E-ticaret sektörünün bel kemeği anneler, satın alma sürecinin en önemli oyuncuları. E-ticarette annelerin rolünün yadsınamaz olması anneleri de bu sektörün oyuncuları haline getiriyor.
Her geçen gün sayıları artan bu oyunculardan biri de dikey e-ticaret alanında hizmet veren Tuniko.com'un sahibi Hülya Cinsçiçekçi. İzmir’de yaşayan Hülya Hanım ile girişimcilik, e-ticaret ve internet reklamları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Hülya Hanım'ın hikayesi umarız, tüm annelere örnek olur.
Işıl Yılmaz Sümer: Kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Hülya Cinsçiçekçi: 1978 Antalya doğumluyum. İlk 18 sene Antalya’da yaşadım. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakultesi Gazetecilik bölümünü kazanıp 7 tepeli kentte yaşamaya başladım. Okulun 2.yılından itibaren çeşitli medya kuruluşlarında dış haber muhabiri olarak çalışmaya başladım. 5 yılın sonunda artık İstanbul’da yaşamak istemediğimize karar verip eşimle birlikte İzmir’e yerleştik. 2004’ten bu yana da İzmirli’deyiz.
Işıl Yılmaz Sümer: Blog tutmaya anne olmadan önce mi başladınız?
Hülya Cinsçiçekçi: Evet. Tam 32 haftalık hamileyken blog tutmaya başladım.
Işıl Yılmaz Sümer: Hamilelik süresince sosyal medya ve internet kullanımının size ne gibi faydaları oldu?
Hülya Cinsçiçekçi: Hamilelik ve bebek bakımı, domestik bir süreç. Kadınların belki de en fazla “kendisi gibi olanları arama-bulma” için çabaladığı bir dönem. Sosyal medya bu networkün çapını inanılmaz şekilde genişletiyor. Benim gebeliğimin en başından itibaren görüştüğüm kadınların coğrafi dağılımı inanılmaz. ABD’den, Çin’den, Türkiye’nin her yerinden ve en önemlisi farklı meslek gruplarından, farklı siyasi ve kültürel geçmişten gelen yüzlerce anneyle tanıştım. Sosyal medya olmasaydı sadece kendi kısıtlı çevremle kalacakken tanıştığım insanlar sayesinde zenginleştim/zenginleştirdim.
Işıl Yılmaz Sümer: Biraz Tuniko’dan bahsedelim. Tuniko’nun anlamı nedir?
Hülya Cinsçiçekçi: Oğlumun adı Tuna. Ama bebekliğinden beri pek Tuna demeyiz. Tuni, Tunik, Tunitos, Tuniko gibi tonla takma adı vardır. O adlardan birini dükkana verdim. Zira o olmasaydı asla aklıma böyle bir iş kurmak gelmezdi.
Işıl Yılmaz Sümer: Tuniko nasıl bir hizmet sunuyor annelere?
Hülya Cinsçiçekçi: Tükiye’de alanında tek diyebileceğim bir hizmet sunuyorum: Annelere bebeklerini doğru şekilde taşımayı öğretiyorum. Bebeğinizin ayına, boyuna ve kilosuna; sizin yaşam tarzınıza en uygun bebek taşıyıcıyı almanızı sağlıyorum. Bebeğinizi neden ve nasıl taşımanız gerektiğini anlatıyorum. Bebeklerin daha az ağlamasını, haliyle daha çok anne sütü alabilmesine ve anneliği kolaylaştırmaya çalışıyorum.
Işıl Yılmaz Sümer: Tuniko’yu açarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Kendi işini kurmak isteyen kadınlara neler önerirsiniz?
Hülya Cinsçiçekçi: Çok adım adım ilerlediğim için ciddi bir zorlukla karşılaşmadım. Temel satış ürünüm olan slingleri, hiç bilmeyen birine anlatmak biraz zor olabiliyor. Toplumda yanlış bilinen bir olgu bebek taşıma. Ezber bozmaya çalışmak en zorlandığım kısım diyebilirim.
Işıl Yılmaz Sümer: E-ticaret sitenizin tanıtımında hangi araçları kullanıyorsunuz?
Hülya Cinsçiçekçi: Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımı aktif kullanıyorum. Blogdan zaman zaman duyurular yapıyorum ama blogun asıl işlevi asla tuniko.com’u pazarlamak değil. Tamamen kendi annelik mecramda at koşturmak için blog tutuyorum. Zaman zaman FB reklamları veriyorum. Bir kez adwords reklamı vermiştim. Ama kişisel olarak reklama inanmayan bir e-ticaretçiyim. Annelerin, benden urun alıp bloglarında, forumlarda yayınlaması, içtenlikle duygularını yazmaları paralı reklamlardan çok daha etkili bence.
Işıl Yılmaz Sümer: İnternetin işinize katkısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Hülya Cinsçiçekçi: İnternetten satış yapmıyor olsaydım asla bu işi yapmazdım. Bir AVMde dukkan açıp tum gun oraya bağlanmak hayatta yapabileceğpim en son şey olurdu sanırım. İnternet, esnaflığı da özgürleştirdi.
Işıl Yılmaz Sümer: Anne olmak isteyenlere ve annelere önerileriniz nelerdir?
Hülya Cinsçiçekçi: Çocuk sevmeyen, anne olmayı hiç düşlemeyen biriydim. Hiç anne ya da eş olma hayalim yoktu yani. Ama ben bile anne oldum :) Annelik inanılmaz sevgi ve sorumluluk gibi artık duymaktan bıktığımız şeyler söylemeyeceğim Diyeceğim ki anne olun ve kendi sınırlarınızın yeteneklerinizin, yüreğinizin sınırlarını keşfedin. Kendinizin farkına varacak ve gerçek potansiyelinizi görüp şaşıracaksınız.
Işıl Yılmaz Sümer: Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Hülya Cinsçiçekçi: Anne olduktan sonra lütfen sadece “X’in annesi” olarak kalmasın anneler. O çocuk büyüyecek ve sizin tek yaptığınız hala annelikse en çok siz üzüleceksiniz. Saçımızı süpürge etmenin bir sınırı olduğunu bilelim.