ve herkes kendi kimliğini belirli hedefler ve amaçlar doğrultusunda sosyal medyada yeniden inşaa ediyor!
Zaman, mekan ya da maddi kısıtlamalar olmadan sanal grup üyeleri bir araya gelerek fikirlerini, düşüncelerini ve deneyimlerini paylaşıyorlar! Bu noktada gücü kesinlikle yadsınamayan sosyal ağ sitelerine her geçen gün farklı konseptte bir yenisi daha ekleniyor. Bu sitelerden biri de sadece Türkiye'yi tanıtmaya odaklanmış olan Turkayfe.org! Sitenin kurucularından Gizem Salcıgil White ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbet ile Turkayfe.org'u yakından tanıyabilirsiniz. Keyifli okumalar!
Işıl Yılmaz: Gizem Salcıgil White kimdir? Sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz?
Gizem Salcıgil White: 1981 Ankara doğumluyum. Çok sevdiğim ülkemden akademik kariyerimi devam ettirmek için 2005’te ayrıldım, ve Boston’daki Emerson Koleji’nden Küresel İletişim Pazarlama üzerine yüksek lisans derecemi aldım. Bu süreçte ülke markalaşması konsepti ile tanıştım. Daha sonra, staj nedeni ile geldiğim Washington DC’de çok aktif çalışan bir Türk-Amerikan toplumu ile beraber çalışmaya başladım ve buradaki Türkiye tanıtım aktivitelerine katıldım, katılmaya da devam ediyorum. Şu anda Washington DC Türk-Amerikan Derneği’nin yönetim kurulu üyesiyim ve yine Washington Türk Festivali komitesinde günüllü olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda, İstanbul merkezli Turkish Policy Quarterly dergisinin pazarlama koordinatörü ve Turkayfe.org isimli Türkiye tanıtım sosyal iletişim ağının kurucu üyesiyim. Türkiye’nin yurtdışında tanıtımı için üzerime düşen görevi gönüllü olarak devam ettirmeye çalışıyorum. Bunun yanısıra, dünya çapında yoksulluk ve doğal afetlerle mücadele eden bir sivil toplumu örgütüne iletişim alanında danışmanlık hizmeti veriyorum.
Işıl Yılmaz: Turkayfe.org ilk projeniz mi?
Gizem Salcıgil White: Turkayfe.org projesini geliştirmeden önce, Türkiye’ye faydalı olmak adına daha küçük çapta başka projelerim oldu. Örnek olarak, Türk-Amerikan genç jenerasyonu için verilen bir burs programına bir iletişim planı hazırlamak ve Emerson Koleji’nde okuyan Amerikalı öğrencilerin yıl sonu projesinde Türkiye’yi Amerikan toplumuna tanıtmak adına bir proje hazırlanmasına ön ayak olmak gibi projeler verilebilir. Ancak, Turkayfe.org projesi Türkiye’yi daha geniş kitlelere tanıtmak adına geliştirdiğim ilk projedir ve gerçek anlamıyla hayata geçmesi iki seneye yakın sürmüştür.
Işıl Yılmaz: Turkayfe.org nedir? Kısaca açıklayabilir misiniz?
Gizem Salcıgil White: Turkayfe.org, Türkiye’yi insanlara anlattırmak için kurduğumuz uluslararası ve sanal bir Türk kahve evidir. Bu sosyal iletişim ağında Türkiye’yi seven ve tanıtımına katkıda bulunmak isteyen tüm Türk ve yabancı katılımcıları buluşturmayı hedefliyoruz. Bu interaktif portal aracılığı ile, bizler Türkiye’nin insan yüzünü, geleneklerini, değerlerini, yaşam biçimini ve dünyaya bakış açısını daha etkili ve doğru bir şekilde yansıtmayı amaçlıyoruz. Bu şekilde, Türkiye’nin daha doğru, samimi ve insan bazlı mesajlar vereceğini düşünüyoruz. Turkayfe.org’un İngilizce olarak ismini “Turkey 2.0: Turkish International and Digital Coffeehouse” olarak belirledik ve websitesinde göreceğiniz gibi, sanal bir kahve evi oluşturduk. Sitedeki komposizyondaki insan figürleri hem Türkiye’nin insan yüzünü, hem de ülkemizi daha kapsamlı anlatabilmek için oluşturduğumuz yedi ana kategoriyi simgelemektedir. Bu kategoriler; Kültür, İnsan, Eğitim, Eğlence, İş dünyası, Doğal Çevre ve Küresel Türkiye’dir. Ayrıca, bunların altında 68 tanede alt kategori vardır.
