Geçtiğimiz hafta İzmir’de ilk defa bir TEDx konferansı düzenlendi. “TEDxAlsancak” organizasyonun İzmir’de düzenlenen diğer sosyal medya konferanslarından farklılaşan en önemli özelliği konseptinin spor ve sosyal medya üzerine olmasıydı. Organizasyon birçok teknik aksaklığa maruz kalsa da , konuşmacıların deneyimleri ile epey renklendi.
Biliyorsunuz ülkemizde spor denilince akla ilk futbol gelir. Özellikle Twitter’da her maç günü trendlerde görmeye alışkın olduğumuz manzara spor kulüp adları ya da futbolcu isimleri. Kimi zaman olay tatsız boyutlara ulaşsa da futbol hem Türkiye’de hem de dünyada sosyal medya ağları içinde en çok konuşulan konulardan biri. Türkiye’de sosyal medyada Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi futbol kulüplerinin başarısı tartışılmaz ama biz bugün yurt dışından, Dünya ’nın en popüler futbol takımlarından biri olan Barcelona’dan bahsedeceğiz.
Barcelona Futbol Kulübü 29 Kasım 1899 yılında İspanya'nın Katalonya özerk bölgesindeki Barcelona kentinde , Joan Gamper önderliğinde, İsviçreli, İngiliz ve İspanyol bir grup tarafından kuruldu. Bölgesini ve halkını temsil eden Barça’nın sloganı "Més que un club" yani ‘’Bir kulüpten daha fazlası’’. Taraftarı ile karşılıklı iletişiminden de bir kulüpten fazlası olduğunu kanıtlıyor zaten.
Bu yılki 2012 Şampiyonlar Ligi’nde Chelsea ile beraber kalarak kaçırdığı fırsat Barcelona Futbol Kulübünün büyüklüğüne gölge düşüremedi. Kazanılan Kral Kupası şampiyonun taraftarına güzel bir hediyesi oldu. Dünya üzerindeki toplam taraftarı yaklaşık 350 milyon olduğu sanılan Barça, sosyal medya stratejisini oluştururken, neredeyse 100 bin kişilik Nou Camp stadyumuna gelemeyen taraftarına da ulaşabilmeyi amaç edinmiş.
Teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanarak sosyal medya içeresindeki yerini alan takım, kendisine ait her tür detayın taraftar ile paylaşıldığı ortak bir yaşam alanı haline gelen Facebook sayfasının bugün itibariyle 32 Milyona yaklaşan takipçisi var. Taraftarın sürekli takibini sağlamak adına paylaşılanlar diğer spor kulüplerine de, markalara da örnek olacak nitelikte. Hiçbir yerde yayınlanmayan resimler ve videolar, özellikle takımın antrenman görüntüleri en çok ilgi alan paylaşımlar.
Tüm dünyadaki taraftarlarına sosyal medya ile ulaşmayı başaran takımın artık farklı hedefleri de oluştu. Sosyal medya araçları sayesinde, Barça’ ya gönülden bağlı olan taraftarın duygularını da kullanarak onları tüketiciye çevirip, takım için gelir elde edebilmek amaçlanıyor. Her kazanılan başarı doğal reklam etkisi yaparak, online satışlar arttırılıyor. Ticari başarı sadece satışlar ile sınırlı değil. Yeni oluşturulan 75 cent değerindeki Barça mobil uygulamaları da ilgi görüyor. Ayrıca diğer spor dallarını da içeren 3’ü bedava 7 mobil uygulaması bulunuyor.
Diğer bir sosyal medya aracı Twitter’ da ise Barcelona yine büyük takipçi sayısına sahip. Yaklaşık 5 milyon 224 bin takipçisi ile en son Barcelona ve Chelsea’ nin oynadığı Şampiyonlar Ligi yarı final karşılaşması sırasında saniyede atılan tweet (13 684 tweet) rekoru kırıldı. Kulübün sadık taraftarının ilgisini aktif tutmayı hedefleyen Barcelona sosyal medya alanında bu konuda örnek başarılara imza atıyor. Ayrıca taraftarı sadık tüketiciye dönüştürmek için de elinde bulunan her fırsatı değerlendiriyor.