Biz Türkiye’yi en iyi Türklerin aktaracağına inanıyoruz, o yüzden Türk insanına ve kamuoyuna verdiğimiz mesajı; "Türkiye'yi Bir de Sen Anlat!”olarak belirledik. Öte yandan, hepimizin bildigi gibi Türkiye’yi ziyaret eden bir çok yabancı ülkelerine ülkemizin gönüllü elçisi olarak geri dönerler, bu nedenle onlara ve farklı nedenlerle Türkiye’yi sevmiş kişilere de ayrı bir mesajımız var; “Share your Türksperience!". Uzun dönemde, sitemiz Türkiye hakkında kapsamlı bir bilgi bankası olmayı ve Türkiye'nin imajını geliştirmek ve kalkınma sürecine katkıda bulunmak içinde işbirliği telkin etmeyi hedeflemektedir. Bir başka deyişle, Türkiye'nin modern dünyadaki yerinin tanımlamasına ve Türkiye markasını geliştirme sürecine yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
Websitesinin isminin “Turkayfe” olmasının nedeni de şudur; Kayfe, Anadolu’da kahveye verilen isimdir. Tarihteki ilk kahve evi Osmanlı zamanında 1555 yılında açılmıştır ve bu mekanlar sosyal ve toplumsal konuları konuşmak için genellikle kullanılmıştır. Dolayısı ile, böyle önemli bir kültürel değeri göz önünde bulundurarak, herkesin Türkiye hakkında farklı konularda sohbet edebileceği sanal bir kahve evi fikrini hayata geçirmeye karar verdik.
Işıl Yılmaz: Turkayfe.org nasıl oluştu?
Gizem Salcıgil White: Bu soruyu projenin temel fikrinin nasıl oluştuğunu anlatarak cevaplamak isterim. Yurtdışında kaldığım süreçte bilinçli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkiye’nin imajının aslında tahmin ettiğimden ne yazık ki daha kötü olduğunu gözlemleme şansım oldu. Bu gözlemimi arkadaşlarım Efe Sevin, Emin Okutan ve Deniz Caner ile paylaştım ve problemin değil, çözümün bir parçası olmak için ve Türkiye’yi dünyaya insan gözünden anlattırmak sonra da bu anlatılanları bir havuzda toplamak için çalışmalara başladık. Bilgi çağında yaşadığımızı göz önünde bulundurarak, bugün insanların birbiri ile anında bilgi alışverişine izin veren Web 2.0 yani yeni iletişim teknolojilerini kullanarak bir Türkiye tanıtım sosyal iletişim aği kurmaya karar verdik.
Biz Türkiye’nin dünya çapında tanınan bir isim olma potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Ancak, belirlediğimiz bazı problemler var; birincisi Türkiye yurtdışında hakettiği şekilde bilinmiyor, ikincisi de yurtdışı medya tarafından başka toplumlara olumsuz yönleri vurgulanarak tanıtılmaya devam ediyor. Sonuç olarak, biz toplum olarak bundan ekonomik, kültürel ve sosyal olarak etkileniyoruz. Türkiye’nin daha hızlı kalkınması için küresel imajının geliştirilmesi ve gerek kültürel gerekse dinamik özelliklerinin görünürlüğünün arttırılması gerekmektedir. Ancak, Türkiye’nin tanıtımı için ne yazık ki sadece turizm reklamlarına güveniliyor, ve çoğu tanıtım sitesi interaktif özellik taşımayan ve iyi tasarlanmamış statik websitelerinden oluşuyor. Türkiye’nin dış dünyayla bağlantısını arttırmak için biz web 2.0 ve 3.0 teknolojilerinin gerekliliğini savunuyoruz. Türkiye’nin tanıtımı için eski statik sitelere değil, yeni teknolojilerle yaratılan internet platformlarına gerek olduğuna inanıyoruz.
Işıl Yılmaz: Sitede kayıtlı kaç kullanıcı var ve bu kullanıcıların yüzde kaçı Türkiye dışından?
Gizem Salcıgil White: Şu anda sitemize kayıtlı 47 kişi var. Bunların 20’si yabancı, geri kalanı ya Türkiye’den ya da yurdışında yaşayan Türklerden oluşuyor. Facebook’da 320 üyemiz var, Twitter’da şu an itibari ile 109 kişi bizi takip ediyor. Biz özellikle yabancılarında bu Türkiye tanıtım sürecine katılmalarını arzu ediyoruz, çünkü Türkiye’yi ziyaret etmiş onlarca kişi kendi insiyatifleri ile blog açıp insanlara Türkiye ile ilgili tecrübelerini online olarak aktarmaya calışıyorlar. Neden bunları bir çatı altında toplayıp diğer toplumlara ulaştırmayalım? Sosyal medya kavramı hergün daha çok önem kazanıyor, kişiler online olarak birbiri ile iletişimde olmak ve tecrübelerini birbirlerine aktarmak istiyor.
Bizlerde bu katılımcıların aracılığı ile Türkiye’nin çağdaş yüzünü kültürel zenginliği ile birleştirerek anlatmak ve Türkiye hakkında her çeşit bilgi içeren kullanıcı odaklı bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Yani yazarlarla okuyucuların arasında bir iletişim sağlayarak, kitleler arasında güçlü bir diyalog başlatacağımıza inanıyoruz.
Işıl Yılmaz: Turkayfe.org’un tanınması ve gelişmesi için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
Gizem Salcıgil White: Öncelikle tekrar hatırlatmak isterim, bizler bu site için gönüllü olarak çalışıyoruz. Ben, Efe, Emin ve Deniz Ağustos 2010’da websitesi tam olarak hayata geçtiğinden beri sürekli Türkiye’yi daha iyi tanıtmayı amaçlayan kişi ve kuruluşlara ulaşarak, aktif yazarlar araştırarak, ve diğer sosyal medya sayfalarını kullanarak siteyi tanıtmaya başladık. Bizim dışımızda, siteyi daha çok kişiye ulaştırmak için yine gönüllü çalışan bir kaç ekip arkadaşımız daha var; Efsun Karbeyaz; kendisi kurum ve kişilere ulaşarak ayrıca sosyal medya üzerinden sitemizi tanıtıyor. Necmettin Yiğitbaşı, yine Facebook’daki grubumuzun güncellenmesinden ve tanıtılmasında görev yapıyor. Her ikisi de Boston’dan bize destek oluyor. Yunus Emre, kendisi Los Angeles’taki Turkish Community grubunun kurucusu, o da bize sponsor bulma sürecinde yardımcı oluyor. Son olarak, İstanbul’dan Füsun Tunca hanım bize katıldı, o da yabancı kişilere ulaşmamızda çok etkili oldu. Tabii tasarım ve uygulama ayağında sitemize hayat veren Sanpark firmasının da bu projede cok büyük bir emeği var.
Bu hafta, Efe Sevin Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleşecek olan uluslararası bir konferansta Turkayfe.org projesini akademisyenlere ve alanında uzman olan kişilere sunacak. Ayrıca, ülke tanıtım konsepti içerisinde yeni bir anlayış getiren bir proje olarak Turkayfe.org hakkında yazdığımız akademik bir yazı önümüzdeki basılacak olan “Journal of Place Management & Development” dergisinde yayınlanacaktır.
Işıl Yılmaz: Şu an sadece İngilizce dilinde hizmet veriyorsunuz. Gelecekte farklı dillerde kullanıcılara da ulaşmayı düşünüyor musunuz? Bunun için nasıl bir strateji geliştirdiniz?
Gizem Salcıgil White: Bu çok güzel bir soru, çünkü bizlerde bunu çok uzun bir zamandır tartışıyoruz. Bu websitesi hiçbir kişi ve kurumdan destek alınmadan, kendi birikimlerimiz ile oluşturuldu. Dolayısı ile, bütçemizin çok limitli olduğunu belirtmeliyim. Doğal olarak istesek de her uygulamayı ne yazık ki şu aşamada hayata geçiremedigimizi üzülerek söylüyorum. Öncelikli dilin İngilizce olmasının nedeni, hem Türkiye hakkındaki birçok önemli konuda yetersiz ve tarafsız kaynağın yabancı dillerde az olması, hem de sonuçta bu yurtdışı tanıtım öncelikli bir portal olduğu için bu dile öncelik verilmesidir. Umarım ilerleyen zamanlarda başka dil seçeneklerini de ekleme şansına sahip olabiliriz. Eğer bir şekilde tekrar bir bütçe oluşturabilirsek, mutlaka önceliği Türkçe’ye vereceğiz. Tabii bu arada, İngilizce içerik oluşturamayan ve bize ulaşan kişiler oldu.
Eğer Türkiye hakkında bizlere Türkçe içerik gönderen olursa, biz tabii ki bu paylaşımları İngilizceye çevirip sitede yayınlamaktan mutlu oluruz. Ayrıca, katılımcılar, Türkiye hakkında olumlu çağrışımları yaratabilen her türlü makale, fotoğraf, ses kaydı, video, sunum, kaynak ve kendi deneyimlerini Turkayfe.org uzerinden paylaşıma sunabilirler.
Işıl Yılmaz: Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Gizem Salcıgil White: Son olarak, söylemek istediğim, bu proje bir tanıtım sitesi olduğu kadar, aynı zamanda güçlü bir toplum diplomasisi oluşturmak adına da oluşturulmuştur. Bizler bireyler olarak, diğer toplumlar ile farklı ilişkiler kurmalıyız ve bunu yaparken yeni iletişim teknolojilerinden sonuna kadar faydalanmalıyız. Son sözlerim şöyle olsun;
Artık hepimizin Türkiye’yi yurtdışı tanıtımına katkıda bulunabileceği online uluslararası bir kahve evimiz var - Turkayfe.org Bize bu sayfada yer verdiğiniz için size tüm ekip adına teşekkür ederim!
Işıl Yılmaz: Biz teşekkür ederiz. Başarılar dileriz!
Turkayfe.org'a ulaşmak için:
http://www.facebook.com/turkayfe.org - http://www.flickr.com/photos/turkayfe/